K účelové taktice hosté sáhli až poté, co získali vedení. V Rousínově začal tým od Brněnské přehrady pěkně od podlahy. Podobně jako minule jiný celek z jihomoravské metropole, Tatran Bohunice.

Už ve čtrnácté minutě zakončil kapitán Luboš Košulič rychlou akci výtečnou a nechytatelnou střelou ze dvaceti metrů do šibenice. Dvě minuty nato mohl výborný nástup hostů potvrdit Radim Chyla, ale zblízka prázdnou polovinu domácí branky netrefil.

A nastala bitva o střed pole, která byla k vidění prakticky do konce zápasu. „Dali jsme sice rychlý krásný gól, ale neočekával jsem, že pak budeme, pod takovým tlakem. A celý zápas, i když si domácí z velké převahy nějakou větší gólovou šanci nevypracovali. Náš záměr byl přehustit střed hřiště, aby se z něj nedostávali za naši obranu. To se nám podařilo, i když tuším, že se to domácím nemuselo líbit. Ale my jsme to tak hrát chtěli, tedy na brejky. To vyšlo. Naopak chyba byla, že jsme nedokázali víc držet balon," připustil po utkání zkušený stratég na střídačce hostů Libor Danihelka.

Popsal zápas docela přesně. Domácí sice bušili na brány bystrcké tvrze, ale dobít se ji nepodařilo. V prvním poločase byla nebezpečná pouze hlavička Jakuba Drobného, která v devatenácté minutě prolétla těsně nad břevnem.

V devětatřicáté minutě Miloš Žoček z trestného kopu jen zahrozil. „Překvapilo mě, že Rousínov vydržel vysoké tempo celý zápas. V týdnu hrál předehrávané kolo v Boskovicích, zatímco my jsme měli volno. Myslel jsem si, že budou unavení, ale to jsem se zmýlil. My jsme udělali chybu, že jsme se po gólu zatáhli, místo abychom se snažili držet míč. Rousínovští dobře kombinovali, všechno to dirigoval Žoček, a mně líbil i takový mladý kluk, ta dvoječka (Jan Ševčík, pozn. red.). Nevím, jestli jsme si tři body zasloužili, ale ubojovali jsme je, a jsme za ně rádi," potvrdil Danihelkovo hodnocení bystrcký záložník s prvoligovými zkušenostmi ze Zbrojovky Jan Urban.

Změnit vývoj zápasu mohl změnit hned z prvního útoku po poločasu domácí Radim Dvořák. Z dobré pozice ale poslal technický oblouček těsně nad branku. „Na těžkém terénu byl problém si míč dobře zpracovat a zakončit podle představ. Škoda. Určitě by se nám pak dýchalo líp. Já jsem čekal, že to pro nás bude těžké utkání. Bystrc patří do špičky soutěže. Hru měli dobře organizovanou a navíc byli dost důrazní. Klasický brněnský fotbalový mančaft," litoval neproměněné šance rousínovský útočník.

Po Dvořákově šanci o sobě zase dal vědět domácí kapitán Žoček. Nejprve jeho střelu z běhu vyrazil bystrcký gólman Jan Herink na roh a pak se po dalším trestném kopu už třepala síť. Jenže jen zboku branky, přičemž Herink míč jen bezmocně sledoval.

Domácí trenér Milan Boušek se snažil podpořit koncovku střídáním. Na hrot přišli Jaroslav Hartl a Michal Karabina. Právě ten mohl v šestaosmdesáté minutě domácím zajistit alespoň bod, jenže jeho střelu mířící pod spojnici tyče a břevna Herink kočičím skokem zneškodnil. „Já jsem už viděl balon v šibenici, ale z ničeho nic se tam vymrštil brankář. Je to hrozná škoda, protože prohrát jsme si asi nezasloužili," konstatoval zklamaný Karabina, jehož prvotní fotbalovou profesí je post brankáře, kam se v utkání nakonec i dostal.

V nervózním závěru se totiž víc diskutovalo, než hrálo a hlavní arbitr proto nastavoval neobvyklých pět minut. Ty už Karabina strávil v brance, protože po zbytečné strkanici u pomezní lajny uprostřed hřiště viděl domácí brankář Milan Řepka červenou kartu za strčení do soupeře rukama. „Návrat do branky, to byla pro mě trocha nostalgie. Ale myslím si, že závěr nezvládli rozhodčí. Hosté od šedesáté minuty jen zdržovali, vůbec se mně to nelíbilo, nesympatický výkon. Nemohl se líbit ani divákům," ulevil si po zápase zklamaný Karabina.

Domácí trenér Milan Boušek své dojmy z utkání sdělit nechtěl, ale dalo se odhadnout, že by se moc nelišily od Karabinových.

Tatran Rousínov – Dosta Bystrc 0:1

Poločas: 0:1. Branka: 14. Košulič. Rozhodčí: Vondryska – Jelínek, Knecht. ŽK: Pupp, Žoček – Ponížil, Veleba, Košulič, Smejkal, Juříček. ČK: 90. Řepka (R.). Diváků: 100.

Rousínov: Řepka – Škodák (78. Mrnuštík), Drobný, Radil, Líznar – Dvořák (79. Karabina), Žoček, Ševčík, Honek – Kupčík (61. Hartl), Benda (61. Pupp). Trenér: Milan Boušek.

Bystrc: Herink – Veleba, Ponížil, Smejkal, Závorka (22. Imramovský) – Makiš (61. Matyska), Lízal, Urban, Ďuriš, Košulič – Chyla (84. Juříček). Trenér: Libor Danihelka.