Vizitka mužstva MFK pomyslně rozeslaná mezi kluby moravskoslezské fotbalové ligy opět stojí za to. V posledních dvou utkáních při prohrách ve Zlíně a pohárové stopce s Kroměříží trochu vybledla, ale v sobotu na stadionu Za parkem jasnou výhrou nad HFK Olomouc znovu dostala patřičný lesk. „Na dnešek jsme se nachystali výborně. Musím kluky pochválit, jak to zvládli," podotkl trenér Miloslav Machálek.

Do zápasu přitom šel se svou družinou trochu s obavami, že sestava poznamenaná sérií zranění a jiných zdravotních potíží bude nebezpečným hostům s velezkušeným útočným hrotem Markem Heinzem těžko vzdorovat. „Měli jsme opravdu velmi těžký týden, objevily se nějaké střevní chřipky, angíny, byli tam hráči, kteří třeba deset dnů netrénovali. Ale vůbec jsme se tím nezabývali. Prostě jsme šli do toho s tím, že to odmakáme, odpíchneme se od nuly vzadu a prosadíme se ve standardních situacích," popsal kouč. A právě ty hrály zásadní roli.

První nacvičenou věc předvedli roh rozehrávající Hodinář a na hranici vápna nabíhající Urbančok, který krásný oblouček trefil z voleje, bohužel přesně do míst, kde stál gólman Mucha. Druhou chytře sehranou kombinaci už Vyškovští dotáhli do konce. Rohový kop v devatenácté minutě směřoval na Lahodného, který na přední tyči účelně přizvedl míč a na té zadní stál nachystaný osamocený Trousil. Nohou balón bez potíží uklidil do sítě.

Jediná hrubka

Hosté okamžitě odpovídali. Tögel posadil centr na hlavu Kotouče, který těsně minul. Pak si vybral slabou chvíli domácí Žoček, když v pozici posledního nešikovně kličkoval při rozehrávce a nastartoval brejk Tögela. Jeho zakončení v tísni lapil Kollár.

A tak zahřmělo znovu na druhé straně, jak jinak než ze standardky. Po Hodinářově přímém volném kopu si strážce olomoucké branky sice včas křikl, ale vyboxoval míč jen pod sebe. Dostal se k němu Lahodný, s ledovým klidem obešel ležícího beka a skóroval. „Víte, Holice standardky hrají zvláštním způsobem, a to bez tří hráčů, nechávají je na půlce. Věděli jsme to a využili toho. Hodně velký podíl na tom má Honza Trousil, ten to s klukama nacvičuje, já se do toho míchám jen málo. Dnes to bylo skvělé, David Hodinář to kopal výborně a mohli jsme toho proměnit ještě víc," měl radost Machálek.

Prakticky hned po rozehrávce zajásal potřetí, když nekoncentrovanosti hostů využili domácí na nečekaný brejk, který zakončila do opuštěné olomoucké brány skluzem nová tvář ve vyškovském dresu z brněnské Líšně Daniel Přerovský.

Při poločasovém odchodu do kabin tak bylo v podstatě jasno, což hosty samozřejmě rozladilo. „Prvních patnáct minut jsme byli snad trochu lepší, ale po první brance a hlavně té druhé, kterou jsme domácím darovali úplně zbytečně, bylo hotovo. Soupeř byl lepší, důraznější, vyhrál zaslouženě, tři body mu právem patří," uvedl po utkání olomoucký lodivod Oldřich Machala. Ten v minulosti nasbíral v dresu Sigmy Olomouc více než čtyři sta prvoligových startů a má na kontě jeden reprezentační star­t.

Došlo i na nadávky

Ale to není jediný sobotní aktér z hostujících řad, který má zkušenosti s lvíčkem na prsou. Útok Holic obstarával osmatřicetiletý matador Marek Heinz s třiceti zápasy a pěti trefami v národním dresu včetně bronzu z evropského šampionátu. Svoji extratřídu ale tentokrát neukázal. Rozčílený vývojem první půle počastoval na jejím konci bez následku rozhodčího několika peprnými výrazy, které byste ve slovníku cizích slov hledali opravdu marně. Slibnou šanci si za devadesát minut nevytvořil a po závěrečném hvizdu odmítl dění na hřišti jakkoli komentovat.

Vyškovští se na něj speciálně připravovali. „V prvním poločase jsme ho zvládali velice dobře, ve druhém jsme ho nechali trochu víc hrát, poněvadž Žoček, který ho měl na starosti, se nechal strhnout hrou a pak měl navíc nějaký problém s nohou po nakopnutí soupeřem. Tam už to pak bylo pro nás horší, ale k ničemu se nedostal," zmínil Machálek.

Fotbal – MSFL

Vyškov – 1. HFK Olomouc 3:0

Poločas: 3:0

Branky: 19. Trousil, 39. Lahodný, 40. Přerovský. ŽK: Hodinář, Studený, Lahodný, Krejčí – Kucharčuk. Rozhodčí: Doubravský – Kozubík, Mikula. Delegát: Mikel. Diváci: 420.

MFK Vyškov: Kollár – Hodinář (63. J. Lička), Žoček, Trousil, Krejčí – Němeček (83. Minařík), Studený, Lahodný, V. Novotný – Urbančok (90. Račanský), Přerovský.

1. HFK Olomouc: Mucha – Kucharčuk, Kotouč, Lysoněk, Kováč (86. Buček) – Šteigl, Rozsíval, Bernard, Tögel – Danis, Heinz.

Po minutách: MFK Vyškov – 1. HFK Olomouc

Začíná bitva nemocemi oslabených domácích proti olomouckému 1. HFK s trumfem v útoku v podobě Marka Heinze.

Vyškovští předvedli úžasný rohový kop. Hodinář nenamířil do ohně, ale na hranici šestnáctky, kde nabíhající Urbančok krásně trefil z voleje. Jenže jen doprostřed brány, kde stál Mucha a míč vyrazil.

1:0 – Trousil. Další nacvičená akce z nového vyškovského repertoáru standardních situací už končí gólem. Hodinář zahrál rohový kop na bližší tyč, kde byl Lahodný, ten přizvedl dozadu a tam zdárně dokončil práci kolegů Trousil.
Hosté se snažili okamžitě odpovědět díky centru Tögela a hlavičce Kotouče, kterému chyběl k radosti tak jeden výškový metr.

Obrovskou hrubku předvedl vyškovský Žoček. Při rozehrávce už za sebou nikoho neměl, přesto kličkoval a jeho úmysl vystihl Tögel. Upaloval k bráně, stíhali ho čtyři domácí hráči, přesto obtěžován zakončil. Kollár ale zmenšil střelecký úhel a zachránil Žočka i celý svůj tým.

2:0 – Lahodný. Po Hodinářově přímém volném kopu si křikl o prostor olomoucký brankář Mucha, ale vyboxoval balón jen na Lahodného. Ten se neukvapil, ještě udělal kličku poslednímu obránci a zavěsil.

3:0 – Přerovský. Další rána pro 1. HFK. Hosté jsou viditelně rozhozeni, hádají se mezi sebou i s hlavním rozhodčím a doplatili na to. Rychlý vyškovský výpad do jejich obrany prakticky hned po rozehrání z půlící čáry zakončil úspěšným skluzem za míčem u tyče Přerovský.

Urbančok si na pravé hranici pokutového území narazil se Studeným, ale u míče byl nakonec dřív gólman.

Hosté se snaží myslet na útok a otevírají čím dál víc zadní vrátka. Situaci dva na jednoho chtěl Lahodný vyřešit přiťuknutím Přerovskému přes olomouckého beka, ale ten zasáhl.

Po dlouhém autovém vhazování Krejčího a odraženém míči pokoušel své střelecké štěstí z dvaceti metrů šajtlí Žoček, minul levou tyč o pár metrů.

Do hostujícího vápna letí další centr, tentokrát zamířil přesně na čerstvého Ličku. Jeho hlavičce ovšem chyběl důraz.

Největší příležitost HFK na snížení. Hlavičkou se snažil prosadit Heinz, vyškovská obrana zblokovala na Lysoňka a ten ač v klidu a zblízka, tak nedokázal umístit míč do sítě. Přestřelil a pohřbil tak poslední hostující naděje.

90.+1. Je konec. Vyškovští si připisují tři body a drží se v horních patrech ligové tabulky.