To je případ obou zástupců Vyškovska po jejich vystoupení ve druhém kole hlavní skupiny na tradičním zimním turnaji na umělé trávě v Líšni. Ten je odborníky považován za jeden z nejlépe obsazených zimních turnajů na jižní Moravě. MFK Vyškov jasně přehrál svého divizního konkurenta Dostu Bystrc-Kníničky, účastník krajského přeboru Framoz Rousínov sahal po cenném skalpu divizní Líšně, o který přišel vyrovnávací brankou až tři minuty před koncem.

Bystrc je na tom v divizi po podzimní části mnohem lépe než Vyškovští, a proto bilance přímé vzájemné konfrontace vyznívá pro MFK nadějně. „Vyškov byl lepší, vypadá to, že v přípravě je dál než my. Nám ale chybí hodně hráčů základní sestavy. Zkoušíme a hledáme. Jsou tu hráči, které já třeba vidím na hřišti v zápase poprvé. Je to příprava, takže výsledek není až tak důležitý, ale Vyškov vypadá dobře a neměl by mít problém divizi zachránit," chválil soupeře po utkání sportovní ředitel Dosty Libor Danihelka.

Překvapivý kanonýr

Vyškovští převzali iniciativu hned od prvních minut. Už ve čtvrté zahrával Hodinář trestný kop od levé postranní lajny a pravačkou přesně našel nabíhajícího Maděrku, kterému stačilo tečnout balon za záda bystrckého brankáře Kuklety. „Maděrka prokázal, že má velmi dobrý výběr místa v pokutovém území. Ale gól mohl dát i díky tomu, že David Hodinář zahrává standardky naprosto precizně," pochválil oba strůjce prvního gólu vyškovský trenér Miloslav Machálek.

Ve druhém poločase si pak oba hráči akci zopakovali s malým rozdílem, tentokrát nová vyškovská akvizice z Olomouce prodloužila míč hlavou. „Že střílím góly, je pro mě tak trochu novinka, jako střelec jsem rozhodně nepřišel. Ale jsem za ně samozřejmě rád. Zatím jsem ve Vyškově úplně spokojený. Je tady dobrá parta, kluci mě přijali výborně. V poslední době jsem byl dost zraněný, ale teď se cítím v pohodě a rád bych si vybojoval místo v základní sestavě," neskrýval spokojenost nově objevený vyškovský kanonýr Ondřej Maděrka, který jediným gólem rozhodl už první zápas MFK v Líšni proti Framozu Rousínov.

V utkání pak Vyškovští mohli do poločasu přidat další góly. Ve čtrnácté minutě šel Kucharčík sám na Kukletu, chtěl ho přehodit, ale oblouček poslal do jeho náručí. Jeřábkova střela z úhlu si pak poskočila na břevně a Bendova šajtle vypálená po pěkné uličce z běhu se otřela o levou tyčku bystrcké branky. V jednatřicáté minutě Kukleta reflexem vytáhl na roh Jeřábkův volej zblízka.

Dosta měla jednu šanci, za to tutovou. Ve 29. minutě si Zedníček naběhl na klasickou českou uličku a výpomoc ve vyškovské brance Pavel Štěpán jen sledoval, jak technická placírka po zemi těsně míjí jeho pravou tyčku. Na Zedníčka pak vyškovská obrana zapomněla ještě jednou a reklamace ofsajdu byly zbytečné, bystrcký kanonýr v něm rozhodně nebyl a sólo ve 35. minutě už chladnokrevně proměnil.

Druhý poločas byl vyrovnanější. Konečnou podobu výsledku dal mladý Kucharčík, když si naběhl na dlouhý pas a z běhu Kukletu do protipohybu technicky obstřelil. „Ano, vypadalo to trochu líp než minule, ale pořád to beru jen jako další přípravné utkání. V prvním poločase naše hra snesla určité parametry, s druhým po prostřídání už jsem tak spokojený nebyl. Ale odbojovali jsme to a přidali ještě jeden gól," shrnul utkání Machálek.

Chyběly tři minuty

Framoz divizního soupeře trochu zaskočil dobrým nástupem, ale po čtvrthodině už se hrálo výrazně podle domácích not. Ale gólových šancí si Líšeňští moc nevypracovali. Jedinou vážnější proměnil po kombinaci Milotínský. Po přestávce po uvolnění dlouhým pasem přesně zakončil Šifel a sedm minut před koncem využil Krejčíř špatné malé domů Hofmana a vypíchnutím míčem na dlouhou nohu otočil skóre. Zřejmě spravedlivou remízu stanovil „hříšník" Hofman. Odražený míč napálil krásným volejem ze dvaceti metrů nechytatelně za pravou tyč rousínovské branky. „Výsledek 2:2 s divizním soupeřem je dobrý, ale je škoda, že jsme jim tři minuty před koncem darovali trestný kop jako zkrácený roh a pak si nepohlídali odražený balón. Na začátku jsme byli lepší, pak nás zase přehrávali oni. Bez šesti, sedmi hráčů základní sestavy, to asi bylo maximum našich současných možnosti. Beru to jako dobré tréninkové utkání s dobrým výsledkem," konstatoval trenér Framozu Petr Krahulec.

Třetí utkání 2. kola Ráječko – Zbrojovka lig. dor. Se bude hrát ve středu v Tréninkovém centru mládeže Zbrojovky v Brněnských Ivanovicích.

Zimní turnaj v Líšni

2. kolo:

Vyškov – Bystrc 3:1

Poločas: 2:1. Branky: 4. a 70. Maděrka. 38. Kucharčík  – 35. Zedníček.

Vyškov: Štěpán – Baričák, Koláček, Hodinář, Čoupek – Benda (41. Gottvald), Vrána (41. Sádlík), Maděrka, Jeřábek (46. Starý) – Svoboda (41. Král), Kucharčík.

Bystrc: Kukleta – Urbánek (41. Kratochvíl), Bárta, Jirásek, Dolina – Černohous (41. Šauer), Šplíchal, Hajn (41. Máša), Doležal – Zedníček, Košulič.

Líšeň – Rousínov 2:2

Poločas: 1:0. Branky: 38. Milotínský, 78. Hofman – 52. Šifel, 73. Krejčíř.

Líšeň: Hering – Čampa, Široký, Hofman, Drábek – Lysický, Nosko, Šudoma (52. Daněček) , Matoušek (41. Nguen) – Milotinský, Walla (41. Večerka).

Rousínov: Ustohal (41. Balák) – Hartl, Boušek, Kubala (58. Pupp), Daněk – J. Sedláček, Buršík, M. Sedláček, Barták (41. Šifel) – Benda (70. Barták), Krejčíř.

Tabulka:

1. Vyškov 2 2 0 0 4:1 6
2. Zbroj. U19 1 1 0 0 2:1 3
3. Ráječko 1 0 1 0 1:1 1
4. Líšeň 2 0 1 1 3:4 1
5. Rousínov 2 0 1 1 2:3 1
6. Bystrc 2 0 1 1 2:4 1