Jejich nováčkovský podzim v lize stále lze hodnotit jako slušný. Ale tradiční nadšení vzalo za své minulý týden při šestibrankovém debaklu v Líšni. A tak se čekalo, že vyškovští fotbalisté doma znovu naskočí na vítěznou vlnu. Marně.

Bodový zisk a zvednutí týmové nálady v sobotu odpoledne proti Uničovu nepřišlo. „Porážku jsme si zavinili sami. První gól jsme dostali po chybě v rozehrávce, druhý zase po zkratu několika hráčů. Zbytečná prohra," kroutil hlavou vyškovský trenér Miloslav Machálek.

Ten pro duel dvou týmů z výjimečně nabitého středu tabulky připravil několik změn v sestavě. Do branky se po třech týdnech vrátil Štěpán, v obranné linii nastoupil místo Novotného a Koláčka od začátku zápasu Kucharčuk a také navrátilec po dlouhodobějším zranění David Hodinář. Ten převzal zpět kapitánskou pásku.

V úvodu to nevypadalo zle. Hned po několika minutách série vyškovských přihrávek vyslala do sprintu ve vápně Holuba, ten byl u míče dřív než vyběhnuvší gólman Uvízl, obešel ho, ale z úhlu už nedokázal dostat míč do sítě. Uničovští odpověděli několika slibnými možnostmi po standardních situacích, ale vždy mířili mimo.

První gól na hlavě měl přesto domácí kanonýr Čtvrtníček, když po centru na přední tyč dokázal vyhrát vzdušný souboj s brankářem, ale balón jen lízl a nedokázal ho usměrnit mezi tři tyče. „O tom fotbal je. Kdybychom v úvodu utkání dali z nějaké příležitosti gól, pak jsme to celé odehráli určitě jinak. Místo toho věnujeme soupeři vedení zadarmo," litoval kouč.

Další minuty totiž přinesly něco, co nebývá na vyškovském trávníku příliš zvykem: obrovské minely domácí obrany. Tu první po půlhodině hry sice útočící duo Jeřábek a Nuc ještě totálně zazdilo, když přehnalo množství nahrávek a nikdo nezakončil. Podruhé už se ale hosté nenechali pobízet.

Velezkušený Hodinář riskoval bez tlaku napadajících protivníků rozehrávku středem, ta se nepovedla a pohroma byla na světě. Míče se zmocnil Nuc, dal do strany Krčovi a ten měl hromadu času si nachystat pozici a technickou ránu nasměrovat ke vzdálenější tyči. „Bylo hodně dlouho vidět, kam to bude střílet. Ale udělal to precizně, nemohl jsem do toho jít nějak moc brzo, a kopl to parádně. Škoda, naše chyba, poslali jsme je zbytečně do brejku," okomentoval po utkání brankář MFK Pavel Štěpán.

Podruhé ho rozesmutněl jen čtyři minuty po přestávce uničovský Jeřábek. Neatakován v pokutovém území si zpracoval překvapivý, ale o to přesnější centr na prsa a po odrazu od země propálil Štěpána. „Ani pořádně nevím, jak se to k němu dostalo, najednou zpoza obránce vylétla rána a neměl jsem šanci. Až do té doby jsem si pořádně nešáhl na balón a jen jsem ho lovil ze sítě. Dnes nám dlouho chyběl náboj, touha vyhrát, poprat se o to," doplnil.

Tlak se stupňoval

Zlepšení bylo u Vyškovských vidět až v závěrečné půlhodině. Domácí hru rozběhali střídající Novotný s Ličkou, který také snížil. Po první promarněné tutovce, kdy mířil z ideální pozice hlavou vedle, složil dvacet minut před koncem stejným způsobem úspěšně reparát po rohovém kopu Hodináře. „Celý druhý poločas jsme odehráli trochu lépe, ale chybělo zakončení. Kdybychom se netrefili aspoň po tom rohu, řekl bych, že nám to nebylo souzeno. Hráči to pak až do konce odpracovali poctivě, ale to už nestačilo," vyhlásil domácí trenér po těsné porážce.

Jeho protějšek byl logicky více než spokojen. Také proto, že uničovská série bez porážky se prodloužila na deset zápasů. „Měli jsem z Vyškova respekt, je to kvalitní soupeř, má mladé běhavé hráče, takže šlo o to hrát ze zajištěné obrany, mít střed hřiště a vyrážet do rychlých protiútoků. My nemáme hráče na to, abychom někoho válcovali jak Real Madrid, takže tomu musíme podřídit i taktiku," vystihl hlavní příčinu vítězství hostů jejich lodivod Jiří Navrátil.

Vyškov – Uničov 1:2

Poločas: 0:1. Branky: 70. Lička – 38. Krč, 49. Jeřábek. ŽK: Čtvrtníček – Krč. Rozhodčí: Černý – Tomanec, Polák. Diváci: 423.

MFK Vyškov: Štěpán – Kucharčuk (58. F. Novotný), Žoček, Hodinář, Němeček (68. V. Novotný) – Holub, Studený, Lahodný, Urbančok (58. Lička) – M. Jeřábek, Čtvrtníček.

SK Uničov: Uvízl – Koutek, Vejvoda, Ševčík, Heinz – Vasiljev, Žmolík (89. Schvarz), Nuc (70. Stříž), Juřátek – P. Jeřábek, Krč (90. Řehák).