Co konkrétně obnáší vaše úloha?

S šéftrenérem Barátem budeme objíždět všechny akademie a aktivně dohlídneme na sportovní i osobní život hráčů. Zkušeností mám spoustu i z ciziny, snad budu mít co dát.

V čem vidíte přínos akademií?

Nechci, aby to znělo blbě, ale moje generace pomalu sportovně odumírá. Udělala se díra a potýkají se s tím všechny sporty v České republice. Fotbalová asociace si uvědomuje, že je třeba s tím něco dělat, proto se otevírají akademie.

Myslíte si, že nynější generace má horší přístup ke sportu než vaše?

Životní styl se mění. Jsem dítě komunismu, kdy měla televize dva programy, počítače jsme neměli. Neříkám, že to bylo horší či lepší, ale režim asi víc podporoval sport než dnes. Hráči chodili na vojnu, která strašně chybí, proto vznikají fotbalové akademie, které ji mají draze a trochu uměle suplovat. Pro nás bylo automatické, že jsme hráli v zimě hokej, v létě fotbal, za školu dělali házenou, atletiku, dnes jsou kluci bohužel profesionálové úplně odmalička, dělají jeden sport a všichni po nich chtějí hned výsledky. Pak mají problém s gymnastikou, atletikou. Se základy, které jsme získali, že jsme lezli po stromech.

Věříte, že akademie představují budoucnost české reprezentace?

Jde o první stupeň svazové reprezentace a předpokládám, že z kluků z akademií budou ligoví fotbalisté, reprezentanti. Jsme v bodě nula, na začátku, nehrají se soutěže a je velice důležité, jak k tomu přistoupí okolní kluby. Trenéři možná cítí ješitnost, že jim bereme to nejlepší, ale to neděláme. Kluci nepřestupují, jen přes týden dostanou maximální péči, sportovní i lidský přístup a na víkend je vrátíme zpátky. Má to pomoct všem a vrcholný cíl je dospělá reprezentace, kde se mají za několik let kluci objevovat.

Co chlapci potřebují, pokud se chtějí fotbalem živit?

Talent je strašně málo, samozřejmě píli, mentálně se s tím srovnat a chtít se každý den někam posouvat. Zatnout zuby, protože to bolí, i když teď vypadá, že ne. Nesmí zapomínat, že hráčů, kteří se dostanou někam a budou se fotbalem aktivně i dobře živit, bude jenom pár. Škola je nutná povinnost.

Jak funguje výběr hráčů do akademií?

Krajské fotbalové svazy hráče v žákovských kategoriích sledují a pravidelně pořádají turnaje, z nich vzešli tito členové. Akademie není nic povinného, musejí souhlasit jak hráč, rodič, tak i mateřský klub.

Čtrnáct a patnáct let představuje ideální věk?

Ano, čekat na dorostenecký věk je už pozdě, hráč se velice těžko formuje. Čím se začne dřív, tím to bývá lepší. Chceme jít postupem času ještě níž.