Na hřiště přemožitele nedávno ještě ligového Blanska zavedlo fotbalisty MFK Vyškov první kolo domácí pohárové soutěže MOL Cupu. Svěřenci trenéra Jana Trousila neměli s Velkou Bíteší větší problémy a po výhře 3:0 budou v losovacím osudí druhého kola.

Po dvou herně vyrovnaných přípravných zápasech, výhře 3:2 nad posílenou juniorkou druholigového Třince a remíze 1:1 s ligovou Líšní, Vyškovští dvanáctý celek jarní divizní tabulky tentokrát jasně přehráli. Už po půlhodině získali po brankách Filipa Studeného a Jana Koudelky uklidňující dvougólový náskok. A pro domácí mohlo být ještě hůř. Sám na domácí branku šel Václav Novotný, ale nedal, podobně si vedli Tomáš Horváth a Filip Studený. A autor druhého gólu Koudelka mohl své střelecké konto rozšířit hned několikrát. „První poločas byl jasnou záležitostí hostů a to, že jsme nedostali víc branek, je velká zásluha našeho brankáře Matiáška. Ale Vyškov byl v celém utkání lepším mužstvem a nás v podstatě nepustil do žádné vážnější situace. My jsme měli jen náznaky šancí, z nichž gól při troše štěstí padnout může,“ přiznal manažer domácího mužstva Jiří Mika.

Více nebezpečí hrozilo z domácích kopaček až po patnácti minutách druhého poločasu. Jenže po jednom ze závarů před vyškovskou brankou hosté podnikli rychlý brejk a Lukáš Lahodný pečetil vítězství MFK třetím gólem. „Hráči reklamovali vyškovskou ruku v jejich pokutovém území a nevěnovali se hře. Takže z toho byl protiútok, třetí gól a pak se zápas víceméně už jen dohrával. Vyškov vyhrál zcela zaslouženě,“ dodal Mika.

„Ještě čtvrthodinku ve druhém poločase jsme pokračovali ve výkonu z první půle. Pak přišlo drobné sebeuspokojení, vpředu hráči začali dělat věci, na kterých jsme nebyli domluvení. Otevírali jsme střed hřiště, takže domácí pohrozili z několika protiútoků. Ale můj celkový dojem ze zápasu je velice dobrý,“ shrnul dění na trávníku Trousil.

Ten poslal na hřiště čtyři z pěti nových tváří. Soutěžní zápas zatím nemůže hrát Tomáš Josl, protože ještě nejsou vyřízeny formality jeho přestupu ze Slovenska. Vyškovský kouč se tradičně nebránil adresnému hodnocení. „Mám velkou radost, jakým způsobem se prezentuje Koudelka. Je na hřišti hodně cítit, je pořád v pohybu, vytváří si šance. Dal jeden gól a jeden připravil. Akorát těch šancí spálí poměrně dost. Góly po něm budu chtít. Velká spokojenost je se stoperem Rampouchem ze Znojma, velmi dobře pracuje Prax. Na Micovi je zatím vidět, že ještě není úplně zvyklý na mužský fotbal, ale věřím, že svojí poctivostí se do toho brzy dostane,“ sdělil lodivod MFK.

Vyškovský tábor nyní s napětím očekává soupeře pro druhé kolo. Toho mu koncem týdne vybere los a v osudí už budou ligové profesionální kluby. Dostat některý z nich je přáním trenéra. „Přeju si první ligu, aby kluci viděli, jaký je to rozdíl a na čem mají pracovat. Takový zápas jim může jenom prospět,“ zdůraznil Trousil.

1. kolo MOL Cupu

FK Velká Bíteš - MFK Vyškov 0:3

Poločas: 0:2

Branky: 19. Studený, 27. Koudelka, 78. Lahodný

Rozhodčí: Soukal – Lenfeld, Zaplatilová

ŽK: Chlup (VB)

Diváků: 202

Velká Bíteš: Matiášek – Pokorný, Mucha, Kudýn, Ondrák – Mrňa (86. Paprskář), Kopáček (53. Pelán), Chlup, R. Novotný – Pohl, Valsa (79. Pelikán). Trenér: Květoslav Havránek

Vyškov: Klimeš – Praks, Rapouch, Krejčí, V. Novotný – Matocha (80. Hladký), Lahodný, Jeřábek, Horváth (46. Mica) – Studený – Koudelka. Trenér: Jan Trousil

Další přípravná utkání MFK:

HFK Olomouc – Vyškov, středa 26. 7. (18.00), v Drahanovicích.

Rosice – Vyškov, sobota 29. 7. (10.30), generálka na Moravskoslezskou ligu.