Centrem turnaje, který je považován za neoficiální klubové mistrovství světa hokejových amatérů, byla podruhé za sebou Plzeň. Hrálo se na tamním zimním stadionu a na stadionu v Třemošné, přičemž premiéru mělo rozdělení do dvou kategorií. Ve skupině ELITE hrála amatérská mužstva registrovaných hokejistů, a to zcela kontaktní hokej, přičemž úroveň zápasů se určitě blížila naší druhé lize.

Piráti získali vítězstvím v domácím poháru právo účasti v kategorii HOBBY, tedy neregistrovaných hokejistů, která byla rozdělena do dvou čtyřčlenných skupin. Ze své skupiny postoupili z druhého místa a pak nestačili až v semifinále na americký tým Ice hockey Brewers San Amatéři hokejisté HSK Vyškov obsadili výborné třetí místo na Challenge Cupu 2013 neregistro­vaných hráčů.Jose. Bronzovou medaili jim zajistil vítězný vzájemný zápas v základní skupině s druhým poraženým semifinalistou slovinskou Ljubljaní, který ale nebyl vůbec jednoduchý.

„Měli jsme mnoho šancí, ale dali pouze tři góly. Soupeř dával laciné góly a to rozhodlo o výsledku. Chybělo nám několik hráčů základní sestavy, přesto jsme měli na medailové umístění. Celkově to ale byl kvalitní turnaj, který pro nás zakončil úspěšnou amatérskou sezonu," konstatoval zklamaný útočník slovinského týmu Bojan Klavzar.

Zápasy ve skupinách i ve vyřazovací části se hrály na 3×13 minut čistého času. Piráti postupně zdolali zmíněného vítěze Slovinského poháru Ljubljaň 6:3, německý Senden vysoko 8:3 a v zápase o prvenství ve skupině prohráli před vyprodaným hledištěm malého stadionku v Třemošné s pozdějším vítězem turnaje domácím Meteorem 2:7, když o výsledku rozhodl až samotný závěr zápasu.

Amatéři hokejisté HSK Vyškov obsadili výborné třetí místo na Challenge Cupu 2013 neregistro­vaných hráčů.Účastník západočeské krajské hokejové ligy Meteor po dohodě všech klubů nahradil ruský Pitěr Petrohrad, který se necelý týden před turnajem odhlásil pro velkou marodku, a byl jasně nejlepší. „Kdyby nám někdo před turnajem řekl, že budeme třetí, asi bych si myslel, že je blázen, ale nakonec jsme udělali více než důstojnou čest vyškovskému amatérskému hokeji i městu. Řada lidí nám říkala, ať tam ani nejezdíme, že uděláme ostudu. V úvodním utkání jsem měl obavu, jestli nebudou mít pravdu. Slovinci na nás vlétli, úroveň hokeje byla minimálně o třídu vyšší než v naší lize. Gamba však chytal fantasticky a doslova nakopnul celé mužstvo, které pak bojovalo dokonce o vítězství ve skupině. V semifinále s Američany jsme dřeli na krev, měli šance, bohužel to nevyšlo. Přesto tvrdím, že jsme na postup měli. Kdybychom dali první gól my a zavřeli to, tak věřím, že bychom postoupili do finále," trochu zalitoval kapitán mužstva Radoslav Weiss.

Krůček od finále

Ve čtvrtfinále Piráti hlavně i díky třem využitým přesilovkám přešli poměrně hladce přes domácí LHK Plzeň. Ale semifinále už bylo nad jejich síly. Favorizovaní Američané z týmu Brewers San Jose v základní skupině i ve čtvrtfinále své soupeře téměř převálcovali. Piráti jim byli důstojnějším soupeřem.

Amatéři hokejisté HSK Vyškov obsadili výborné třetí místo na Challenge Cupu 2013 neregistro­vaných hráčů.

Ještě v polovině utkání drželi bezbrankový stav a naději na finále. To nakonec odmítl Brian Hornstra. Dvěma šikovně skrytými střelami překonal Gambu, který se svými výkony zařadil mezi tři nejlepší brankáře turnaje. „S Piráty jsem objezdil skoro všechny zápasy domácího poháru. Jsem rád, že na úspěchu má podíl také Maxitrans Rousínov v podobě třech hostujících hráčů. V semifinále jsme bojovali, ale Američané byli o malinko lepší," připustil Martin Frank, obránce HSK, jinak v HEL hráč Maxitransu Rousínov. „Škoda, že jsme to nedotáhli do úplného konce. Bohužel v závěrečné třetině s Američany jsme už trochu tahali nohy," uznal i obránce Karel Dokulil.

Třetí pozice Pirátům zaručila účast na turnaji i v příštím roce bez kvalifikace. Turnaj nakonec vyhrál až dodatečné doplněný tým Meteoru Třemošná a jeho druhý tým dominoval i v kategorii ELITE. „Po zpackané uplynulé sezoně v hobbylize a nepovedeném domácím mistrovství republiky nám nikdo nevěřil. Navíc hráči nestáli měsíc na ledě, sešli se až přímo na turnaji. Někteří se zde viděli poprvé, jeli jsme se šesti nováčky a moc jsme ani nevěděli, co nás čeká. Kluci splnili plán nad očekávání a je to pro ně historický úspěch. Nováčci jako Horňák s Poláčkem či beci Hendrych s Hluškem zapadli do týmu skvěle, útok se zkvalitnil příchodem Umláška s Raichem a fantasticky chytal Gamba. Amatéři hokejisté HSK Vyškov obsadili výborné třetí místo na Challenge Cupu 2013 neregistro­vaných hráčů.Úvodní zápas s Ljubljaní nám vychytal, a to nakonec rozhodlo o medaili. Celkově z toho vychází veliká spokojenost a k ideálu chybělo už jen maličko. Postup do finále," chválil celý tým trenér Karel Tuháček.

Uznání ze San Jose

Celkové vydařený turnaj kladně hodnotili i zahraniční účastníci. „Myslím, že v současnosti je nejlepší v Evropě. Je dobře, že pořadatelé vytvořili dvě kategorie. I my hrajeme bezkontaktní amatérskou soutěž v San Jose, ale turnajů je tam málo. Po skončení sezony tak hledáme v Evropě ty nejlepší turnaje pro amatéry. Chtěli jsme vyhrát, ale v semifinále jsme to měli velmi těžké. Český tým velmi dobře bránil a měl výborného brankáře. Museli jsme sáhnout hluboko do rezerv, abychom vybojovali postup. Ve finále nám pak trošku chyběly síly. Je vidět, že Česko nemá dobrý jen vrcholový hokej," řekl semifinálový „kat" Vyškovanů Brian Hornstr.

Challenge cup 2013

Plzeň, Třemošná

Výsledky HSK Vyškov 2010:

Základní skupina: Vyškov – Staklene oči Ljubljana 6:3 (2:1, 2:2, 2:0), Senden Crocodiles – Vyškov 3:8 (1:5,2:1,0:2), Meteor Třemošná – Vyškov 7:2 (2:1,2:1,3:0). Čtvrtfinále: LHK Plzeň – Vyškov 0:5 (0:1, 0:4, 0:0). Semifinále: Vyškov – IHC Brewers San Jose 0:3 (0:0,0:1,0:2).

Sestava HSK – brankáři: Karel Gamba a Mária Běhalová, obránci: Martin Frank, Petr Hlušek, Zdeněk Hendrych, Martin Kazík, Karel Dokulil, Tomáš Pavelka, útočníci: Pavel Trněný, Radek Řidký, Petr Shromáždil, Radoslav Weiss, Michal Umlášek, Václav Raich, František Poláček, Pavel Horňák. Trenér: Karel Tuháček.