Česká hokejová extraliga teprve v těchto dnech divákům otevírá své brány play-off, ta vyškovská jim už o víkendu nabídla vrchol celé sezony. HEL neboli hobbyextraliga, jak se už šestým rokem celoroční klání hokejových amatérů regionu jmenuje, má od soboty svého vítěze. „Cítili jsme trochu nervozitu, dolehl na nás i ten plný zimák, ale dali jsme se včas do pohody," prohlásil hráč a vedoucí zbrusu nových majitelů titulu Michal Ivachov.

Jeho Eso Team je spíš staronovým mistrem, navázal na svůj hattrick z let 2010 až 2013. Jen loni ho na hokejovém trůnu Vyškovska vystřídala parta s názvem Vyhaslé hvězdy Vyškov. A právě ta nebyla daleko obhajoby. Tyto dva celky totiž poměřily síly ve finálovém dvojzápasu. „Je tam sice více týmů, které předvádějí dobrý hokej, ať už Maxitrans, Devils Prostějov nebo další, ale letos byli našimi největšími soupeři právě hvězdy," poznamenal Ivachov.

Obě bitvy na ledě přitom měly hodně podobný průběh. V té první z poslední únorové soboty jako první zamířil do černého tým VHV, ale postupně ztrácel dech a otěže zápasů i gólově přebral „Esáci". Vyhráli 4:2. A shodný scénář viděly na vyškovský zimní stadion nezvykle plné tribuny i o uplynulém víkendu.

Podobný scénař

Po dramatickém vyvrcholení boje o bronz, kdy na samostatné nájezdy vyhrály morkovičtí Wild Bruins, se ve druhém finále nejdříve radovali po dorážce Milana Birdáše VHV. Jenže hned na začátku druhé třetiny srovnal Miloš Marek stojící na konci rychlé kombinace Eso Teamu. Nastartoval tak obrat.

Ještě do druhé sirény se po krásné kombinaci s Ambrozem trefil do šibenice Volko a klid spoluhráčům dal chvíli před přestávkou třetím zásahem Ivachov. „Přestali jsme zase trochu bruslit, polevili jsme a hotovo. Máme to tak celou sezonu, je to náš styl nebo co. Vždycky skvělý nástup, pak nic moc a na konci zase zabereme. To jsme udělali i teď, ale už to nestačilo," litoval útočník poražených Ivan Mačík.

Skóre už se v posledním dějství neměnilo, a tak Eso Team slavil výhru 3:1 a opětovný zisk vlády nad hobbyextraligou. „Minulý rok to nevyšlo, trochu neštěstí pro nás bylo, že finále se hrálo jen na jeden zápas. Letos jsme asi měli větší chuť vyhrát, bylo to hodně i o štěstí. Kdybychom dostali rychlý druhý gól, tak nevím, jak by to celé dopadlo. Tam nás zachránilo břevno," připomněl možná zlomový okamžik posledního zápasu soutěže Ivachov.

Hobbyextraliga – druhé finálové utkání:

ESO Team – VHV 3:1

Třetiny: 0:1, 3:0, 0:0. Branky: M. Marek, Volko, Ivachov – M. Birdáš. Vyloučení: 2:1. Využití: 1:0. Rozhodčí: Přikryl, Šarközi, Kozák. První zápas: 4:2.

ESO Team: Sedláček – Ohnoutek, Kadlčák, M. Marek, I. Marek – Foret, Ivachov, Š. Birdáš, Brtník, Ambroz, Volko, Res, Jiří Červený ml. VHV: Chylík – Vendelín, M. Birdáš, Ševčík, Medek, Spáčil – Zabloudil, Hrdinka, Mačík, Hála, Pokorný, Novák, Skřejpek. O třetí místo: Morkovice – ABN Design 3:7, první zápas 7:3, nájezdy 2:1.