Premiéry, reprízy i autorské hry. Divadelníci regionu lákají na nejedno setkání. Operu, muzikál, činohru i zpěvohru uvádí na podzim třeba rousínovský ochotnický divadelní soubor. Festival Rousínovský divadelní podzim se totiž letos váže k oslavám 790. výročí první historické zmínky o městě.

„Dvě hry jsou úplně nové, autorské. Teď nás čeká balada Rousínovský vodník. Jde o muzikál, který je inspirovaný skutečnou událostí. Pojednává o děvčeti, které se převlékalo za vodníka, na starém Rousínovci sedělo na vrbě a strašilo lidi. I moje babička ji znala. Čerpali jsme námět, který se k městu nějak váže," konstatoval autor hry i její režisér David Kříž.

Muzikál se ale báchorkou pouze inspiroval. „Je tam navíc dodaný milostný příběh. Hra je o nadsázce, důvtipu. Chceme rousínovskému publiku nabídnout vždy něco nového," připomněl režisér.

To ilustruje i první hra, kterou už festival nabídl. Rousínovští diváci už totiž měli možnost zhlédnout jednoaktovou operu Služka paní. „Jednalo se zřejmě o historicky první provedení celé opery v Rousínově," zdůraznila vedoucí Hudebního oboru Základní umělecké školy Františka Sušila Hana Jánská.

Na Rousínovského vodníka se můžou milovníci divadelních prken těšit v úterý a středu 9. a 10. října. „V listopadu nás pak čeká činohra Císařova brázda v režijním vedení Renaty Fraisové, která je inspirovaná brázdou, kterou na poli v dnešní městské části Slavíkovice vyoral císař Josef II. A v prosinci je pro diváky připravená zpěvohra Živý betlém. Všechna představení startují o půl sedmé večer v sále Záložny," informoval Kříž.

V kulturním kalendáři okresního města mají své pevné místo zase Trdloviny. Divadelní festival se Vyškovanům od 18. do 20. října představí už pošestnácté.

Školní Trdloviny

Znovu ho pořádá občanské sdružení Thalia. „Stejně jako každý rok, i letos má svoje téma. Tentokrát se poneseme v duchu Divadlo je škola. Můžu slíbit bohatý doprovodný program. Představí se šest souborů, máme i zahraničního hosta ze slovenského Popradu," podotkl ředitel festivalu Alexandr Novák. Trdloviny chtějí diváky hlavně pobavit. „Letos budou hry hodně o smíchu, o nadsázce," lákal.

Na tragikomickou notu ale zahraje třeba látka pro dva herce Modrovous vyškovského Divadla bez střechy. Naopak hra vyškovského divadelního spolku Haná 1+1=3 od Raye Cooneyho už bude ryze konverzační situační komedií. Navíc půjde o poslední vyškovskou reprízu.

Haná ale dokončuje jinou látku. Divadelníci po dvou komediálních titulech volí dramatickou hru. Představení Pláňka bude mít premiéru 24. listopadu. „Do konce roku budeme mít ještě jedna reprízu. Hra je postavená tak, aby mohla účinkovat i mimo domovskou scénu v Besedním domě. Jedná se o dramatickou báseň, jejímž hlavním tématem je nenaplněný život ženy. Jde o frustrace mateřství a nenaplněné touhy po dítěti," představil drama režisér Tomáš Dorazil.

Podle něj půjde o inscenaci plnou obrazů, symbolů a divadelních znaků v rovině textové, pohybové i výtvarné. „Textové zkoušky začaly už v dubnu. Náročná předloha vyžaduje specifický způsob inscenování a také zkoušení. Největším problémem je tradičně v amatérském divadle nedostatek času účinkujících," podotkl Dorazil.

Kompletní program už má šestý ročník bučovické přehlídky ochotnických divadel věnované bučovickému rodákovi a dlouholetému členu činohry Národního divadla Miroslavu Doležalovi. Od 21. do 27. října se na ní představí třeba domácí bučovičtí Výtečníci nebo slavkovští Simsala Bim. Představení budou začínat vždy od sedmi hodin večer v sále Katolického domu v Bučovicích. Přijedou i velké osobnosti jako třeba Petr Štěpánek, Luba Skořepová nebo Ladislav Županič.