Pořadatelé festivalu vyjednávají přesun akce s Aeroklubem Vyškov. „Oslovili nás někdy v loňském roce. Teď dojednáváme všechny podmínky. Ještě není nic definitivně rozhodnuté," sdělil předseda aeroklubu Pavel Novák.

To potvrdil i hlavní pořadatel akce Tomáš Kolkop z kapely Werglův Pjos. „Je asi pětadevadesáti­procentní jistota, že se festival bude ve Vyškově konat. Uvažovali jsme nad několika dalšími městy, ale byli jsme omezení možnostmi areálů, které by vyhovovaly všem potřebám tak velkého festivalu. Na některých místech už navíc byl pořadník na uvažované termíny plný," uvedl Kolkop.

Kvůli parkování

Pořadatelé očekávají, že Pod parou přiláká do Vyškova zhruba stejné množství lidí jako v posledních letech do Moravské Třebové: tedy zhruba čtyři tisíce. Díky nim se čtyřdenní akce stala záležitostí nejen republikového, ale i středoevropského významu.

Festival se už několikrát stěhoval, ale vždy jen v rámci Moravské Třebové a jejího okolí. Důvodem, proč tisíce punkerů z celé země budou muset pro letošek hledat na mapě úplně jiné místo, je vydatný déšť, který loni proměnil tamní areál Pod Hřebčem v jedno velké blátivé pole. „Kvůli tomu jsme už pro letošek nedostali potřebná povolení k parkování účastníků na nezpevněných plochách. Jiné místo přitom okolí areálu nenabízí," poznamenal Kolkop.

Přesunutí na jiné místo v okolí Moravské Třebové prý už nebylo možné. Nastalo půlroční hledání, ze kterého nakonec vzešlo jako nejvhodnější alternativa právě vyškovské letiště, které podle Kolkopa nabízí velkou zatravněnou plochu, dostatek příjezdových cest a zpevněných ploch pro parkování.

termín a lákadla
Punkový festival Pod parou se má konat od 30. července do 2. srpna, tedy od čtvrtka do neděle. Mezi čtyřiapadesáti účinkujícími budou jak české kapely, tak i několik zahraničních. Mezi největší lákadla mají letos patřit například The ADICTS, Misfits, Marky Ramones Blitzkrieg, D.R.I., ANTI-FLAG nebo Madball.

Punková obec z Vyškova je nadšená. Festival si nenechají ujít třeba členové vyškovské punk-metalové kapely Čertovy květy. „Už jsme se o jeho přesunu dověděli, určitě se půjdeme podívat. Už jen proto, že vystoupí několik našich známých. Také bychom na něm rádi hráli, ale z časových důvodů to letos není možné. Jsme však v kontaktu s pořadateli. Pokud ve Vyškově festival zůstane i pro další roky, možná se na něj dostaneme," řekl člen kapely Dominik Leznar.

Ten má za to, že pozitivní bude i dopad festivalu na samotné město. „Akce určitě přiláká spoustu lidí, kteří podle mě budou mít důvod se do města vracet i po jeho skončení. Jinak řečeno, pro Vyškov to bude rozhodně poměrně dobrá reklama," je přesvědčený Leznar.

Poněkud jiného názoru je starosta města Karel Goldemund. „Obávám se, že případné pořádání festivalu Vyškovu přinese spíš negativa. Nic proti punku nemám, ale každý si snad dovede představit, jak to na takovém typu akce, která ke všemu trvá čtyři dny, vypadá," naznačil Goldemund.

Zároveň zdůraznil, že město, byť se festival koná z části v jeho katastru, nemá žádné zákonné možnosti, jak jeho pořádání ovlivnit. „Co můžeme maximálně udělat, je, že požádáme o posílení policejních hlídek v době, kdy se bude akce konat," prohlásil vyškovský starosta.

Některé Vyškovany zase nechává novinka chladnými. „Pokud se mají punkeři sjet na letiště a ne přímo do města, nemám s tím žádný problém. Punk mi mnoho neříká, ale v tomto případě myslím není důvod se proti tomu nějak ohrazovat," svěřil se například obyvatel města Radek Šišma.

Tak jako ještě není stoprocentně jisté, že Pod parou do Vyškova skutečně zavítá, není ani zdaleka jisté, že v něm i vydrží. „Všechno ještě ukáže čas. Nejraději bychom zůstali v Moravské Třebové. Je to domácí prostředí, kde máme spoustu přátel, co nám pomáhají a festival podporují. Mrzí nás, že podmínky tam pokračování neumožňují, ale může se to v budoucnu změnit," naznačil Kolkop.