„Do kina jsem jako mladší chodívala velmi často. Jsem spíš na starší filmy. Navštěvovala jsem nejen promítání v sále, ale oblíbila jsem si také letní kino. Nezájem diváků si nedokážu vysvětlit. Jeho provoz se při takové návštěvnosti nevyplatí, což je škoda," pokrčila rameny třeba Marta Měrková z Ivanovic.

To, že cesty lidí do ivanovického kina příliš nevedou, ví moc dobře i vedení města. „Chceme ho ale v každém případě zachovat. Letos tak určitě fungovat bude. Připravili jsme hned několik novinek, které mají diváky oslovit. V současnosti je také na webových stránkách města vyvěšený dotazník, pomocí kterého chceme zjistit, jak lidé kino vnímají. Například zda jim vyhovuje herní plán," informoval starosta města Vlastislav Drobílek.

Doba bez filmů

Podle vedoucího kina Jiřího Heroudka byl, co se týká atraktivity zařízení pro veřejnost, loňský rok zlomový. „Vyskytly se určité personální problémy, proto bylo období, kdy se nepromítalo vůbec. A tím, jak se chvíli hrálo a chvíli ne, se diváci odnaučili chodit," zmínil.

Problém je ale podle něj hlavně v nabídce snímků. Respektive v promítání premiér. „Nemáme oproti Vyškovu a jiným kinům dostatečné technické zařízení, které je velmi nákladné. Tím ztrácíme i možnost, abychom mohli promítat filmy v době premiér. Získáváme je až po uvolnění pro ostatní distribuční kanály, což představuje zpoždění i čtyři měsíce po premiéře, a to nás velmi znevýhodňuje. Ztrácíme spoustu diváků," vysvětlil Heroudek.

Kino Ivanka v Ivanovicích na Hané.

Změny tak podle jeho slov musely přijít. Promítání ve středy a pátky nebyla efektivní, milovníků stříbrného plátna chodilo málo. „Proto jsme se rozhodli změnit termín. Zvolili jsme nedělní večer, to už lidé bývají z víkendových výletů doma. A zdá se mi, že to byla dobrá volba. Návštěvnost je ale stále různá, film od filmu. Někdy přijde třicet diváků, jindy třeba jen šest. Bohužel jsem zažil i situace, kdy přišli dva, nebo dokonce nikdo. To je pak hodně frustrující," povzdechl si Heroudek.

Při promítání pro děti naopak bývá sál téměř plný. A právě toho je třeba využít. „Chceme udržet vysílání pro děti zdarma. U dospělých chybí zájem. Je důležité, abychom to naučili děti. Tím si vychováme generaci, která si návyk ponese i do dospělosti," myslí si Drobílek.

Právě proto je další novinka směřovaná hlavně na nejmenší diváky. I když si na ni ještě nějakou chvíli počkají. „Poslední dobou nebývá o Vánocích sníh, a děti tak místo zimních radovánek sedí na počítači doma. Aby si prázdniny víc užily, rozhodli jsme se, že budeme v období vánočních prázdnin promítat každý den pohádky," nastínil další kroky Drobílek.

Mnohem dřív se pak pořádné změny dočkají milovníci posezení před filmovým plátnem pod hvězdami. „Letní kino má své kouzlo. Proto jsme se rozhodli, že po celý červenec a srpen budeme hrát dvakrát týdně. Další změnou, kterou snad diváci uvítají, je i to, že na prázdniny chystáme celotýdenní festival filmů. Zatím je vše v přípravné fázi. Musíme vymyslet téma, podle kterého pak vybereme filmy. Věřím, že letní nabídka si své příznivce najde, chybět nebude ani občerstvení," zmínil vedoucí kina.

Dětský divák

Jednou z cest, jak pomoct častějšímu obsazení sedaček v sále, je i hlubší spolupráce s ivanovickou základní školou. „Nabízejí se další pořady pro děti, třeba poučné," nastínil Heroudek. Tomu však nejspíš budou bránit školní osnovy. Do kina žáci ivanovické školy dosud chodí dvakrát ročně. „Máme to tak ve školním vzdělávacím programu, a tak nám to stačí. Takže předpokládám, že v režimu zůstaneme i nadále," poznamenal ředitel školy Miroslav Růžička.

To, aby diváci našli opět k Ivance cestu, je důležité také pro její alespoň částečnou soběstačnost. „V současnosti ji dotujeme z rozpočtu. Loni náklady na provoz dosahovaly sto sedmdesáti tisíc korun. Letos jsme dalších třicet tisíc přidali, poputují právě na zajištění festivalu," doplnil Drobílek.