Měli za sebou nácvik na vystoupení s Filharmonií Brno a společný koncert. „Šlo o náročný repertoár, který není určený pro dětské sbory. Přesto jsme si za pár dní nato z festivalu v Olomouci, kam jsme jeli s naprosto jiným repertoárem, odvezli zlatou medaili,“ vzpomíná Schönová.

Jak se malým pěvcům líbil koncert s tak proslulým tělesem?

Příprava byla velmi zdlouhavá. Děti se učily dlouhé party z dlouhých skladeb, například z Dvořákova Te Dea. Absolvovali jsme víkendové soustředění, pořád jsme pracovali. Přesto ale po koncertě prohlašovaly, že milují Dvořáka. Bylo to naprosto úžasné, vystoupení s velkým orchestrem před plným Besedním domem je zcela pohltilo.

Z olomouckého festivalu jste si pak dovezli zlato. Podobně úspěšní jste byli i v předminulém školním roce, to jste také dostali zlatou medaili, tentokrát na celostátní soutěži. Jaké pro vás je vést tak úspěšný sbor?

Tím, že jsem si ho vybudovala od samého začátku, kdy jsem se věnovala jen několika málo dětem, a po čtyřech letech vidím, že se sbor někam posouvá, je to krásná práce. Pohltilo mě to. I prázdniny, které mám, věnuji plánování, vymýšlení repertoáru. Baví mě to.

Ilustrační foto
Děti si přinesly z pole domů hračku. Nevybuchlý granát



Kromě toho, že jste sbormistryně Colori, máte ještě další aktivity týkající se zpívání. Jste například součástí vyškovského kvintetu Za5.

Je to taková slovní přesmyčka. Jako že jsme vám přišli zapět. Vznikl na začátku loňského roku. Jde o vokální těleso, které se soustřeďuje pouze na žánr a cappella. Tvoří ho tři ženy a dva muži. Hlasově dvakrát soprán, alt, tenor a bas-baryton. V repertoáru máme jazzové skladby. Velký koncert jsme měli v březnu v Sokolském domě ve Vyškově. Jako hosty sme pozvali Colori, snažím se tyto dvě věci propojovat, když je to možné.

CELÝ ROZHOVOR SI PŘEČTETE V PÁTEČNÍM VYDÁNÍ VYŠKOVSKÝCH NOVIN, KTERÉ NAJDETE OD SOBOTY DO ČTVRTKA SAMOSTATNĚ NA STÁNCÍCH.