„Festival otevírá nové možnosti spolupráce mezi regiony, zakládá nová přátelství a vztahy. Nejde však jen o divadlo, ale také o výměnu materiálů pro informační centra a další," připomněl vedoucí Kulturních zařízení města Bučovice Josef Brychta.

I díky přispění Jihomoravského kraje bude letošní Ochotnický festival Miroslava Doležala trvat od neděle do soboty. Konkrétně od 11. do 17. října.

Mezi soubory, které se letošního ročníku zúčastní, nebudou chybět divadelníci z Bučovic, Nevojic nebo slovenského Malého Slavkova. Každý večer pak tradičně převezme festivalovou cenu osobnost přehlídky.

Na dobré cestě

Mezi jinými jednají organizátoři festivalu o účasti oceňovaného česko-amerického režiséra Vojtěcha Jasného, letos devadesátiletého autora dramat Všichni dobří rodáci nebo Přežil jsem svou smrt. „Má stále hodně aktivit, je to nicméně na dobré cestě, takže doufáme, že to vyjde. Kontaktujeme ho přes adresu nedaleko Svitav," upřesnil pracovník bučovického informačního a kulturního střediska Josef Bouda.

Vytipovaných jmen však mají víc. „Představitele seriálového Saturnina Oldřicha Víznera, nervózního pana Nováka v komediích Pátek není svátek a V podstatě jsme normální Petra Kostku nebo znovunalezeného tatínka v úspěšných rodinných komediích Marie Poledňákové Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny Františka Němce," vyjmenoval Bouda.

Do Bučovic se zasloužilý umělec velmi rád vracel a nezapomínal na ně ani v mnohých vzpomínkách, které sepsal. Dokládá to například ta v almanachu Sokola. „Prkna, která znamenají svět. Na ta jsem prvně vstoupil v bučovické sokolovně, snad v roce 1936. Datum si přesně nepamatuji, ale roli ano. Byl to Franta Cikán, fotbalista, z Wernerovy hry Lidé na kře. Musela to být z mé strany hrůza, kluk, napůl komická role," vzpomínal v publikaci.