„Jde o průřez slavnými melodiemi, které budeme hrát čtyřručně. Zazní barokní party i motivy pro volnou improvizaci. Lidé uslyší Bacha i Chopina, stejně jako současné autory," řekl ke zhruba sedmdesátiminu­tovému koncertu Látal.

Jeho hudební partnerka Magdaléna Růžičková, která žije ve východních Čechách, ocenila, že jsou velmi podobně hudebně naladění. „Dokážeme se prostřednictvím hudebního nástroje dorozumět, což jsme nechtěli jen tak nechat být a obohatit tím i jiné lidi. Proto jsme začali spolupracovat," prohlásila Růžičková, která je zároveň i skladatelkou.

Ve Vyškově šlo o jejich koncertní premiéru. Zazněly i skladby od soudobých umělců, jako je britská legenda Phil Collins nebo hudební ikona Madonna.

Koncerty s různou tematikou začali ve Světě klavírů pořádat asi před třemi lety. „Za rok jich míváme až deset. Průměrná návštěvnost je zhruba pětačtyřicet posluchačů. Organizujeme žákovské koncerty i koncerty reprodukované hudby spojené s odborným výkladem. Mnohdy si lidé nemají ani kam sednout," usmíval se spokojeně Berčík.

Po koncertě se jak hosté, tak i účinkující neplánovaně přesunuli do výstavního sálu. „A koncert v podstatě pokračoval, protože klavíristé v muzeu obcházeli jeden nástroj za druhým. Na každý podle toho, do jaké doby patří, zahráli. V podstatě nám odehráli dějiny hudby. Atmosféra byla úžasná," potěšilo Berčíka.