Díla obsahují spoustu barev. „Zemědělci pěstují výnosnou plodinu krásné barvy, ale chleba z toho nevznikne,“ říká malířka o žluté. Modrou použila na cyklus Vod, kde zaujmou obrazy ztroskotané lodi Concordia. „Jsou výjimkou. Jde o dramatické téma, ostatní jsou melancholické. Dotkla se mě ta arogance bohatství,“ říká výtvarnice.

Ročně má několik výstav. „Do mého ateliéru ve Slavkově může kdykoli každý zajít. Mám taky dvě tři výstavy ročně, letos ale byla třeba už pátá,“ upozorňuje Novotná.

Teprve podruhé můžou Češi vidět výstavu unikátních pokladů z císařské Číny. Po Valticích přišlo na řadu Muzeum Vyškovska.
Poklady z císařské Číny najdou v muzeu. Cena předmětů se nedá vyčíslit

Výstavu měla letos například při Mezinárodním výtvarném sympoziu ve Všeradicích. V deseti dnech tam malovali účastníci své obrazy. „Bylo to čistě o malování. Někteří chodili do plenéru, někdo zůstal v ateliéru. Na závěr sed konala výstava. Důležitá byla i výměna názorů,“ konstatuje. A v Rakousku se setkala s jedním ze svých vzorů, Danielem Richterem.

Obrazy si skládá od počátku sama. „Stluču rám, natáhnu plátno. Pak hledám témata, kompozice a barvy. To trvá čtrnáct dní. Samotný obraz může trvat dva dny nebo i měsíc,“ říká.

Přitom se malování chtěla věnovat pouze amatérsky. „Po základní škole jsem deset let nemalovala. Pak mě vzali na fakultu výtvarného umění v Brně. Chtěla jsem zjistit, jestli někoho zaujme to, co dělám,“ vysvětluje. Než malovat začala, plně pracovala v Evropském parlamentu, kde plánovala i svou životní kariéru. „Ukončila jsem to ve zkušební době,“ přiznává.

Ilustrační foto.
Prodali zatím jen čtvrtinu. Vyškov proto rozjíždí druhé kolo odkupu zahrádek

V té době už amatérsky pět let malovala. Poté ji přijali na vysokou školu do Brna a pak se dostala na praxi do Anglie. „Dělali jsme hodně grafik, těm jsme se v Brně nevěnovali tak intenzivně,“ vzpomíná.

Nejbližší je jí štětec a technika akrylu a oleje. „Tak se nejvíc vyjádřím. Témata jsou pak o intuici, povaze a sklonu člověka. Buď jdu za něčím záměrně, nebo je to dílem náhody,“ upozorňuje slavkovská malířka.

Ilustrační foto.
Knihovny v létě drží stálí čtenáři a turisté

LUCIE PINKOVÁ