S tou z Týniště nad Orlicí dorazí Divadelní soubor Poškoláci. „Sice nejde vyloženě o pohádku, ale naše představení nebude tak surové jako filmové zpracování. Vedu už starší děti, kolem třinácti až patnácti let, takže už je klasická pohádka neoslovuje. Měly pocit, že zvládnou něco složitějšího. Proto padla volba na Kytici," prohlásila vedoucí souboru Jana Bahníková.

Diváci se můžou těšit hlavně na výrazné ladění balad do barev. „Zlatý kolovrat se nese ve žluté a červené, Štědrý den je modročervený a například Svatební košile bíločerná. Hodně pracujeme také s hudbou, která dotváří příjemný podklad," lákala Bahníková.Pro zvětšení klikněte.

Do Vyškova dorazí poprvé. Podobně jako další soubor z Frýdlantu nad Ostravicí. „Jde o celorepublikovou přehlídku. Zavítají k nám i divadelníci z Prahy, ti už jezdí pravidelně. Nebudou pochopitelně chybět ani vyškovské soubory," ujistila hlavní organizátorka setkání Pavla Pitelová.

11 divadelních kusů

Letos se milovníci divadla dočkají jedenácti představení. Tedy o tři víc než loni. „Festivalů dětského divadla moc není. Soubory nemají příliš kam vycestovat, hrávají hlavně na domácí půdě," připomněla.

Její domněnku potvrdila i Bahníková. Soubor z Týniště funguje šest let, letos domácí prostředí opustí. „Hledali jsme festivaly v okolí, bohužel se u nás v Čechách příliš nekonají. Začali jsme se tak rozhlížet dál a narazili právě na Vyškov," přiblížila vedoucí.

Letošní téma Pitelová volila hlavně pro jeho rozmanitost. „Neorientujeme se jen na jednu pohádku. Každé dítě si tak představí něco jiného. V duchu motivu se ponese i výzdoba festivalu, kterou nám vytváří děti z okolních základních škol. Pomůžou nám tak opět vyzdobit celý Besední dům, kde se festival tradičně koná," poukázala Pitelová.

Dodala, že se jeho návštěvníci můžou těšit nejen na představení, ale i přestávky, které budou vyplněné doprovodným programem. Čeká je malování na obličej, omalovánky, občerstvení i čajovna. A budou rozhodovat o divácké ceně, kterou získá soubor s nejvyšším počtem hlasů.

Dětské představení si užijí nejmenší fandové divadla i jinde. Na víkend totiž připravili přehlídku nazvanou Divadelní dny také ve Slavkově u Brna. Potěší ale spíš dospělé.

Ve Společenském domě Bonaparte je čeká komedie, muzikál, improvizace i historické drama. „Představení držíme v odlehčené formě, chceme hlavně, aby se lidé zasmáli. Osobně doporučuji improvizační show. Jde o skupinu výborných umělců, kteří do svých scének zapojují publikum. Jsou hodně zábavní," popsala své zkušenosti mluvčí města Veronika Slámová.

Věří, že si každá generace přijde na své. „Doporučila bych i komedii Benátky pod sněhem. Nezapomínáme ani na děti, které zveme na nedělní pohádku," dodala Slámová.