K návštěvě zkušebního zprovoznění expozice Napoleon - Austerlitz zvou webové stránky slavkovského zámku. Návštěvník se dozví třeba to, že vojenský chirurg dokázal amputovat nohu za dvě až čtyři minuty. V interaktivním bitevním plánu si může i třeba srovnat skutečný průběh bitvy s předchozími plány obou znepřátelených stran.

Jak vidno ze středeční návštěvnosti napoleonské expozice, na stránky zámku asi moc lidí nechodí. Za dopoledne přišli pouze dva lidé. „Zatím prohlídku navštívil manželský pár z Prahy. Nutno ale podotknout, že byl velmi spokojený," usmívá se před polednem ředitel zámku Aleš Šilhánek.

Váhavý start ho však nijak neděsí. „Odpoledne má přijet třicítka Francouzů. Výstava budí zájem. V dalších dnech ji pak začnou navštěvovat školy, se kterými máme prohlídku předem sjednanou. Školáci přijedou z Vyškovska i třeba z Brna. Cílem zkušebního provozu není dosáhnout co nejvyšší návštěvnosti, ale spíš si vyzkoušet organizaci výstavy," upozorňuje ředitel.

Ideálním testem

Tu nejlépe prověří právě školáci. „Třídy plné dětí, které jsou živé, budou tím nejlepším testem. Přijít ale už může kdokoliv, výstava je, co se týče exponátů, kompletní," připomíná Šilhánek.

V expozici však zatím přešlapuje pouze personál zámku. Zjevně se ale nenudí. „Zkušební provoz nám dává možnost ještě leccos doladit. Upravujeme tak umístění některých exponátů a také dokončujeme stavební práce, které jsme z důvodu zatékání ještě museli zajistit. Chceme, aby všechno fungovalo na jedničku," komentuje pracovní náladu Radek Žák, který má novou expozici na starosti.

Že provoz expozice nezačal hned naostro, oceňují i samotní průvodci. „Takhle velkou výstavu jsem zatím neuváděla. Je to pro mě premiéra. Obzvlášť zahraniční návštěvy jsou pro mě novinkou. To, že jsme nevstoupili hned do ostrého provozu, vítám," přikyvuje jedna z průvodkyň Daniela Ragasová.

Oceňuje hlavně uspořádání výstavy. „Myslím, že exponáty jsou opravdu dobře seřazené tak, aby do sebe události zapadaly a byly pro návštěvníka logické. Jejich dobrá orientace těší i průvodce," tvrdí.

Často se totiž podle ní stává, že výstavy plné zajímavých předmětů sráží chaotické uspořádání. „Kdo se v dané oblasti neorientuje, často má v hlavě nakonec chaos," upozorňuje průvodkyně.

Nevědí, chystají se

Už to vypadalo, že hlouček několika lidí středního věku k bývalým slavkovským konírnám míří, nakonec to ale vypadá spíš na polední siestu v zámeckém parku.

To třeba Petra Vyoralová z Mostu, která do Slavkova u Brna jezdí navštěvovat vnoučata, se na ni chystá. O zkušebním provozu ale neví. „Zajímá mě, ale o středečním spuštění jsem nikde nečetla. K návštěvě se ale chystám," slibuje Vyoralová. Ostrý provoz odstartuje první červnový den. Lidé si návštěvou především rozšíří historické obzory. „Myslím, že díky pestrosti a množství exponátů a organizaci výstavy si návštěvník odnese poměrně ucelenou představu o tom, jak se události kolem Napoleona odehrály, včetně historického kontextu," dodává Ragasová.

Jakkoli v prvních hodinách zkušebního provozu výstavu nejen Slavkované ignorovali, o svou existenci se bát zřejmě nemusí. „Myslím, že se vzhledem k historii města jedná o významný počin. Mezi prvními návštěvníky ale být nemusím. Přijdu se podívat spíš až po oficiálním zahájení," plánuje například Slavkovanka Hana Maláčková.