Loni udělal festival poprvé v historii pauzu, letos se tak vrací po dvou letech. A to pod křídly Městského kulturního střediska Vyškov. „Zajišťujeme festival organizačně. Jako vždy, i letos bude s mezinárodní účastí a samozřejmě i zastoupením vyškovských pěveckých sborů," podotkl ředitel kulturního střediska Luboš Kadlec.

Celý festival odstartuje v neděli koncert Kühnova dětského sboru z Prahy. „Vystoupí jako hosté mimo program v kostele Nanebevzetí Panny Marie," řekl organizační ředitel festivalu Stanislav Kolařík.

Festival se však neomezí jen na tento kostel. Sbory rozezní i Hřbitovní kostel a kostel Nejsvětější trojice v Dědicích. „Vyvrcholením festivalu bude jako tradičně společný koncert na Masarykově náměstí," přiblížil Kolařík.

Program letošního ročníku už je pevně daný. „Lidé uvidí a hlavně uslyší špičkový dívčí sbor Aurin z Maďarska, Chlapecký sbor Stefky Blagojevové z bulharského Plovdivu a další vynikající chlapeckou vokální skupinu FaVoZa ze Slovinska," přiblížil vystupující Kolařík.

Vyškovské sbory zastoupí dětský Motýlek a studentský Re-canto, které budou vystupovat dohromady. Českou republiku budou kromě zmíněného Kühnova sboru reprezentovat také děti z pardubického sboru Carmina.

Součástí týdenního programu pro účastníky z ciziny i tuzemska je i dvoudenní workshop, kde si sbory a sbormistři vyměňují zkušenosti. „Za celým festivalem stojí práce Aleše Musila, Olgy Čelišové a Terezy Schýbalové. Každý ročník znamená rok tvrdé práce, a za to jim patří uznání," dodal Kolařík.