Šlo o jeden ze dvou výjezdů, který v poslední den loňského roku, respektive v noci na Nový rok strážníci z Vyškova zaznamenali. Druhý měl šťastný konec. „Patnáct minut po půlnoci nám volali lidé, že v Havlíčkově ulici odchytli stafordširského teriéra. Převzali jsme ho od nich a umístili do záchytného kotce. Okolo páté ráno nám volal majitel, že se vrátil z práce a psa doma nenašel, jestli jsme ho neviděli," zmínil Sedláček.

Jinak se podle něj nic zvláštního nestalo. Ani při soukromých oslavách lidí, kteří okolo půlnoci zavítali na Masarykovo náměstí, aby s přáteli přivítali rok 2017. „Sice jich bylo oproti loňsku víc, ale až na nepořádek, který po nich zůstal, se vše obešlo bez problémů," ujistil velitel strážníků.

Klid měli podle slov starosty Michala Boudného také strážníci ve Slavkově u Brna. Zasahovat nemuseli například ani při večerním silvestrovském ohňostroji. „Ten zhlédlo zhruba pět set lidí. Co se týká celého posledního dne loňského roku a noci, naši strážníci řešili běžné věci jako v průběhu roku," oznámil Boudný.

Podobně jako strážníci hodnotí oslavy jak ve Vyškově, tak i v celém regionu státní policisté. Ti šetřili jen vloupání do kamionu ve Vyškově, z nějž zmizel mobilní telefon, tablet a třicet euro. „Mobil nechal řidič ležet viditelně na vrchní přihrádce. Škoda je předběžně vyčíslená na dvacet tisíc korun," řekla policejní mluvčí Alice Musilová.

Na Nový rok před devátou ráno pak bučovičtí policisté zastavili šoféra, který usedl za volant pod vlivem drog. „Test u něj prokázal pervitin a marihuanu," přiblížila.

Klidného Silvestra si podle jihomoravské mluvčí Hedviky Kropáčkové pochvalovali i záchranáři z Vyškovska. Vyjeli pouze třikrát. Jednou kvůli dívce, která zkombinovala alkohol s běžným lékem. „Vyrazila k ní posádka s lékařem. Nešlo ale o nic vážného, po vyšetření ji ponechali na místě," sdělila Kropáčková.

Další dva výjezdy pak se silvestrovskými oslavami nesouvisely. „Jednalo se o takové, jaké posádky zažívají běžně v průběhu celého roku," dodala mluvčí.

Z POPELNICE NA FASÁDU

Klidnou službu měli také profesionální hasiči z Vyškovska. Na Silvestra zamířili pouze ke dvěma případům. A to krátce po poledni k požáru osobního auta do Brankovic, jehož příčinou byla technická závada.

O něco víc je zaměstnal oheň, který zasáhl popelnici stojící u rodinného domu v Křenovicích. Tam vyjeli po novoroční druhé hodině v noci. „Nádoba se nacházela v těsné blízkosti domu, takže požár poškodil i jeho fasádu. Po uhašení tak kolegové ještě zůstali na místě, aby zkontrolovali, jestli není nějaké skryté ohnisko v domovní zdi," vysvětlil mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský. Zásah trval přes hodinu. Škoda dosáhla jedenácti tisíc.