V obou případech se museli vypořádat s nelehkou úlohou favorita, jejíž plnění komplikovaly změny v hráčském kádru. „Ze zdravotních důvodů se neúčastní někteří „podkošoví" hráči, což nás nutilo v sestavě improvizovat. Uvidíme, jak se bude první zápas vyvíjet, hlavně chceme dodržet styl hry," plánoval trenér Richard Beránek.

První duel představoval pro oba týmy krok do neznáma. Hostující TJ Spartak Hluk postoupil do oblastního přeboru II z nižší soutěže a s vyškovským týmem se potkal na společném hřišti vůbec poprvé.

Nejistota nováčka byla zkraje zápasu patrná, a tak než Hluk stihl srovnat tempo, disponoval již vyškovský tým relativně bezpečným náskokem. „Prokázalo se, že ve vyšší soutěži budou zápasy náročnější pohybově i fyzicky. Nehledě na to, že máme trošku marodku a nescházíme se na trénincích tak, jak bychom se měli scházet. Kluci si mysleli, že když postoupili, tak to půjde samo. Jenže ono to samo nepůjde a jsem rád, že dostávají takovou lekci," hodnotil průběh zápasu trenér hostí Jaroslav Machala.

Těžko říct, zda byl pro domácí celek tento stav prospěšný. Vyškovští hráči totiž začali až příliš brzy slevovat z nasazení, což kouče Beránka přimělo, aby požádal o oddychový čas. „V určitý moment jsme zpomalili hru, a to soupeři vyhovovalo. V momentě, kdy jsme začali zase hrát rychlé protiútoky a pohybovali se rychle dopředu, jsme si znovu vypracovali náskok. Toto jsem hráčům musel zdůraznit," vysvětlil vyškovský trenér.

Po vyhraných dvou čtvrtinách se mohli Vyškováci více soustředit na vlastní hru a eliminovat chyby, které by se jim do budoucna, v souboji s těžšími soupeři, mohly vymstít. Vsadili na kvalitní obranu a důraz v individuálních soubojích, překvapivě nízkou úspěšnost naopak měly trestné hody. I přesto vypadal konečný výsledek příznivě – 79:45. „Ubránili jsme soupeře na 45 bodech, což znamená v podstatě 11 bodů na čtvrtinu. Myslím, že když v tom budeme pokračovat, tak bychom měli vyhrát i zítra," doufal autor čtrnácti košů David Slouka.

Správný tip

Jeho předpověď se nemýlila a i v souboji se Spartakem Uherský Brod měli rozjetí Vyškováci navrch. Soupeř je sice pozlobil dílčím prvenstvím ve druhé čtvrtině, od druhé poloviny utkání už ale měli všechny trumfy v ruce opět hráči BK Vyškov. „Zpočátku byl náš výkon rozpačitý. Chyběl nám rychlý přesun do útoku a obrana také nebyla nejlepší. Vše jsme však napravili ve třetí čtvrtině, díky které jsme si vybudovali dostatečný náskok a udrželi jej až do závěrečné sirény," shrnul průběh Slouka.

Dvě výhry vyškovským basketbalistům pomohly do čela průběžné tabulky oblastního přeboru II. Další kolo přijde na řadu v sobotu 25. října, kdy se vyškovské áčko vydá do Šlapanic. „Tým bych rád vyzvedl jako celek, protože všichni hráči bojovali o balóny, vrhali se po zemi. Myslím, že to byl opravdu kvalitní kolektivní výkon," zakončil hodnocení vydařeného basketbalového víkendu trenér Richard Beránek.

Oblastní přebor II. třídy

1. a 2. kolo:

BK Vyškov – TJ Spartak Hluk 79:45 (18:7, 22:14, 24:15,15:9).

Beránek J. 15, Slouka 14, Plhal 12, Hošek 8, Sláma 7, Švarc 7, Kaňa 6, Červenka 4, Pešek 4, Zavacký 2.

BK Vyškov – Spartak Uherský Brod B 83:64 (21:15, 19:21, 31:8, 12:20).

Slouka 21, Zeman 11, Kaňa 10, Švarc 8, Červenka 7, Beránek J. 7, Hošek 6, Pešek 5, Sláma 3, Zavacký 3.