Po dvaadvaceti letech se vyškovští ragbisté radovali z mistrovského titulu. Celkem už jich mají v součtu s těmi federálními třináct a po letošní sezoně by toto číslo chtěli opět navýšit.

„Kádr zůstal pohromadě, takže si nemůžeme dát za cíl nic jiného než obhajobu mistrovského titulu. Za největší soupeře považuji opět Tatru Smíchov a také Spartu, která v létě hodně posilovala," uvedl Martin Hudák, jeden z dvojice vyškovských trenérů.

Extraliga letos najela na nový systém. Po sestupu Petrovic se totiž nenašel nikdo, kdo by měl zájem 
o posun do nejvyšší soutěže, a tak se bude hrát pouze v sedmi. Tedy na podzim. Jarní část už se obejde bez posledního celku, který bude hrát o udržení v baráži, zatímco první šestka si to rozdá o postup do čtyřčlenného play-off. „Uvidíme, co nový systém přinese, dopředu to nedokážu odhadnout. Myslím si ale, že byl zvolen celkem rozumně vzhledem k tomu, že se přihlásilo jen sedm mužstev. Tak trochu jsme s tím počítali, protože ostatní celky nemají tak kvalitní kádry. A pro extraligové týmy je asi dobře, že kvalita zápasů zůstane na vysoké úrovni," poznamenal Hudák.

Vyškovští měli v prvním extraligovém kole volno. Do nového ročníku vstoupí v sobotu, a hned to bude ostře sledovaný zápas, protože v repríze finále přivítají Tatru Smíchov. „Když jsem viděl los, tak jsem se musel smát. Tatra nám bude chtít finálovou prohru vrátit, navíc mají výhodu, že už budou rozehraní," řekl k úvodu sezony kapitán týmu Martin Kovář.

Při letošní premiéře se budou muset úřadující mistři nejspíš obejít bez zraněného Jana Školaře, zdravotní problémy má i David Jaroš, nad jehož startem visí otazník. Možná první a zároveň poslední podzimní utkání odehraje Jakub Doležel, jenž má odejít pracovně do zahraničí.

ANTONÍN ZABLOUDIL