„Jsem rád, že se nám daří držet tuto laťku hodně vysoko, a ještě spokojenější budu, kdyby se našemu družstvu zase podařilo některý ze silných týmů porazit," zve na špičkové sportovní klání trenér a manažer pořádajícího Sokola Bučovice Zbyněk Čížek, jenž má jako každoročně celý podnik organizačně na starosti takřka od A po Z.

Proč vznikla myšlenka uspořádat takový turnaj a předpokládal jste při jeho prvních ročnících, že se rozroste do současné kvality?

Chtěli jsme nějak poděkovat za práci pro volejbal a sport inženýru Spiritovi. A té práce opravdu nebylo málo. Takže v roce 2003 po dohodě s rodinou proběhl první, nultý ročník turnaje na jeho počest. Samozřejmě v menších poměrech. Vítězem se stali domácí volejbalisté. Od dalšího roku se začala turnaje účastnit i ligová družstva. Od roku 2009 je turnaj přehlídkou nejlepších českých i slovenských extraligových týmů a z nižších soutěží jsme prakticky zůstali už jenom my. Absolutním vrcholem byl rok 2006, kdy u nás hrál reprezentační tým mužů. Dnes je tu opravdu taková kvalita, o které jsem jenom snil.

Jak složité je dostat do Bučovic taková mužstva, navíc v době, kdy už vlastně graduje jejich přípravné období na extraligu?

Dnes již turnaj má své jméno a pevné místo v kalendáři, takže je to jednodušší. Ale všechno jsme si museli opravdu tvrdě vybudovat. První čtyři roky se hrávalo v červenci a bylo vidět, že to není optimální termín. Většina týmů ještě měla volno. Pak jsme to změnili na čtvrtou sobotu v srpnu a přes počáteční konkurenci turnaje na Křivoklátě se ukázalo, že toto je ta nejlepší volba pro možnost získat takovou kvalitu, jakou turnaj má.

Takže už to není jen zpestření volejbalových prázdnin?

Rozhodně ne, turnaj je zajímavý jak divácky, tak i trenérsky. Přijíždějí k nám kompletní týmy včetně svých možných posil. Nejsou to tedy různě poskládaná družstva jen pro tento turnaj, jako třeba na Vranově či v Hodslavicích. Navíc je to jen jednodenní turnaj a drží si tak svoji vysokou sportovní výkonnost.

Kdo tedy vyšperkuje letošní startovní listinu?

Také letos se diváci mohou těšit na aktuální medailisty z české extraligy, tedy druhou Duklu Liberec a třetí Vavex Příbram, který u nás bude obhajovat loňské prvenství. Přijede i čtvrtý v pořadí VK Ostrava a na stejné příčce skončila ve slovenské extralize Slavia Svidník.

Která velká jména sestavy nabídnou?

Obsazení je podobné jako minulý rok, ovšem co se týká zvučných jmen, těch bude za devět let existence turnaje suverénně nejvíc. Divákům se představí například velmi kvalitní americký smečař Rayen Burrow z Liberce, který vládl nejlepším servisem v extralize před dvěma roky. Příbram přiveze polskou hvězdu Adriana Patuchu z francouzské druhé ligy, Ostrava představí 204 cm vysokého amerického blokaře Calvina Rosse. To jen namátkou, určitě bude zážitkem vidět i ostatní extraligové hvězdy.

Máte svůj tip na vítěze?

Mně se v poslední době moc nedaří uhodnout vítěze, ale letos mám tip na to, že se ve finále potká Liberec s Brnem. Tak jsem zvědavý, jestli se mně to vyplní.

Bučovicím se občas podařilo někoho z favoritů nachytat. Jak si představujete své vystoupení letos?

Bylo by příjemné někoho silnějšího porazit, ale my bohužel nebudeme kompletní. Citelně bude chybět Ivo Dubš, který se vrací v poledne z dovolené, a také blokař Filip Auer. Proto budu spokojen s jednou výhrou ve skupině. Jinak jsme v pohodě, vyhráli jsme všechny tři letní turnaje, v Holubicích, v Lulči a v Drásově. I když šlo o jiný level týmů, mohlo by to kluky zdravě motivovat.

Co kromě kvalitní volejbalové podívané mohou diváci očekávat tak říkajíc navíc?

Turnaj budou provázet divácké soutěže v netradičních disciplínách, jako lukostřelba, paintball, jízda na rotopedu a podobných. Bude připraveno bohaté občerstvení, každý padesátý divák obdrží lahodný mok zdarma. Osobně si myslím, že pro diváky je atraktivní i systém turnaje a to, že finále bude natáčet Česká televize.

Co to všechno stojí a kdo vám s organizací a financemi pomáhá?

Takovou akci samozřejmě nemůže nikdo uspořádat bez pomoci města a já si podpory, i osobní pana starosty Válka, nesmírně vážím. Rozpočet se blíží devadesáti tisícům korun a kromě města nám s ním samozřejmě pomáhá řada místních soukromých subjektů.

Trenér a manažer volejbalistů Sokola Bučovice, kteří hrají druhou ligu, Zbyněk Čížek.Budete mít při organizačních starostech možnost koučovat vaše zápasy?

Chci věřit, že ano. Starostí je skutečně hodně, ale chtěl bych být na lavičce hlavně při zápasech s extraligovými soupeři. Již druhý rok mám zdatného asistenta, kterým je Jiří Štěpánek. Ten mně pomáhá se spoustou věcí, především těch organizačních, ale v době mé absence, když jsem byl na olympiádě v Londýně, tým úspěšně vedl v Lulči.

Pojďme tedy konkrétněji k vašemu týmu. Kdy jste začali letní přípravu, co máte za sebou?

Probíhá její pátý týden. Chodíme dvakrát týdně na antuku do Bučovic a hráči zatím zvládají tréninkové dávky bez problémů. Důležité také je, že jsme všichni zdraví a vyhýbají se nám zranění.

Jaké změny v kádru pro ligu chystáte, dostane se do něj někdo z bučovických odchovanců?

Především se ukazuje, že tým už byl velmi dobře posílen na pro nás stěžejních postech přijímajícího smečaře. Jsem rád, že po příchodu domácího bučovického hráče Petra Nezdařila se nám zvýšila kvalita na příjmu a vzrostla konkurence pro ostatní hráče. Také jsem rád, že po roční pauze na liberu si o místo v sestavě říká další bučovický odchovanec Michal Mikula. Třetí posilou je smečař, ale i možný univerzál Petr Doubravský, který se lepší turnaj od turnaje a pomáhá nám hlavně útočně. Přemýšlím ještě o blokařích, máme jen dva, což je pro soutěž dost málo.

Na zveřejnění vašich cílů ve druhé lize je samozřejmě čas, ale asi budete zase mířit hodně vysoko. Kam až? Změnil se nějak váš názor, že při současné struktuře nejvyšších volejbalových soutěží se kluby jako váš do první ligy nepohrnou?

Soutěžní cíl bude jasně daný, a to druhou ligu vyhrát. Co se týká možnosti hrát první ligu, stále ji vidím poměrně nereálně. Rozpis je nevyhovující, hraje se v pátek a v sobotu večer, hraje ji jedenáct českých týmů a Volejbal Brno. A nikdo ze svazu s tím nic dělat nemíní. Takže uvidím, jestli se v budoucnu něco stane, co soutěž udělá atraktivní.

Může vás v sobotu něco zaskočit?

Snad ne, já si hlavně přeju, ať nám vyjde počasí. Hráči určitě předvedou vynikající výkony a co se týká diváků, tak věřím, že do nově zrekonstruovaného areálu v zámecké aleji si jich najde cestu co nejvíc. A doufám, že i z řad pravověrných volejbalistů.

A kdy to tedy vypukne?

Základní skupiny začnou v 9.30 hodin a první zápas bychom měli sehrát my proti Příbrami. Finále bude kolem šestnácté hodiny.

Memoriál Ing. Vladimíra Spirita

Sobota 25. srpna, zahájení v 9.30 hodin

Přehled vítězů:

2004 Ferram Opava
2005 VKP Bratislava
2006 reprezentace ČR
2007 Veros Chomutov
2008 Jihostroj Č. Budějovice
2009 Jihostroj Č. Budějovice
2010 DHL Ostrava
2011 Vavex Příbram

3× nej:

nejlepší ročník: 2006 – účast reprezentace

nejpřekvapivější vítěz – Veros Chomutov, 1. liga

nejlepší hráči – Michal Masný, Petr Pláteník, Jakub Novotný, Petr Zapletal, Diego Bonnini, Vitali Tupou, Michal Kriško