Měli respekt, v prognózách se drželi zpátky. Zbytečně. Proti oslabeným hostům problémy nepřišly.

Vyškovští basketbalisté zatím dělají fanouškům radost. Ze sedmi zápasů oblastního přeboru druhé třídy klopýtly jen jednou ve Šlapanicích, jinak drží neporazitelnost. Naposled přehráli Uherský brod a byla to výhra, která spadá do kategorie snadných. „Od začátku vše probíhalo v pohodě, dali jsme šanci všem, o vítězství už po čtvrtině nikdo nepochyboval," konstatoval trenér Richard Beránek.

Před sobotním podvečerem ovšem mluvil stejně jako další členové týmu jinak. Spartak v minulých sezonách Vyškovu zdatně konkuroval, a tak se čekalo prověření vyškovské připravenosti. Marně. Hosté přijeli v osmi lidech bez největších opor. „Přesně tak, od první čtvrtiny to byl pohodový zápas. Fungoval nám rychlý útok, obrana byla dobrá, takže nebylo co řešit. Jednoznačná záležitost," potvrdil kapitán Aleš Zeman.

Na rozdíl od Brodu měli Vyškovští k dispozici téměř kompletní soupisku. Chyběl jen David Slouka, který svým svěřencům nepomůže delší dobu. „Má zdravotní potíže vážnějšího charakteru, bude muset být delší dobu bez basketbalu, věříme, že se vrátí někdy v průběhu příštího roku," řekl kouč mužstva.

Tomu vrtá v hlavě v této chvíli jen počet rozehrávačů, ten by mohl dělat během sezony potíže. „Kromě Davida loni kvůli natržené achilovce skončil i další hráč na tomto postu Matúš Zavacký. Máme tak teď pouze trojici rozehrávačů, přiznávám, že to může být naše slabina v případě, kdyby se něco dalšího stalo. Snad to vydrží," vyslovil přání Beránek.

Jestli bude většina zápasů probíhat stejně jako ten sobotní, pak se nemusí strachovat. Dvanáctibodový náskok z první čtvrtiny jeho svěřenci ve druhé navýšili o dalších deset, a tak poslal na palubovku i ty, kteří normálně v základní sestavě nefigurují. A ti dotáhli debakl hostů do konečného skóre 87:54.

Bitva o první místo

Příští souboj s vyškovským obsazením, to už bude jiná káva. Odehraje se pod bezednými koši doposud suverénních Černých Polí Brno. „Ještě neměli ani vyrovnaný zápas. Co jsem slyšel, tak jejich forma by stačila do pátého místa ve vyšší soutěži. Budu upřímný, bude hodně těžké tam vyhrát. Ale vyloučené to nikdy není," zmínil šéf klubu Jiří Fojt.

Že tým nebude házet ručník předčasně do ringu, to potvrdil i fakt, že Vyškovští odmítli návrh Brňanů přeložení střetnutí na jiný termín. „Kdybychom s nimi souhlasili, tak bychom museli jet bez klíčových hráčů a to ne. Chceme je zkusit potrápit, kdyby se to povedlo, je jasné, že máme na to hrát úplnou špičku přeboru, jinak bychom se měli pohybovat do třetího místa," odhadl Beránek.

Ale nejen úspěchy si o víkendu připsali vyškovští basketbalisté. Ženy v hodně okleštěném složení neměly nárok na favorita ze Šlapanic, žákyně doma nestíhaly vzdorovat rozjetému Tišnovu.

INFOBLOK:

obl. přebor II.

Muži

BK Vyškov – Uh. Brod B 87:54

(19:7, 22:12, 25:23, 21:12)

Body: Sláma 16, Švarc 15, Červenka 12, J. Beránek 9, Zeman 8, M. Kaňa 7, V. Kaňa 6, Pešek 4, Zabloudil 3, Vitásek 2, Hošek 1.

Žákyně U15

BK Vyškov – Tišnov 8:69 (0:32, 2:15, 2:5, 4:16), 16:50 (4:5, 3:15, 2:18, 7:12), Růžičková 11, Hasíková 5, Tutková 4, Fischhofová a Nallerová po 2..

Ženy

Šlapanice – Vyškov 109:32 (24:8, 42:10, 23:5, 20:9), 118:19 (38:4, 32:4, 24:4, 24:7), Charousová 17, Zítková 11, Jersáková 7, Spisarová M., Kraváčková, Bezděková a Horáčková po 4. (macl)