Prozraďte, co teď u atletů převládá. Radost z postupu mužů, nebo rozmrzelost, že se to nepodařilo ženám?

Myslím, že je to strašně individuální. Nevím, jak okolí, u mě je to hodně smíšené. Je to ohromná radost i zklamání zároveň. Jsem teď ve fázi, kdy čekám napjatě od okolí a hlavně předvedším od závodnic a dalšího vedení klubu, co s tím vším uděláme. Vzhledem k tomu, že se týmy rozdělí, vyvstává i věčný problém zajištění chodu klubu po ekonomické stránce. Všechno se to ve mně vzájemně bije, žádné velké výskání nad úspěchem tu není. Opravdu ne. Ale vůbec nechci znehodnocovat to, co se klukům povedlo. Za ty roky si toho obrovsky všichni vážíme.

Jízda mužské party druhou ligou byla opravdu hladká…

Ano, klobouk dolů. Jeli si svoji linii a nejen letos. Jejich vývoj je skvělý. V minulosti jim ty základy dal tehdejší vedoucí Břetislav Sebera, teď je vede Luboš Stloukal a dal jim také nový náboj. Bez něj by to nevyšlo. Výsledky se dostavily, těší i to, že je tam celá řada mladých odchovanců. Nastolená cesta přinesla ovoce.

Čekali jste, že ani v jednom kole nebudou mít vážnější konkurenci?

Ne to ne. Abych řekl pravdu, naopak se očekávalo, že jednodušší to budou mít děvčata a u chlapů to bude větší boj. O to milejší překvapení bylo, že soupeři nedostali sebemenší šanci.

Je možno udržet tým mužů pro první ligu v takto silném složení?

Pevně věřím, že ano. Základ by měl určitě zůstat, postup je totiž velký impuls a motivace. Hlavně pro dorostence je to velká odměna, měli by si toho vážit. Věřme, že jako klub vytvoříme takové zázemí, aby z toho nebylo jen prvoligové paběrkování. Kapitán Jirka Němeček je odhodlán, už zmíněný vedoucí týmu Luboš Stloukal snad také vydrží to nasazení, které do toho dává. Jestli ano, pak není důvod se bát.

Budete hledat i nějakou posilu?

Nabízí se velká spousta variant, co bude dál, hlavně tedy v souvislosti s družstvem žen. Posily všeobecně jsou jedna z nich. Těžko předjímat, jakým způsobem se to všechno ubere, uvidíme. Je to věc nejbližších dnů, rozhodneme se, jakou cestou se vydáme.

A můžete naznačit něco bližšího?

To by bylo hodně předčasné, opravdu v této chvíli nemůžu nic konkrétního tvrdit. Je to o lidském potenciálu a také samozřejmě penězích. Jde o to, jak to v každodenním nášupu všechno zvládat.

Je první liga organizačně složitější než druhá?

Trochu, ale to bychom, věřím tomu, zvládli. Je to otázka termínové listiny, která se upřesňuje v lednu na STK v Olomouci. Jsou to pěkné závody a pořadatelství jednoho kola první ligy bychom se nebránili, byl by to další z atletických svátků ve Vyškově. Zázemí tady na to je, samozřejmě vyžádá si to další finanční náklady. Tento rok jsme jeli z tohoto hlediska na maximum. Navíc v první lize existuje i nějaký standard ohodnocení závodníka, takže to bude náročné. Snad budeme schopni potřebný objem prostředků zajistit.

Koho považujete za největší opory úspěšného vyškovského mužstva?

Je to perfektní týmová práce, každý zvlášť má na tom svůj důležitý podíl. Ale pokud mám jmenovat, velkou oporou je kapitán Jirka Němeček, jeho přístup je příkladný. No a nesmíme zapomenout na naše mladé dravce. Tomáš Fišer, Filip Navrátil, Pavel Dolejš a další, ti si nasadili laťku výkonnosti hodně vysoko už v žákovských kategoriích a stále tu úroveň drží. Navíc jejich velkým stmelovačem je Zdeněk Ščudla, vnuk velké sportovní osobnosti Vyškovska. Ten je všestranný, což začíná být doménou i ostatních a to je dobře. Všichni kompletně pokračují v nastolené cestě, snad jim to vydrží.

Jaké máte podle vás šance v prvoligové společnosti?

To dopředu těžko říct, ale už máme nějaké odhady. Vedoucí týmu to propočítává, srovnává vyškovské výkony s tamní konkurencí, vytváří různé bodové teorie. Praxe samozřejmě může být jiná, ale myslíme si, že v prvním roce by se to mělo udržet. Druhý rok už možná bude horší, ve sportu to tak chodí, ale to je daleko. Je tam cítit nadšení a když zdraví a okolnosti nebudou proti, může to tam mít AHA Vyškov zajímavé.

Pojďme i k tomu smutnějšímu. Ženám chybělo k první lize nakonec přesně dvacet bodů. To není moc, že?

No to není. V podstatě je to třeba účast jedné kvalitní závodnice na jednom kole. Možná jsme zaváhali už v první kole, Lenka Suráková šla jen doplňkové disciplíny, protože měla před sebou individuální vrchol sezony. Hlavní prohra ale asi přišla až ve třetím kole na domácí půdě. Nedá se říct, že se to celé nezvládlo, udělalo se maximum proto, aby to vyšlo. Ve vší počestnosti mančaft k první lize asi ještě nedozrál.

Na poslední čtvrté kolo jste nasadili opravdu nejlepší možné složení, přišly i nějaké návraty dřívějších opor…

Máte pravdu, podařilo se dojednat nějaké comebacky. Možná se mohly provést dříve, ale to je opravdu jen možná, nemá smysl nad tím přemýšlet. I druhé místo je úspěchem, co si budeme povídat. Kéž by návrat známých jmen i dobrý výsledek sezony byl vzpruhou a dobrým signálem pro všechny uvnitř klubu. Dobře vím, že v atletice může být porážka mnohem víc než výhra. Uvidíme, co se stane, buď to může být definitivní konec nebo rozhodující motivace, která to celé posune dál.

Jmenovaná běžkyně středních tratí Lenka Suráková zvládala i tři disciplíny. Udržíte ji v týmu?

To je hodně těžká otázka. Člověk Lenku už nějaký ten pátek trénuje, a tak by chtěl, aby se dostala co nejvýš. Moc bych rád, aby si první ligu zkusila. Musím říct, že zájem z první ligy o ni je, jak to dopadne, zase uvidíme poměrně brzy.

A co Slovenky a Slováci z bratislavského klubu, kteří v rámci hostování stabilně přispívali do bodového konta AHA?

Když jsme s nimi začali spolupracovat, úplně jsme nevěděli, jak moc to bude fungovat. A teď musím říct, že se s námi maximálně sžili. Oba mančafty spolu už nějaký rok závodí, kolektivy jsou skvělé. Nerad bych se tohoto doplnění z Bratislavy zříkal, moc nám pomáhají, za to díky. Ale jedna věc je přání, realita může být jiná.

Shrňme to. Jak zní hodnocení týmové sezony?

Ve zkratce řečeno máme první ligu a ta po patnácti letech do Vyškova rozhodně patří. Takže sezona je to zcela určitě úspěšná. V posledních letech jsme dokázali uspořádat výstavní a pro českou atletiku vrcholové podniky. Ku všeobecné spokojenosti. Je dobře, že teď dokážeme navázat na naše slavné předchůdce i sportovně. Když kdysi vzniklo družstvo žen přímo z AHA Vyškov a muže jsme přebrali od TJ Sokol Vyškov, těžko jsme si uměli představit, že dokráčíme takhle daleko. Udělali jsme další krok správným směrem.