V posledním dvoukole hájilo nesestupovou pozici na hřišti poslední Nivnice a vědělo, že může stačit set nebo nemusí ani jedno vítězství. „Sezonu jsme nezahráli špatně, byla by to škoda, kdybychom se vrátili do přeboru. Jenže ty druhé zápasy,“ povzdechl si trenér Čestmír Luska.

Jeho svěřenci měli opravdu po celou sezonu problémy s odpoledními odvetami a to se jim stalo osudné i v sobotu. První zápas na místě, kde před třemi lety druholigovou příslušnost vybojovali, dokázali v tiebreaku rozhodnout pro sebe. „To jsme odehráli dobře. Bylo to hodně vyrovnané, hladký set pro domácí vystřídal stejně hladký pro nás. A v pátém setu musím pochválit hlavně Martina Kříže, měl úspěšnost nad devadesát procent a jakoby se vrátil do let své největší slávy,“ poznamenal k dopoledni kouč.

Už v tu chvíli mohli mít jistotu, paralelně se totiž hrál pro Vyškov velmi důležitý zápas i v Hlučíně, kam přijeli před víkendem předposlední Ostravští a museli dvakrát vyhrát. To se jim bohužel povedlo, což se svým způsobem trochu očekávalo. Domácím už o nic zásadního nešlo. „V kuloárech se toho proslýchalo dost, těžko najdeme něco, co bychom proti tomu mohli udělat. My jsme se to rozhodli řešit sportovní stránkou, i proto jsme to v průběhu nesledovali a chtěli jsme dvakrát vyhrát. Pak by bylo jasno,“ řekl Luska.

Jenže to se nepovedlo. Nivnice se navzdory krachu záchranářských nadějí, ke kterým by nesměla v celém dnu ztratit ani set, nadechla k velké bojovnosti a také díky horšímu výkonu hostů vyhrála ve čtyřech setech.

Znamená to, že Vyškovští skončili o pouhé dva sety předposlední a to značí sestup. Jenže není hotovo. Jako nejlepší předposlední celek tabulky ze všech tří druholigových skupin dostanou možnost obhájit své postavení v baráži se čtyřmi nejlepšími celky krajských přeborů. „Není to tak tragické, šance je. Přiznejme si, že větší byla před cestou do Nivnice, ale zvládnout to můžeme. Hned po zápase jsme se domluvili, že do toho půjdeme, navíc by se třeba mohlo hrát ve Vyškově,“ prozradil nepotvrzenou informaci vyškovský lodivod. Baráž o jedno ligové místo by se měla hrát na konci dubna.

A co ostatní z Vyškovska? Majitelé titulu z Bučovic neztratili ani set v Novém Jičínu, páté Holubice potvrdily fantastické jaro a vyhrály dvakrát v Litovli.

Druhá liga mužů - Skupina C, 35., 36. kolo

Nivnice – Vyškov 2:3 (12, –21, 16, –15, –11), 3:1 (-13, 22, 25, 19), Nový Jičín – Bučovice 0:3 (-7, –14, –15), 0:3 (-16, –17, –22), Litovel – Holubice 2:3 (14, 15, –20, –18, –14), 0:3 (-23, –20, –18)

Postavení v tabulce

1. Bučovice 32 4 101:23 68
5. Holubice 18 18 70:67 54
9. Vyškov 12 24 52:84 48