Na přední umístění si na turnaji dělají zálusk čeští inline hokejisté, kteří na minulých dvou ročnících pokaždé brali třetí místo. „Konkurence je však velká a každá medaile bude úspěch. Když skončíme lépe než třetí, paráda, ale jsem skromný. Ze skupiny postupují jen dva týmy, takže šance je zúžená,“ přemítal brněnský inlinista Pavel Strýček.

Ten už zažije své čtvrté Světové hry, po Německu, čínském Tchaj-wanu a kolumbijském Cali si zahraje zatím nejblíž k domovu. „Na Tchaj-wanu to bylo šílené, diváci se zajímali snad o všechny sporty, v Kolumbii už tolik lidí nechodilo. Na Poláky jsem zvědavý, navíc je máme ve skupině, takže si myslím, že přijde slušná návštěva,“ řekl.

Motocyklový závodník Karel Hanika.
Říkal jsem si, že mi to sakra nejede, smál se Hanika. V Brně pojede závod Moto2

Kromě Polska čekají na národní mužstvo v základní skupině také výběry USA a Kanady.

Jihomoravané ve Vratislavi
Daniel Mekbib – Brněnský squashista s etiopskými kořeny zažije na Světových hrách premiéru. Turnaj ve squashi startuje 25. července.

Pavel Strýček – Brněnský inlinista se zúčastní Světových her už potřetí. Zatím má ve sbírce dva bronzy. Turnaj v inline hokeji začíná 25. července.

Petr Ouředníček – Český veslař tentokrát zůstane v suchu, na Světových hrách si zasoutěží ve veslování na trenažéru. Závody začínají 26. července.

Svoji premiéru si na Světových hrách odbude brněnský squashista s etiopskými kořeny Daniel Mekbib, který do Polska jede jako 118. hráč světového žebříčku. „Moc se těším, akce se zúčastní hodně dobrých hráčů ze světové PSA Tour. Mezi nimi i jedenáctý Simon Rösner z Německa. V případě postupu z prvního kola mě čeká souboj s ním. Byl by to těžký oříšek, ale nechám na kurtu všechno a uvidí se,“ líčil Mekbib.

Pětadvacetiletý squashista se rozhodně nebojí o precizní organizaci svého sportu. „Nemohu mluvit za ostatní, ale co se týká squashe, tak s prací polských organizátorů byla pokaždé spokojenost. Všichni říkají, že loňské mistrovství Evropy v Polsku patřilo mezi nejlepší,“ prohlásil Mekbib.

Jako další zástupce Jihomoravského kraje se na akci představí bývalý brněnský veslař Petr Ouředníček, který se tentokrát vodě vyhne obloukem. Závodit bude ve veslování na trenažéru.

Ilustrační foto.
Strážníci vybrali na pokutách přes deset milionů. Nejvíc za parkování v centru

Jen těsně utekla konečná nominace do florbalového národního týmu brněnskému rodákovi Tomu Ondruškovi. Mrzet jej to může o to víc, že florbal se na Světových hrách objeví poprvé v historii. „Potřebujeme od hráčů určitou flexibilitu, proto jsou na soupisce někteří, kteří umí hrát na víc než jedné pozici,“ zdůvodnil výběr svých svěřenců na webu českého florbalu finský trenér národního týmu Petri Kettunen.

PATRIK EL-TALABÁNI