Pro letošní setkání florbalistů Vyškovska připravili pořadatelé několik novinek. Především premiérově to byl třídenní maraton se třemi turnaji a poprvé a samostatně hrály základní školy. Všechny se osvědčily. „Myslím, že to byl dobrý nápad a můžeme na tom stavět. V hlavách už máme, co na příště vylepšit. Nápadů a možností je čím dál víc. Ale teď jsme hlavně rádi, že nám všechno klapalo,“ radoval se spokojený David Mach, jeden z tria hlavních pořadatelů.

Open Fair Vyškov 2017
Areál Orla Vyškov 2.–4. června

* Turnaj základních škol
Pátek – 6 týmů.
Finále: ZŠ Komenského Slavkov – ZŠ Nádražní Vyškov 3:2 s.n.
Florbalový kavalír (cena fair play): Jan Šícha (trenér ZŠ Slavkov).
Florbaloví šamani (dovednostní soutěže): ZŠ Nádražní Vyškov.

* Turnaj amatérských týmů Sobota – 10 týmů.
Finále: Kostky a Listy (Prostějov) – Ham&Axe 2:1 s.n.
Florbalový kavalír: Koryčany
Florbaloví šamani: Jahody (Vyškov).

* Registrovaní hráči
Neděle – 6 týmů.
Finále: FBC Aligators Sokol Bučovice B – Gykovy Stars Vyškov 3:0.
Florbalový kavalír: Milan Adamec (Rousínov)
Florbaloví šamani: FbC Slavkov.

Ty potěšil především velký zájem. Ve třech kategoriích se zúčastnilo celkem 22 týmů. To je skoro dvě stě hráčů. Rekord byl překonán v počtu diváků. „Ale zvýšila se i herní kvalita zápasů,“ upozornil Mach.

Nová kategorie základních škol vyvrcholila velmi dramatickým finále, které rozhodovaly až samostatné nájezdy. „Zařadit do turnaje základní školy byl určitě dobrý počin. Asi jsme byli trošku favorité, protože kluci spolu v podstatě hrají celý rok ligu. Finále pak přineslo vše, co má dobrý florbal nabídnout. Včetně zápletky, kterou soupeři daroval náš brankář, ale pak svoji chybu výkonem v nájezdech odčinil,“ chválil Jan Šícha, vedoucí vítězného týmu ZŠ Komenského Slavkov.

Celoturnajovou zápletkou je, že vítězové „nižších“ kategorií mohli postoupit do bojů dalšího dne. Amatéři z Prostějova to ale odmítli a důvod je prozaický a amatérsky nádherný. „Prostě jsme s postupem nepočítali a na neděli už jsme všichni měli jiný program. Hned na úvod jsme dostali pěkný výprask 1:7. Tak jsme si mysleli, že odehrajeme skupinu a pojedeme domů,“ usmíval se Petr Muzikář z prostějovského družstva Kostky a Listy.

Hlavní kategorii soutěžních týmů vyhrál favorizovaný FbC Aligators Sokol Bučovice B. I jeho hráči si ale víc než prvenství považovali přátelského charakteru celého turnaje. „Chyběly nám Ivanovice, takže zlatý hřeb turnaje neproběhl. Ale já bych výsledky nějak nerozváděl. Prožili jsme příjemný den, počasí bylo nachystané na minutu, první dešťová kapka spadla minutu po nedělním vyhlášení vítězů. Program šlapal jako hodinky, co víc si přát…,“ za všechny vyjádřil spokojenost šéf týmu a klubu Ladislav Dufek.