V základní skupině, v níž se zápasy hrály na dva sety, dvakrát remizovala a do semifinále postoupila až z druhého místa za Holubicemi. Pro účastníka druhé ligy je plichta s prakticky kompletním extraligovým soupeřem velikým úspěchem. „Je to jistě cenný výsledek, ale celkově nám v turnaji o výsledky moc nešlo. Kluci mají dovolenou, někteří jsou zranění. Přijeli jsme jen se sedmi hráči a před závěrečným zápasem o třetí místo musel ještě Adam Hejna odjet. Takže turnaj po sportovní stránce hodnotit nechci, prostě jsme si zahráli v pohodové atmosféře," sdělil hrající trenér Holubic Aleš Šmerda, a zřejmě tím vystihl přístup všech týmů.

Holubičtí nakonec skončili až čtvrtí, když v boji o třetí místo prohráli derby s bučovickými sokoly 0:2. „V tak malém počtu a při tolika zápasech se s Bučovicemi už prostě projevila únava a odešli jsme fyzicky," konstatoval Šmerda.

Bučovice na tom kádrově byly podobně, turnaj odehrálo osm hráčů. „Chyběli nám Dubš, Vyhnáček, Zajíček a Sekanina. „Ale ani s nimi bychom se za vítězstvím nehonili. Tady v Lulči je to spíš o setkání volejbalových přátel a kamarádů," ujistila Vlasta Čížková, tentokrát v roli manažerky coby zástupkyně svého syna a trenéra Zbyňka.

Muži opět hráli ve dvou odděleních. Ve výkonnostně silnějším startovalo deset týmů rozdělených do dvou skupin. Z první, jak už bylo řečeno, postoupily Holubice a Zlín, druhou jasně vyhrály Bučovice, když ztratily jen set remízou s Drásovem. Ten měl jako obhájce loňského prvenství smůlu.

Při vyrovnanosti týmů za Bučovicemi rozhodoval o druhém postupujícím až poměr míčů a Drásovu k semifinále chybělo jen pět dobrých balonů. Těsně se tam tedy prodral tým složený z extraligových a ligových hráčů Brna a Ostravy, tradičně startující pod názvem Chudák pes. Do finále prošel přes Holubice a Zlínu pak podlehl 0:2. „Škoda, že nepřijela Prievidza. Ale večer před turnajem nám volali, že mají hodně nemocných hráčů. Věřím tomu, protože tady měli zajištěné ubytování a bez vážných důvodů by se jistě neomluvili," vysvětlil absenci zástupce slovenské extraligy hlavní pořadatel.

Ve výkonnostně slabší skupině se pětice účastníků utkala systémem každý s každým. Všechny čtyři zápasy, dvakrát s nulou a dvakrát v tiebreaku, vyhrál loňský vítěz Rousínov. Letos ovšem nastoupil v mnohem silnějším složení. Opora rousínovského týmu Petr Chromý si mimo jiné pozval bývalé extraligové hráče Marka Knoflíčka a Roberta Jokla. „Většina našich hráčů je na dovolené, takže to bylo až na dvě výjimky jiné mužstvo. Nový název jsem ale nechtěl vymýšlet, aby v turnaji startoval obhájce. To je vždycky zajímavější a nám se skutečně podařilo opět vyhrát. Ale ani pro nás to není to nejdůležitější, hlavně jsme si dobře zahráli," spokojeně konstatoval rovněž volejbalista s extraligovou minulostí.

Smutek naopak panoval v domácím táboře. Lulečským volejbalistům se vůbec nedařilo a skončili poslední. „Letos jsme byli velmi štědrými hostiteli. Všechny soupeře jsme nechali vyhrát," vzal hlavní pořadatel Julínek pátou příčku s nadhledem.

Nezvládly odvetu

V nedělním turnaji žen startovalo devět družstev. Dominoval tým složený z brněnských hráček, které hrávaly nebo ještě hrají krajské soutěže. Na dresech sice měly DDM Brno, ale zapsaly se jako Plácačky Brno a v sestavě měly i několik maminek. Ve finále porazily Křenovice, které obhajovaly loňský triumf. „Turnaj žen vyvrcholil hodně zajímavě. Ve skupině Křenovice Brňanky porazily 2:0, ale finále jim to Plácačky stejným poměrem oplatily," upozornil Julínek.

O Pohár Lulče

Kurty u koupaliště U Libuše

Sobota – muži:

I. výkonnostní skupina – semifinále: Holubice – Chudák pes 1:2, Zlín – Bučovice 2:0.

O 3. místo: Bučovice – Holubice 2:1.

Finále: Zlín – Chudák pes 2:0.

II. VS – pořadí: 1. Rousínov, 2. Drásov B, 3. Holubice B, 4. Bílovec, 5. Luleč.

Neděle – ženy:

Finále: Plácačky Brno – Křenovice 2:0.

Další pořadí: 3. Pozořice, 4. Vyškov.