„Je to víc, než v co jsme doufali. Byla by škoda to teď pokazit," prohlásil trenér druhých Holubic Aleš Šmerda. Jeho parta v sobotu hostí málo čitelnou Litovel, Bučovičtí zase předposlední Znojmo.

Do exkluzivního aktuálního postavení se družstva dostala díky výsledkům z minulého týdne. Holubice okradly o body favorizovaný Drásov a vyšvihly se na druhé místo. Pomohly tak okresním kolegům z Bučovic k návratu do čela.

„Po čtyřech týdnech se nám postavení opětovného lídra samozřejmě líbí. V nejlepším případě už bychom před sebe nechtěli nikoho pustit," podotkl kouč a manažer sokolů v jedné osobě Zbyněk Čížek. Do konce sezony je sice daleko, ale udržet stávající stav do vánoční přestávky, to se zdá být reálné.

II. liga – skupina C
15. a 16. kolo:

Sokol Bučovice – Pegas Znojmo hala U Škol

TJ Holubice – TJ Tatran Litovel hala v Holubicích

Sobota, 10.00 a 14.00 hodin

K tomu je ale potřeba dnes neškobrtnout a neztratit byť jen italské „tiebreakové" body. Obrovská škoda by to byla obzvlášť u fenoménu druhé ligy posledních let, kterými obhájci posledních titulů z Bučovic určitě jsou.

Do haly tamní základní školy zavítá zatím nevýrazný Pegas Znojmo a domácí ho určitě nebudou chtít nechat rozletět. „Abych řekl pravdu, vůbec jsem je ještě neviděl hrát. Přijedou s tím, že nemají co ztratit. Je to nevyzpytatelné, prý hrají relativně bojovný volejbal. Když se jim daří, umí být nebezpeční. Ale věřím tomu, že si s nimi i s naším nízkým stropem poradíme," připomněl Čížek tradiční výhodu své skvadry.

V sestavě přitom bude muset oželet několik jejích tradičních členů. Pracovní povinnosti nepustí do hry Marka Sekaninu a Martina Hrocha, na palubovku nevyběhne ani druhý nahrávač Tomáš Zajíček. „Ale naopak mě těší, že Ivo Dubš a Martin Vyhnáček už budou k dispozici. Sice nebudeme kompletní, ale chceme dvě výhry," zopakoval.

Také Holubičtí mají svůj víkendový osud jednoznačně ve svých rukou. Na Bučovice ztrácejí jediný bod, stejná distance je dělí od třetího Drásova. Navíc pouze o jeden další bodík zpět jsou čtvrté Palkovice. Případná ztráta by tak bolela více než jindy. Vedoucí kvarteto ostatním už uteklo.

Na hřiště příjemného překvapení podzimní části druhé ligy v sobotu přijede Litovel a domácí také nebudou v ideálním složení. „Máme trochu problém. Nebudou Martin Hovorka a Radek Lukáš, takže budeme trochu oslabeni. Ale pořád je jasné, že jsme druzí a hrajeme doma, tak by to mělo vyjít," uvedl velezkušený holubický lodivod Arnošt Šmerda.

Jeho syn a další člen týmu u holubického kormidla ale upozorňuje na to, že podcenění by v tomto případě mohlo vyjít hodně draho. „Ano, měla by to být naše vítězství, ale stát se může cokoli. Vůbec nevíme, jak hrají. Napřed chtěli skončit úplně, pak k nim prý přišlo pár lidí z Olomouce, můžou něčím překvapit. Ale my máme na to, abychom se soustředili jen sami na sebe a aby se to povedlo," zdůraznil.

Dnešní výsledky jsou o to důležitější, že na poslední volejbalovou misi tohoto roku jedou za týden právě už do zmiňovaných Palkovic. „Ty hrají samozřejmě velice dobře, hlavně doma body moc nerozdávají. A my bychom chtěli postavení mezi nejlepšími udržet. Máme dobrou partu, tréninky stojí za to, snad to bude pokračovat na vítězné vlně," vyslovil přání mladší z rodu Šmerdů.