V půli června budou obhajovat prvenství na premiérovém turnaji pod otevřeným nebem Open Fair Vyškov. Loni přetlačili Ivanovice ve velkém dramatu na samostatné nájezdy.

Ani letos sokoli neočekávají snadnou záležitost. „Kluky z Ivanovic jsme měli na očích, Slavkov hrál taky skvěle. Bude to zase zajímavé," prohlásil oddílový vedoucí Ladislav Dufek.

Začněme nedávnou minulostí. Jaká pro vás byla uplynulá florbalová sezona 2015/2016?

Já bych ji hodnotil jako úspěšnou. S áčkem, tedy pod hlavičkou Klobouků, jsme se dostali do play-off a vypadli s pozdějším vítězem z Havířova. Béčko, tedy naše Bučovice, skončilo o bod druhé, což je pěkný výsledek. Mohlo být lépe, dost zápasů bylo zbytečně ztracených, ale stojíme nohama na zemi.

Kdy Vám v uzavřeném florbalovém ročníku bylo nejhůř a kdy nejlíp?

Asi stočím řeč na Bučovice. Nejhůře nám bylo ze začátku sezony, moc nám to nešlo. Poslední kapkou byla zcela jasná a zasloužená prohra s největším rivalem z Ivanovic. Pak jsem se já osobně zranil a všechno se otočilo. Kluci začali vyhrávat, vše se vrátilo do starých kolejí a až do konce sezony jsme potvrzovali roli jednoho z favoritů soutěže. Nejlépe nám bylo zřejmě po turnaji ve Vsetíně, kde jsme suverénně porazili vedoucí Otrokovice, to byl nejlepší výkon v sezoně.

Co byste označili aktuálně za nejsilnější stránku týmu a co za slabinu?

Silná stránka je roky jasně daná, ofenziva. Jsme schopni nastřílet spousty branek. Také na brankářském postu máme kvalitu. Ať nastoupí Petr Kalous, nebo kluci z Klobouků, většinou nás podrží. Slabinou je naopak defenziva. Někteří jedinci se řídí heslem: kdo se vrací, nevěří gólmanovi. Takže netvrdím, že je to otázka beků, spíš bráněním celého týmu. Další a neméně důležitou věcí, která nás sráží dolů, je otřesná příprava na utkání, která s nadsázkou řečeno začíná již večer před turnajem. Často si to děláme těžší i přístupem k soupeři, takzvaně my jsme někdo, vy nejste nic.

Přemýšlíte už o příští sezoně? Budete posilovat, nebo vás čekají nějaké další změny?

Zase ji zmákneme v sedmi lidech, aspoň si uděláme žízeň. Přáli bychom si návrat Martina Houště, ale vypadá to, že dá ještě přednost první lize. Soupeři můžou být v klidu.

Sledovali jste výkony konkurenčních florbalových klubů Vyškovska v jejich soutěžích?

Tak člověk se sem tam mrkne, to víte, že jo. Nejvíce na očích jsme měli Ivanovice. Začátek famózní, pak trošku odešly. Příčiny neznám, ale ten start ve vyšší soutěži byl výborný. Slavkov k nám postoupil, super, bude další derby. Škoda že nehrají v jiné hale, jinak ale bomba, hrají výborně.

Pojďme k tomu, co vás už brzy čeká, tedy vyškovský turnaj Open Fair. Jak vzpomínáte na loňský nultý ročník? Jaký byl?

Nemám námitek, vzpomínám jen v dobrém. Výborné počasí, dobré pivko, spousta známých a hlavně jsme neměli nikoho na střídání, tak jsme si dobře zahráli. Jen doufám, že letos zase nepolámu plný vak hokejek.

Co Vaše plánovaná sestava pro blížící se turnaj pod otevřeným nebem?

Zatím klasika, vypadá to asi na jednoho na střídání. Takže žádné velké změny oproti loňsku, nám to tak prostě vyhovuje.

Máte před bitvami na vyškovské orlovně nějaké výsledkové cíle? Tipnete si vítěze?

Snažím se vždy stát nohama na zemi, ale nemůžeme mít jiný cíl než obhájit loňské vítězství. Sice se hraje venku a povrch není tak kvalitní jako v hale, navíc se hraje systémem čtyři plus jedna, ale nebudeme se za nic schovávat. Rozdíly se trošku smažou, ale turnaj by měl dopadnout podle papírových předpokladů, podle toho, jaké týmy hrají jaké soutěže. Takže bychom měli vyhrát. Asi to není žádná náhoda, ale samozřejmě záleží hlavně na sestavách, ve kterých jednotlivé týmy přijedou.