Mistrovství republiky v šachu dětí do osmi let ve Vyškově se o víkendu mohlo pochlubit nevídanou účastí. „Je jednoznačně nejvyšší za spoustu let, překonala naše veškerá očekávání. Víme, že i počet dětí na školách se šachistickým oddílem se navyšuje, obnovují se dříve zaniklé oddíly třeba i v našem okrese, ale tohle nás přeci jen překvapilo," prohlásil za vyškovské pořadatele Jan Slepánek.

Královské hře se na dvoudenním šampionátu oddalo devadesát chlapců a dvacet dívek. Už den před akcí tak organizátoři řešili zásadní potíž. Původně plánovaný prostor salonků hotelu Dukla nemohl kapacitně stačit. „Oslovili jsme narychlo pana ředitele Jana Sochora, jestli by nám neposkytl prostory u nich na základní škole Letní Pole. Vyšel nám vstříc, klobouk dolů, děkujeme. Nevím, co bychom dělali, kdyby nám to u něj nevyšlo. Stejně tak nás s doprovodným programem podpořil vyškovský Dům dětí a mládeže," prozradil.

Vše tak klaplo a bylo na co koukat. „Celé to mělo velkou úroveň, k vidění byla bez přehánění velmi vysoká herní kvalita. Na předních postech ale k žádným překvapením nedošlo, pozici favoritů potvrdila známá šachová centra," podotkl. Nechybělo mnoho a v obou kategoriích by brala republikový titul Beskydská šachová škola, o.s., sídlící ve Frýdku-Místku.

Mezi chlapci vyhrál její člen Petr Gnojek, když jako jediný dosáhl v devítibodovém turnaji součtu osmi bodů. S půlbodovou ztrátou skončil druhý Viktor Přibyl z ŠK PORG Praha a třetí Jakub Vojta z Vlašimi. Mezi mladými slečnami patří prvenství Anně Lhotské z SK OAZA Praha, stejný výsledek sedm a půl bodu měla i těsně druhá „beskydská" Lucie Fizerová. Bronz si vybojovala Eliška Gereková, zástupkyně Mezinárodní šachové školy Interchess, jak jinak, z Frýdku-Místku.

A co domácí naděje? Radost sobě i svým vedoucím udělal Ferdinad Rotter, když přesně s poloviční úspěšností skončil na konci první padesátky. O půl bodu horší výsledek zaznamenal Andreas Chelík, stačilo to na pětapadesátou pozici. Oba vystupovali pod hlavičkou Sportovního klubu Vyškov. „Zabojovali velmi dobře, jsou to doslova naše budoucí hvězdy. Měli jsme tam i další chlapce, Ondřeje Gregůrka, Jana Trněného a Vojtěcha Šubu, ale ti sbírali svoje první zkušenosti, mají to ještě všechno před sebou," zdůraznil rozhodčí Stanislav Vémola.

Zajímavostí je, že konkurentky neprověřila ani jedna dívka nejen z Vyškova, ale ani žádná z Jihomoravského kraje. „Nevíme, čím to je, věříme, že tohle se brzy změní. Každopádně s průběhem mistrovství můžeme být velmi spokojeni, vše nakonec dopadlo výborně," konstatoval.