Nejen na jeho organizaci a pořádání obou anket, ale hlavně na tom, že se na sportovištích ve Vyškově běhá, skáče, střílí góly, sbírají body, medaile, má velký podíl město samo. A hlavně o tom jsme před slavnostními okamžiky hovořili se starostou města Vyškova Karlem Goldemundem.

Na úvod se asi sluší zeptat, jestli jste průběh ankety sledoval, případně i do ní přispěl? Zda tedy v ní máte své favority?

Nesleduji, nepřispívám a dá se to říci k anketám obecně.

Jaký význam tedy přikládáte podobným anketám?

Samozřejmě záleží na počtu, respektive procentu z možných hlasujících. Obecně si myslím, že ankety jakýsi smysl mají, ať už je bereme jako jakýsi lakmusový papírek nálad ve společnosti či, jako v tomto případě, ocenění výsledků či přístupů v rámci sportovních aktivit.

Který výsledek nebo výkon sportovce nebo kolektivu z Vyškova vás v loňském roce zaujal nejvíc?

Mě jako člověka těší zájem o sport jako takový, obzvláště v této době, kdy je často provozován díky nadšencům a soukromým donátorům, a je mi srdečně jedno, jestli je to výkon světový nebo okresní. Město se vždy snažilo sport podporovat a já jsem velmi rád, že jsme s kolegy místostarosty v těchto dnech nalezli společnou řeč, protože se domnívám, že je vždy co zlepšovat.

Kterou sportovní akci ve městě z hlediska pořadatelského považujete za nejvydařenější? Sledoval jste například mistrovství republiky jednotlivců v atletice, na němž šlo i o olympijské limity?

Předpokládám, že ode mě očekáváte, že řeknu právě atletický šampionát. Asi ano, to nelze popřít, nicméně já se ptám, stály ty tři dny „slávy" za vynaložené prostředky, zúročilo se to nějak? Nechci polemizovat, je to jen můj osobní názor. Domnívám, že na naší úrovni je každé střetnutí, zápas, turnaj či dlouhodobá soutěž něčím, co má konkrétní dopad do kvality našich životů, a tudíž je dobré v rámci svých možností tyto aktivity podporovat a poděkovat všem těm „bezejmenným", kteří tyto akce zajišťují. Mistrovství republiky jsem nesledoval, jelikož jsem vyznavačem spíše kolektivních sportů a bohužel už jsem ve věku, kdy vidět na vlastní oči celebrity, a to jakékoliv, pro mě také není žádným magnetem.

Máte pocit, že za úspěchy některých sportovců z vašeho města je výrazná podpora radnice? Konkrétně kterých a jaká, třeba právě v uplynulém roce?

Jak už jsem řekl, město se vždy snažilo sport obecně podporovat, nicméně nemyslím si, že to bylo nějak extra systematicky, tudíž přičítat si určité zásluhy by asi nebylo fér. Každopádně, jak už jsem naznačil, v tuto chvíli je na nejvyšší úrovni vedení města shoda. Chceme provést systémové změny, které mimo jiné budou souviset i s připravovanou koncepcí sportovišť, a já věřím, že někdy v budoucnu bude město moci na tuto otázku odpovědět kladně a konkrétně.

Jistě jsou za tím i finanční částky. Čísla sice nemusí být vypovídající, ale přesto, můžete nějaká, co dokladují podporu města sportu, uvést?

Ano, jistě. V letech 2008 až 2012 překročily výdaje z rozpočtu města Vyškova do sportu 137 milionů korun. V této částce jsou zahrnuty jak dotace neziskovým organizacím v oblasti sportu, tak výdaje na obnovu sportovišť či účelové příspěvky na provoz a investiční dotace na sportovní zařízení.

A která konkrétní sportoviště díky nim v posledním období Vyškově vyrostla, případně byla výrazně zmodernizována?

To je zřejmé: atletika, fotbal, ragby a v letošním roce dojde na tenis a volejbal.

Ve kterých sportovních oblastech naopak, jak se říká, město tlačí bota? Konkrétně například, proč se ve městě s takovou hokejovou tradicí dlouhodobě nedaří obnovit hokejový klub?

Na tuto otázku lze těžko odpovědět v pár větách. Nicméně pokud bych se o to měl pokusit, tak bych zmínil dva hlavní faktory. Za prvé je potřeba si uvědomit, že je to v podstatě finančně nejnáročnější sport, což v kontextu dnešní doby znamená, že bez výrazné pomoci ze strany rodičů či sponzorů jej nelze ani na okresní úrovni provozovat. A za druhé velkým problémem je stav celé haly. Když to zjednoduším, tak vyjma nosných konstrukcí je vše ostatní v naprosto tristním stavu, což se samozřejmě projevuje i v nákladech na provoz. Přesto přese všechno se domnívám, že se hokeji či krasobruslení ve městě opět začíná dařit. Je to koneckonců vidět na zvyšujícím se počtu dětí, jež se těmto sportům věnují, a i na jejich výsledcích. Neměli bychom zapomenout na hobbyligu, která je zavedená a má široký počet účastníků. Celkově, když se podíváte na vytíženost zimního stadionu, určitě se nemáme za co stydět, právě naopak, a jsem přesvědčen, že je na čem stavět. Vedení města i tady bude mít zájem v maximální možně podobě pomoci v rámci změny koncepce. Jsme si ale vědomi, že naše snahy jsou limitovány stavem haly, tudíž prioritou těchto dní je hledání mimorozpočtových zdrojů.

Co je největším oříškem při jednáních se zástupci klubů nebo svazů kromě peněz?

Já za svoje roční působení mohu říci, že jsme se na všem zásadním dohodli a žádný spor mezi námi nevznikl.

Město Vyškov má určitě nějakou koncepci či strategii rozvoje sportů a sportovišť. Co konkrétně v tomto směru připravujete na nadcházející období?

Moje představa byla koncepci představit někdy na přelomu ledna a února letošního roku. Nicméně po nástupu nového místostarosty Břetislava Usnula jsme se dohodli, že půjdeme mnohem hlouběji. Já věřím, že mě čtenáři omluví, když v tuto chvíli více neprozradím. Myslím, že je správné, aby tyto věci byly napřed prodiskutovány s těmi, kterých se mají týkat nejvíce, tj. se sportovci samotnými, a samozřejmě musí být probrány i v orgánech města. Jednu věc bych snad prozradit mohl, nebudeme vymýšlet něco, co už vymyšleno je. Budeme se inspirovat městy, kde to dle našeho názoru funguje lépe.

Čím ještě kromě přímých dotací, výstavbou nových zařízení nebo údržbou zařízení může město podporovat kluby a oddíly?

Propagací, to souvisí s koncepcí. Jsem například přesvědčen, že tento areál má na to být nabízen jako soubor sportovišť v rámci soustředění a kempů a nejen v rámci České republiky. První „vlaštovky" z loňského roku to jen potvrzují.

Dovolte i osobní otázky, jakou sportovní minulost máte za sebou vy sám? Co považujte za svůj nejlepší sportovní výkon? Sportujete aktivně i nyní coby první muž okresního města?

Byť na to bohužel moc nevypadám, tak pravidelně hraji fotbal a hokej. Aktivně hraji tenis, lyžuji a jezdím na kole. Za nejlepší sportovní výkony bych asi označil ranní vstávání, obzvláště pokud je ten sportovní výkon doprovázen večerním rozborem se spoluhráči i protihráči. Pokud bych měl odpovědět vážně, tak už několik let jezdíme s kamarády do rakouských a italských Alp na kola a tam je to skutečně na doraz.