Že to s obhájením prvního místa mladí Češi budou mít hodně složité, naznačily již úvodní zápasy v základní skupině, která se hrála na hřišti Dragonu Brno. V prvním utkání sice rozdrtili Lotyše, ale s Lucemburskem po základní hrací době remizovali a postup vydřeli až v prodloužení. A to jim do postupových karet jim nahrál i systém soutěže, který výhru v prodloužení hodnotí stejně jako po osmdesáti minutách. Ukrajinci, kteří vyhráli oba zápasy v normálním čase , tak byli horší na celkové skóre.

Ve vyškovském finále se tak střely stejné týmy jako loni, kdy Česko vyrovnaný duel otočilo ve svůj prospěch v samotném závěru (25:21). Odvetu ale Švýcaři režírovali prakticky od první do poslední minuty. Úvodní tlak korunovali v sedmé minutě pětkou a proměněným kopem, totéž si zopakovali o osm minut později a těsně před přestávkou.

Poločasové skóre 0:21 vypadalo hrozivě. „Byli výrazně lepší v každé formaci, v mlýně, ve hře roje i v útoku. My jsme sice měli velmi bojovné srdce, ale to samo o sobě nestačilo. Nemůžeme se na nic vymlouvat, bohužel i konečné skóre vyjadřuje švýcarskou převahu," sportovně po utkání uznal polský trenér českého mužstva Tomasz Putra.

Po obrátce se domácí tým přece jen dostal blíže pětkoviště hostů a chvíli to vypadalo, že má naději na otočení skóre. Jenže absolutně nezvládal finální přihrávku a to dokonce i nejzkušenější hráči mužstva. „Dnes jsem si vůbec nezahrál a musím přiznat, že jsem pokazil všechno, co jsem mohl. Je to velká škoda, když už jsme to dotáhli tak daleko, tak jsme měli vyhrát," kál se Jiří Pantůček.

„Já si myslím, že o tolik zase lepší nebyli, ale dělali jsme strašné chyby. Měli jsme horké ruce, nechytali jsme balony, takže nám vůbec nevycházely raky. Jednoznačně si za porážku můžeme my sami," přidal se k sebekritice Jan Školař. Oba hráči klubově příslušní do JIMI Vyškov.

V celém zápase Švýcaři především velmi dobře bránili a vpředu potrestali každou chybu soupeře. Své vítězství definitivně potvrdili deset minut před koncem pětkou po úniku po levé straně a proměněným kopem. Stav byl 0:31. V poslední minutě už přišla jen konečná úprava výsledku. „Musíme si teď v klidu rozebrat, co a proč jsme dělali špatně. Určitě hrálo roli i to, že jsme měli krátkou přípravu. Sehráli jsme jeden zápas, zatímco oni se společně připravovali celý rok. Z naší strany to tedy byla to spíše taková improvizace. Že jsme i přesto postoupili do finále, to beru za vynikající úspěch. Musím říct, že tohle mužstvo je opravdu velmi dobrou partou," dodal Putra.

Dík a gratulace

Celý šampionát se tak trochu šil horkou jehlou a o to víc těší pochvalu vyškovským pořadatelům z úst ředitele sportovního ředitele České ragbyové unie Antonína Brabce. „I přesto, že, evropská unie rozhodla o konání mistroství rozhodla zhruba až měsíc před termínem, musím pořadatelům z Dragonu Brno a z Vyškova poděkovat. Jako v loňském roce, kdy na všechno měli mnohem víc času, zvládli organizaci velice dobře. A že naše mužstvo skončilo až druhé? Je to sport a myslím si, že se z toho kluci poučí do další kariéry," zdůraznil Brabec.

Plně to platí i pro početné zastoupení domácího JIMI, který dodal pět reprezentantů, přičemž mezi náhradníky byl ještě Jiří Brtníček. „Pantůček, Brtníček i Školař patří mezi naše nejlepší hráči. Už mají zkušenosti s extraligy mužů a je to na nich vidět. Gratuluju Vyškovu, že dokáže vychovat takové hráče," vysekl na závěr poklonu vyškovskému klubu Putra.

Ragby ME U20

Základní skupina – Dragon Brno:

1. kolo: Ukrajina – Lucembursko 32:12, Švýcarsko – Moldavsko 37:12, Česká Republika – Lotyšsko 64:6 (25:6). 2. kolo: Švýcarsko – Lotyšsko 79:6, Ukrajina – Moldávie 34:13, Česká republika – Lucembursko 27:15 (po prodl.)

Finálová část – Vyškov:

O 5 místo: Moldávie – Lotyšsko 59:8

O 3. místo: Ukrajina – Lucembursko 7:12

Finále: Švýcarsko – Česká republika 38:0 (21:0)

Zastoupení JIMI Vyškov: David Brtníček, Jiří Pantůček, Marin Gibala, Matouš Frič, Jan Školař.