Němeček sobotní závod rozhodl asi kilometr před cílem, kdy si vytvořil rozhodující náskok, který udržel až do konce. „Jsem spokojený. Do Vacenovic jezdíme moc rádi. Trať je tady úžasná, taková nádherná, relaxační. Všude samý strom, zeleň. Je to prostě nádherný běh,“ zářil v cíli Jiří Němeček.

Člen atletického klubu AHA Vyškov se s trenérem připravuje na dráhu. Šestikilometrová písčitá trať ale Němečkovi náramně sedla. „Bylo to pro mě ideální,“ přiznal letošní vítěz, který měl z premiérového triumfu ve Vacenovicích velkou radost.

Na trati si ale pořádně mákl. „Dvě kola jsme dřeli, pak jsem se trošku urval. I když se mě Tomáš Blaha pořád držel, náskok už jsem nepustil,“ uvedl Němeček.

Zatímco pětatřicetiletý běžec startoval na Hodonínsku už potřetí, Tomáš Blaha si o velikonočním víkendu odbyl na Slovácku svoji premiéru. Kroměřížský závodník své účasti ve Vacenovicích v žádném případě nelitoval. „Běželo se mi výborně. Trať se mi hodně líbila. Na silnici nebo na dráze jsem však silnější,“ uvedl Blaha, který si navíc uvědomoval sílu soupeře.

„Bohužel mi Jirka Němeček asi před kilometr před cílem odskočil. Jednou jsem se mu vzepřel, docvakl jsem ho, ale to bylo z mé strany vše,“ řekl Blaha.

Ten za vítězem zaostal čtrnáct vteřin. „S výkonem jsem hodně spokojený. Vlastně jsem vyhrál svoji kategorii nad čtyřicet let,“ připomněl kroměřížský vytrvalec.

Letošní nadvládu Ireny Pospíšilové v Moravsko-Slovenském běžeckém poháru alespoň na chvíli přerušila Martina Vévodová. Závodnice z Perné zvládla čtyři kilometry za 16:20 minuty. Mladá běžkyně zaostala za traťovým rekordem, který ve Vacenovicích drží Tereza Korvasová, o dvaadvacet sekund. „Byl to docela povedený závod. Počasí bylo ideální, trať pěkná, takže jsem spokojená,“ usmívala se po slavnostním vyhlášení Martina Vévodová.

Vítězku překvapilo, že stačila běžet s favorizovanou Irenou Pospíšilovou, kterou nakonec předčila o šest vteřin. „Vystřídaly jsme se při náběhu do druhého kola. Postupně jsem svůj náskok zvětšovala. Irena ale byla pořád za mnou, takže zase tak jednoznačné to nebylo,“ prohlásila Vévodová, která ve Vacenovicích startovala vůbec poprvé.

Domů si kromě medaile, ceny, finanční prémie a lahve vína odvezla příjemné pocity. „Třeba se tady za rok zase objevím,“ usmála se.

Čtyři kilometry však pro ni byly spíše výjimečné. „Většina závodů má kolem deseti kilometrů, takže tady to bylo kratší, ale zase jako zpestření dobré,“ dodala Vévodová.

Celkem se na start hlavního závodu postavilo169 mužů a žen. Pořadatele však potěšila hlavně účast v mládežnických kategoriích. „Hlavně v těch nejmladších kategoriích jsme měli nejvíce dětí za poslední roky,“ pochvalovala si ředitelka oblíbeného závodu Eva Bařáková.

Ta společně s kolegy před sobotním závodem k významnému jubileu popřála Květoslavu Hánovi. Známý vytrvalec v úterý 11. dubna oslavil osmdesáté narozeniny. Ve Vacenovicích nevynechal ani jeden ročník. „Je to úžasné,“ dodala Bařáková.

Běh osvobození Vacenovic 2017, 43. ročník:

Muži: 1. Jiří Němeček (Vyškov) – 21:19, 2. Ondrej Marenčík (Holíč) – 21:42, 3. Pavel Hrdina (Perná), 4. Jakub Kopiar, 5. Jakub Valachovič (oba Malacky)
Muži nad 40 let: 1. Tomáš Blaha (Kroměříž) – 12:33, 2. Luděk Durďák (Rohatec), 3. Martin Kleibl (Podlesí)
Muži nad 50 let: 1. Pavel Kratochvíl (Třebíč) – 23:32, 2. Dušan Brezovský (Gbely), 3. Petr Kadlec (Milotice)
Muži nad 60 let: 1. Miroslav Mikula (Radošovce) – 26:02, 2. Josef Chrenka (Skalica), 3. Ferdinand Kocák (Gbely)
Muži nad 65 let: 1. Vladimír Varmuža (Hodonín) – 27:29, 2. Lubomír Bartál (Hodonín), 3. Karel Navara (Uherský Ostroh)
Muži nad 70 let: 1. Ferdinand Husár (Trenčín) – 20:16, 2. Karel Karas (Hodonín), 3. František Kubíček (Dobré Pole)
Ženy: 1. Martina Vévodová (Perná) – 16:20, 2. Irena Pospíšilová (Drnovice) – 16:26, 3. Hana Hálová (Kyjov) – 16:42, 4. Marie Bušinová (AK Kyjov), 5. Maria Truissard (Dubovce)
Ženy nad 35 let: 1. Erika Farkašová (Skalica) – 17:59, 2. Jana Kadlecová (Hodonín), 3. Miroslava Zíšková (Jablonica)
Ženy nad 45 let: 1. Kateřina Doubková (Perná) – 17:47, 2. Blažena Kocúriková (Jablonica), 3. Miroslava Hanáková (Bučovice)