Domácí favorit Tomáš Steiner, který se vrátil po zranění, měl na startu mírné obavy. Ne však z počasí, ale ze svých soupeřů. „Když jsem na startu zahlédl Horáka, Dvořáka a objevil se i Hének, měl jsem obavy, abych se vůbec dostal na bednu. Na druhou stranu mám rád teplo a to dnešní vedro nemuselo vyhovovat všem," vrátil se po závodě k situaci na startu Steiner.

Mezi ženami byla situace jasnější. Velkou favoritkou byla Marie Delingerová, kterou tak trápilo jen sluníčko a tropická teplota. „Trať je nádherná, její okolí také. To se pak běží samo. Vrásky mi však dělá to vedro," přidala se k Steinerovi Delingerová. Tato závodnice pak v samostatném závodě potvrdila roli favoritky.

Že si běžela svůj závod, neuniklo ani hlavnímu pořadateli Zdeňku Smutnému. „Brzo po startu se prodrala do čela. Tam si ihned vytvořila náskok, který do cíle už jen navyšovala. Přesto jsem měl pocit, že jen tak vyklusává. Byla velice suverenní," ocenil výkon vítězky Smutný.

O druhé místo však panoval boj. Oddílové kolegyně z AK Drnovice, Pavlína Poláčková a Lenka Hrabovská, se držely v těsné blízkosti. V závěrečném seběhu pak Lenka Hrabovská měla více sil a Poláčkové utekla. Doběhla si tak pro druhé místo. Na Pavlínu Poláčkovou zbyl pomyslný bronz.

Jak již bylo zmíněno, závod mužů jasného favorita neměl. Dal se tak čekat taktický boj.

Jako první odhalil své záměry Steiner, když soupeřům hned po startu utekl. To se nelíbilo Horákovi, který využil své vrchařské zkušenosti a v kopci jej dostihl. Tato dvojice se pak střídala ve vedení. Steiner měl navrch v sebězích, Horák naopak při stoupání. Naštěstí pro Steinera byl cíl těsně za klesáním. Využil toho a doběhl si pro vítězství v závodě. Na stupních vítězů ho doplnil Ondřej Horák ze Šternberka, na třetím místě s přehledem doběhl prostějovský Pavel Dvořák.

Vítězný Steiner neskrýval po závodě radost. „Když jsem viděl složení na startu, rozhodl jsem se, že si zkusím vybudovat náskok hned na začátku. To se mi povedlo. V kopcích mne pak doběhl Ondra Horák, ale já věděl, že budu lepší v sebězích. Na konci jsem pak trochu ubral, kvůli nedávným problémům se zády, ale i přesto to k výhře stačilo," dodal s vítězným úsměvem Steiner. Navázal tak na rok 2014, kdy také dokázal v Nemojanech vyhrát.

Zdeněk Smutný na závěr zhodnotil závod jako podařený, i když jej také trápilo horko. „V tom vedru jsem měl trošku obavu o zdraví závodníků. Naštěstí nikdo nepřecenil své síly. Podle toho, co jsem zaslechl, tak jsou všichni spokojení, což nás samozřejmě těší," dodal po vyhlášení výsledků Smutný.

Přehřátým závodníkům pak přišel k duhu blízký rybníček, kde se mohli po vyčerpávajícím závodě alespoň trochu ochladit a začít s regenerací.

Výsledky:

Muži 9 km:
1. Steiner Tomáš 35:17
2. Horák Ondřej 35:41
3. Dvořák Pavel 36:25
4. Hének Petr 37:06
5. Koudelka Lukáš 38:26
6. Adamec Milan 39:16

Ženy 5,3 km:
1. Delingerová Marie 23:24
2. Hrabovská Lenka 26:03
3. Poláčková Pavlína 26:29
4. Hynštová Marie 28:03
5. Ševčíková Lucie 29:02
6. Henková Alena 29:13

JAROSLAV HEJNÝ