Domácí tábor si velké iluze o konečném výsledku nedělal. Jeho cílem bylo hlavně favoritu cestu za postupem sportovními prostředky znepříjemnit. Povedlo se. O vyrovnanosti utkání třetího kola nejlépe vypovídá průběh skóre v jednotlivých setech. Pouze v prvním si domácí získaný náskok udrželi do konce, v ostatních byli soupeři stále v bodovém kontaktu.

Hosté nastoupili prakticky s druhou šestkou, ale po prohrané úvodní sadě poslal jejich trenér Jiří Vojík na palubovku to nejlepší co má. „Bude záležet, jak rychle se Aero adaptuje do haly s nízkým stropem. Pokud to zvládnou, pak by neměli mít problémy. Přece jen je mezi soupeři rozdíl dvou tříd," před zápasem odhadoval jeho možný vývoj Petr Chromý, který v Bučovicích odehrál několik druholigových se­zon.

Měl pravdu, i když Vojík musel reagovat střídáním. Na nízký strop bučovické tělocvičny se ale velmi sportovně nevymlouval. „Tady se hraje špatně a určitě nejen nám. Nastoupili jsme v silně pozměněné sestavě, ale jsou to extraligoví hráči, částečně profesionálové, každý má něco odehráno, a prostě se s tím musí srovnat daleko lépe, než se srovnali," konstatoval bývalý kouč české reprezentace.

Verdikt sudího

Jedním z klíčových momentů celého zápasu byla koncovka třetí sady, když poslední míč rozhodčí zřejmě nesprávně přisoudili Aeru. A podobných sporných momentů rozhodnutých ve prospěch extraligových hostů bylo víc. „Myslím si, že rozhodčí trošku ovlivnili zápas, i když neříkám, že přímo výsledek. Průběh určitě mohl být ještě zajímavější. Aero vyhrálo zaslouženě, ale čekal jsem trochu jiný zápas, tedy že oni budou lepší, že nás přehrají svým uměním. Ale bylo to spíše fyzičkou. V podstatě celý zápas jsme s nimi odehráli vyrovnaně," řekl po utkání domácí nahrávač Ivan Duda, kterého trenéři obou mužstev označili za jednoho z nejlepších hráčů domácího týmu.

Tou jedničkou, ale možná i celého zápasu, byl nestárnoucí bývalý kapitán české reprezentace Ivo Dubš. „Měl jsem ho v nároďáku, dnes byl z domácích jasně nejlepší. A dobře to pinkal nahrávač Duda. Ale všichni Bučováci hráli dobře, bez dobrého nahrávače, bez toho ústředního hráče, který to drží a nedělá chyby, to ale prostě nejde. A Bučovice dnes měly dva takové borce, Dubše a Dudu," chválil výkony sokolů Vojík. „Naším zcela suverénním hráčem byl Ivoš Dubš. Zúročil všechny ty nasbírané zkušenosti. Líbili se mně i blokař Sedalík a jak nahrával Ivan Duda, který rovnocenně sekundoval Holčíkovi," přidal se domácí trenér Zbyněk Čížek.

Samotný Ivo Dubš přijímal pochvaly s nadhledem sobě vlastním. „Jsme především dobrá parta. My starší si takové utkání chceme víc užít, i když je to v oficiální soutěžní zápas. Pro mladé je to škola. S extraligou sice hráváme v létě, ale tak ostré souboje jako s Kladnem a teď s Odolkou to prostě nejsou. Pro kluky jsou to nové poznatky, možnost zase se něco naučit. To jsou pro ně naprosto výjimečné zápasy," sdělil Dubš.

Výjimečné ale bylo všechno okolo tohoto utkání. „Potvrdilo se, že Aero jako pátý šestý tým extraligy je ještě o level výš než Kladno. Od druhého setu postavili základní sestavu a hlavně mladý Bartůněk to hodně zvedl. Trochu mě mrzí koncovka druhého ho setu, v níž jsme udělali dvě tři chyby a oni toho využili. Škoda, pokud bychom druhou sadu vyhráli, hodně by se zvýšily naše šance na celkový úspěch. Jenže pak už byl soupeř lepší, a my jsme začali trochu odcházet fyzicky. Přesto musím poděkovat hráčům za to, co odvedli, a taky fantastickým divákům. Za deset let co tady dělám volejbal, jsme nikdy tolik lidí a takovou atmosféru neměli. Myslím si, že celkově se nemáme za co stydět," dodal Čížek.

Jeho svěřence čeká už v sobotu (v 10.00 a 14.00) další těžký zápas o druholigové body doma s Drásovem. Jde o souboj druhého týmu tabulky se třetím. Čížek připouští, že je těžké se z volejbalového svátku adaptovat na soutěžní rytmus. „Po pohárovém vítězství nad Kladnem jsme nezvládli Holubice, takže snad teď jsme prohráli s Odolkou a budeme věřit, že zvládneme Drásov. Důležitou roli sehraje i to, jak kvalitně si kluci odpočinou. Potřebujeme naplno bodovat," zdůraznil kouč bučovických sokolů.

Český pohár – 3. kolo

Sokol Bučovice – Aero Odolena Voda 1:3 (25:21, 23:25, 20:25, 22:25)

Bučovice: Jelínek, Duda, Bulko, Sedalík, Dubš, Nezdařil – Hanzlík, Hanák, Auer, Zajíček, Dítě, Bence (L). Trenér Zbyněk Čížek.

Odolena Voda: Holčík, Vachoušek, Prešinský, Hladík, V. Bartůněk, Kotek (L) – L. Bartůněk, Hýský, Kotrch, Pajma, Václavík. Trenér: Jiří Vojík.

Průběh setů:

7:4, 15:12, 20:15, 25:21.
2:6, 8:4, 10:5, 14:13, 20:19, 21:21, 21:23, 23:25.
0:2, 5:4, 5:8, 9:14, 14:14, 17:15, 19:22, 20:25.
4:4, 4:9, 6:12, 12:13, 16:19, 18:22, 20:22, 22:25.