Hrdinky vítězného krajského přeboru kadetek, které si před týdnem vyměnily barážový lístek s boskovickými juniorkami, završily fantastickou sezonu. Pod ostravskou vysokou sítí slavily historický postup do první ligy. „Tým držel pohromadě, holky do toho daly všechno, přivezli jsme si i podporu skvělých fanoušků. A je to tam," zářil spokojeností trenér Vladimír Golda.

Jeho družina nejprve v sobotu otestovala klubové béčko Šternberka. „Soupeř měl obrovskou výškovou převahu, byl to chvílemi marný boj. Ale holky se nevzdaly, možná už to byla nejdůležitější chvíle víkendu. Dokázaly si, že to půjde, nabraly potřebné sebevědomí. Byl to klíč k úspěchu," zmínil kouč.

Psychicky dolů je nedostal ani fakt, že o několik hodin později nezvládly tiebreak s opavskými Kylešovicemi a braly díky italskému bodování „jen" bodík. „Už začalo být jasné, že se popereme o druhé postupové místo právě s Opavou, ale i po téhle porážce jsme nepopadali panice. Věděli jsme, že body si ještě ostatní můžou mezi sebou pobrat," objasnil.

A to přesně se stalo. I když Vyškovanky dostaly od naprosto suverénní domácí Ostravy B v neděli dopoledne bleskový třísetový příděl, poslední vystoupení s Kroměříží zvládly na jedničku a pak už jen čekaly, jak dopadne poslední bitva dvoudenního maratónu Kylešovice versus Ostrava B. Domácí v ní odmítli spekulace o vypuštění zápasu a zvítězili nejkratším možným způsobem.

Vyškovská děvčata tak postoupila s neporaženou Ostravou z druhého místa a v hale v Nádražní ulici se bude už na podzim hrát liga. „Prokázalo se, že kraj tým na ligu nepřipraví. Záleží na zvládání stresu a momentální hře. Proti nám stály velké zkušenosti a tradice větších klubů, holky zaslouží velkou pochvalu," uzavřel Golda.

Kvalifikace – výsledky Vyškova:

Vyškov – Šternberk B 3:0 (19, 17, 15)
Vyškov – Kylešovice 2:3 (24, –16, –22, 18, –9)
Ostrava B – Vyškov 3:0 (19, 2, 19)
Kroměříž – Vyškov 0:3 (-21, –12, –12)

Další výsledky:

Šternberk B – Ostrava B 0:3 (-14, –11, –15), Kroměříž – Kylešovice 2:3 (-16, 24, 18, –22, –10), Ostrava B – Kroměříž 3:0 (15, 17, 17), Šternberk B – Kroměříž 3:0 (18, 15, 19), Kylešovice – Šternberk B 3:2 (17, –19, –11, 14, 14).
Tabulka: