Startovalo se z tartanu vyškovského stadionu. Muže čekala otevřená trasa do Radslavic a zpět v délce 12 kilometrů. Ženy společně s dorosteneckými a juniorskými kategoriemi a veterány nad 60 a 70 let pak zkrácená trať 7,7 km. Život aktérům ztěžovalo úmorné vedro a dusno a také poměrně nepříjemný protivítr.

Steiner byl v cíli dřív než většina závodníků na kratší trati a daleko před ostatními muži. A bylo mu to trochu líto. „Mám teď dost natrénováno, takže jsem se těšil, že se tu nějaký soupeř objeví a budeme běžet trochu rychleji. Bohužel Pepa Sedláček nebyl ve své kůži a byl z toho sólo závod. Ale nakonec jsem i s časem pod 41 minut spokojený,“ popsal svoji cestu za prvním místem Steiner.

Ač to v cíli tak nevypadalo, na trati se bojovalo o druhé místo. Zmíněný kroměřížský spolufavorit Josef Sedláček ale tempo neudržel a stříbro si tak odnesl domácí veterán Milan Adamec. Ten měl v cíli naopak velikou radost. „Po obrátce v Radslavicích jsem viděl, že to Pepovi moc nejde, a asi na devátém kilometru jsem ho předběhl. Pak už jsem věděl, že se mně neudrží, protože bylo vidět, jak se trápí. Myslím, že Pepu jsem porazil podruhé v životě, a to poprvé už je strašně dávno. Jsem velice spokojený,“ usmíval se druhý absolutně a vítěz kategorie 40-49 let.

Pospíšilová se do závodního rytmu vrací po delším zranění, přesto její vítězství není překvapením. Velký náskok jí umožnil doběhnout do cíle se svými malými dcerkami. „Pořád to není ještě ono. Je vidět, že přestávka kvůli zranění svalu zanechala větší stopy než jsem myslela. Ale téměř po celou trať jsem držela tempo pod čtyři minuty na kilometr, tak už je to snad na dobré cestě,“ konstatovala v cíli Pospíšilová.

Za milé překvapení je možno označit třetí místo absolutně mezi ženami juniorky Terezie Zakopalové. Ta je nováčkem na závodech a předvádí výborné výkony.

Zakopalová samozřejmě vyhrála kategorii juniorek, v obdobné mužské kategorii kraloval Jiří Osolsobě. „ Přišel jsem si v podstatě jen zaběhat. Žádné cíle na umístění ani čas jsem si nedával. Ale výhra samozřejmě potěší,“ sdělil vyškovský běžecký talent, který si jako jeden z mála na výheň nestěžoval.

Závod je vypsán pro všechny věkové kategorie a ti nejmladší závodili jen na stadionu. Pořadatele počet běžců potěšil. „Je to taková naše tradiční účast. My ale závod moc závodně nebereme, spíše jako lidovou záležitost. Je tu hodně lidí, kteří se jdou jen tak se proběhnout. V lidovém běhu to byla třeba i maminka s kočárkem,“ chválil spokojený ředitel závodu a jeho zasvěcený moderátor Josef Kunc.

Běh Vyškovem - Vyškovská 12

Absolutní pořadí - muži (12 km): 1. Tomáš Steiner (AK Drnovice) 40:46 min, 2. Milan Adamec (Orel Vyškov) 44:09, 3. Josef Sedláček (AK Kroměříž) 44:30.
Ženy (7,7): 1. Irena Pospíšilová (AK Drnovice) 30:32, 2. Barbora Kopřivová (Přísnotice) 30:55, 3. Terezie Zakopalová (AK Drnovice) 34:36.
Muži A: 1. Tomáš Steiner, 2. Zdeněk Hochman (Blučina) 47:34, 3. Jiří Sedlák (Alpaka Vyškov) 48:07.
Ženy A: 1. Irena Pospíšilová, 2. Barbora Kopřivová 3. Veronika Brázdová (Sýkona Running) 35:49.
Junioři (7,7): 1. Jiří Osolsobě 28:51, 2. Sebastian Hajzler 34:02, 3. Jakub jeřábek (všichni AHA Vyškov) 35:59.
Juniorky: 1. Terezie Zakopalová, 2. Martina Kuncová (Orel Vyškov) 41:17, 3. Monika Kuncová (Orel Vyškov/LRS Vyškov 50:15).

Kompletní výsledky jsou na: www.ligars.wbs.cz a www.ahavyskov.cz