Suverénní vítěz základní části extraligy, Pragovka, je sice jasným favoritem, ale Vyškovští se před jejím majestátem sklánět nemusejí. V tomto ročníku extraligy mají s Pražany zcela vyrovnanou bilanci a do hlavního města by si měli přivézt i výbornou formu. V semifinále poměrně jistě vyřadili dalšího adepta na titul. rovněž silnou Tatru Smíchov.

Koneckonců zbytečný respekt ze soupeře vylučují i oni sami. „Já bych to vystihl tak, že Pragovka je mírným favoritem. V její prospěch hovoří mnohem větší zkušenosti z takových zápasů a samozřejmě domácí prostředí. My zase můžeme stavět na rychlosti a dravosti mládí. Uvidíme, která z těchto předností bude mít navrch," řekl trenér Martin Hudák.

„Do zápasu o zlato jsme se dostali po jedenácti letech a chceme si to užít. Splnili jsme svůj plán, do finále můžeme jít s čistou hlavou, Praga musí, my můžeme. Oni mají bezkonkurenčně nejlepší roj v extralize. My ale máme zase o něco lepší útok. Jde pro nás o velikou výzvu, první finále. Záleží jenom na nás, jak se s ní popereme. Nechci vykřikovat, že vyhrajeme, ale nemyslím si, že musíme prohrát," potvrdil Hudákova slova kapitán týmu Martin Kovář.

V mimořádném týdnu před finále mělo mužstvo klasický tréninkový program a dnes večer to bude jako před semifinále: společná večeře se sledováním hry soupeře na videu. „Zkoušeli jsme především bránění kolem raků, aby nám tady Syrový nemohl utíkat. Bohužel v Praze budeme postrádat jednoho z klíčových hráčů, Jakuba Doležela. To bude citelné oslabení, naštěstí ostatní hráči jsou v pořádku," upozornil Hudákův trenérský kolega Pavel Pala. Místo Doležala si Vyškov do Prahy odveze jiného hráče. Ve fotbale se mu říká dvanáctý, tedy fanoušky. „Vypadá to, že naplníme dva autobusy. Nepovezeme si s sebou žádné diváky, ale opravdu fanoušky, kteří by nám mohli vytvořit trochu domácí prostředí," přeje si kapitán týmu.

Podle zpráv z tábora soupeře by domácí tým měl nastoupit kompletní. Vyškov Pražané považují za těžkého soupeře, ale věří, že mistrovské oslavy si užívat nebude. „Vyhráli jsme základní část, máme výhodu domácího prostředí, tudíž jsme favority. K soupeři, finále, ale musíme přistupovat s pokorou. Taktiku si necháme pro sebe, ale klíčem k úspěchu bude trpělivost, disciplína a soustředění se na hru od úvodní do poslední minuty," míní domácí kapitán a český reprezentant Petr Čížek.

Souboj herních stylů

Za důstojného soupeře považuje hosty domácí trenér Eduard Krützner ml. „Vyškovský styl hry se mi líbí. Fandím způsobu, jakým jejich dva trenéři Hudák a Pala tým připravují. Všechno postavili na mladých klucích. Těm oproti nám chybí jediné, zkušenosti. O nich bude finále. Výrazné vítězství Vyškova nad Tatrou jsem nečekal, je vidět, že měl zodpovědný přístup, a tuším, že je ve velmi dobré formě. Půjde o zajímavé finále, naše hry jsou docela jiné. My se posouváme více rojem, Vyškov hraje útokem, kde má rychlé, mladé a dravé borce. Zaměříme se proto na obranu. Víme, jak se připravit," doplnil kapitána hlavní kouč Pragy.

Extraliga – finále:

Praga Praha – JIMI Vyškov

Sobota 30. května 14.00, U Rokytky, Praha 9.

Vzájemné zápasy této sezony:

Praga – Vyškov 18:16 (8:13), body: Čížek 5, Jung 5, Šroubek 5, Forst 3 – Mendham 5, Gibala 5, Chalabala 3, Kovář 3.

Vyškov – Praga Praha 32:30 (10:19), Kovář 7, Brtníček 5, Pantůček 5, Monček 5, Gibala 5,Soural 5 – Žalud 10, Čížek 8, Schreiber 5, Boháč 5, Forst 2.