VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Biopotraviny získávají na oblibě

BRNO - Češi utratili za biopotraviny přes třičtvrtě miliardy korun a zájem poroste. Kupuje je každý třetí člověk.

19.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

K snídani křupavé pečivo z obilí vypěstovaného bez použití herbicidů a pesticidů, zapíjené mlékem pocházejícím od krav chovaných na ekologické farmě. I tak by mohla za pár let vypadat běžná snídaně velké části české populace. Biopotraviny si totiž v České republice i v Brně získávají stále větší oblíbenost.

Přitom to není tak dlouho, co prodejci biopotravin, byli považováni za blázny. „Když jsem tady začínal, lidé si ťukali na čelo. A první rok a půl jsem podnik musel dotovat statisíci korun,“ uvedl majitel firmy Biopotraviny Lubomír Moráň. Jeho podnik je pravděpodobně nejlépe zásobený obchod s biopotravinami v Brně. Provozuje ho v brněnském centru Vaňkovka už od jeho otevření. Zájemce si může v obchodě vybrat ze zhruba tří tisíc biopotravin. V prodejně si lidé také mohou sednout k biokávě a biozákusku.

Stálí zákazníci

Brňané si na biopotraviny zvykají stále víc. „Někteří jen vejdou do dveří a já už jim nesu zboží a hlásím cenu,“ usmála se zaměstnankyně obchůdku s biopotravinami Vitalita Kateřina Novotná. Jejími zákazníky jsou lidé mladí i starší, kteří se zajímají převážně o potraviny podporující dobré zažívání.

Nedostatkem zájemců prý obchod rozhodně netrpí. „Průměrně sem přijde asi stovka lidí denně,“ upřesnila Novotná. Její slova potvrdil i Moráň. „Jakmile jeden člověk v rodině s biopotravinami začne, postupně se přidají všichni. Vidí totiž, že ten člověk se cítí lépe a žije kvalitněji,“ prohlásil.

Kromě specializovaných prodejen se ale biopotraviny objevují i v supermarketech. Jenže tam musí čelit tomu, že nakupující dá přednost levnějšímu zboží. „Občas si koupím třeba biojogurt nebo biomléko. Ale pravidelně si to nemohu dovolit, nemám na to peníze,“ poznamenala pětadvacetiletá studentka Alena Veselá.

Drahé bio

Právě vysoká cena je to, co se většině lidí ve spojitosti s biopotravinami vybaví. Jsou totiž dražší než jídlo v běžné nabídce obchodních řetězců. Ekologické pěstování potravin je totiž mnohem nákladnější. Podle Moráně se tak při podnikání s biopotravinami nedá počítat s rychlým ziskem. I tak ale začíná přemýšlet o rozšíření svých aktivit.

Biopotraviny by se v průběhu několika dalších let mohly stát ještě lepším podnikatelským oborem než jsou teď. Průměrná spotřeba biopotravin na jednoho obyvatele a rok byla loni v Česku jen něco přes sedmdesát korun. Ale odborníci odhadují, že český trh s biopotravinami bude růst o pětatřicet procent ročně a v roce 2011 bude jeho obrat činit více než tři miliardy korun.

19.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nové slavkovské logo.

Slavkov má nové logo. Objeví se i na reklamních předmětech

Ilustrační foto

Opravy silnic v kraji? Z dvaceti projektů je devět mostů

Zloděj se vybavil na další sezonu. Snowboardy vytáhl přes příčky

Vyškov – I když už zima končí, zloději, který se vloupal na začátku týdne do sklepa jednoho z bytových domů v okresním městě, to nevadilo. Terčem jeho zájmu se staly snowboardy.

Mrazy odnesla došková chaloupka. Omítku strhla voda z prasklého potrubí

Blanensko, Vyškovsko - Vysoušeče jedou naplno a obec šetří na opravy. Omítku přes dvě stě let staré doškové chaloupky v Ruprechtově na Vyškovsku poškodila voda z potrubí, které prasklo kvůli letošním mrazům.

Nová archeostezka zavede k tajemnému trojhrobu i místu nálezu Věstonické venuše

Dolní Věstonice, Pavlov – Novinky v pavlovském Archeoparku i brzy otevřenou archeostezku vedoucí do Dolních Věstonic. To nachystalo pro turisty Regionální muzeum v Mikulově.

Jeskyně Býčí skála otevře později. Kvůli hnízdění vzácných dravců

Adamov – Býčí skála v Moravském krasu je velké lákadlo pro turisty. I přesto, že běžně nepřístupná jeskyně nedaleko Adamova na Blanensku je pro veřejnost otevřená jen několik dní v roce. Tradiční květnové vstupy se však letos přesouvají až na červen a červenec. Jeskyni a nejbližší okolí ochranáři do té doby uzavřou kvůli hnízdění ohrožených dravců.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies