Denně myslí na to, co ji čeká po létě, kde v sedmapadesáti letech najde novou práci. Rodinné hospody se vzdát nechce, ale s nižší tržbou udržet provoz dlouho nezvládne.

Možná jedinou možností je předělat hospodu na klub, na které se zákon o zákazu kouření nevztahuje. Třeba pro hráče šipek. Tak se s protikuřáckým zákonem vypořádali podnikatelé z jihomoravského Hodonína. „Každý, kdo k nám přijde, podepíše přihlášku a stává se členem klubu. Nyní máme asi sto padesát členů. Přitom třetina z nich jsou nekuřáci a chodí k nám s přáteli posedět,“ naznačil provozovatel baru, který si kvůli možným kontrolám raději nepřál uvést své jméno.

Ilustrační foto.
Měsíc od zákazu kouření: hospody bez zahrádky přišly o lidi a polovinu tržeb

„Až čas ukáže, jak na takovéto kluby budou úředníci reagovat. Je to pro všechny nová věc,“ dodal podnikatel.

Hodonínská kavárna Vista Café se pro změnu stala součástí sítě Klubu labužnických pohodářů. Ten má asi deset tisíc členů ve více než sto padesáti klubech v celé zemi.

Podle zjištění Deníku Rovnost už existují podobné kluby i na Vyškovsku. Například hospůdka, která funguje v rodinném domě ve vyškovských Brňanech, je podle důvěryhodného zdroje vedená jako klub a návštěvníci si uvnitř mohou v klidu zakouřit. Další hospoda se statusem klubu se nachází ve vyškovských Dědicích. Oba majitelé se ale k současnému systému fungování odmítli vyjádřit.

Podle Jany Otáhalové ze živnostenského úřadu ve Vyškově zatím není v regionu žádný podnik, který by skončil s provozováním hospody kvůli zákonu o zákazu kouření.

Ilustrační foto.
Pétanque sehrají na 32 hřištích. V zámeckém parku

Zvýšený počet oznámení na kuřáky, kteří si kvůli zákazu chodí zapálit před podniky, řeší blanenští strážníci. „Není to ale zase tak tragické. Zatím jsme řešili tři oznámení od lidí, že je obtěžuje kouř z cigaret, který jim jde do oken,“ řekl ředitel blanenské městské policie Martin Lepka.