VYBRAT REGION
Zavřít mapu

EET: restaurace čekají, zda zdraží obchodníci

Blanensko, Vyškovsko – Od zavedení elektronické evidence tržeb v prosinci někteří restauratéři a hoteliéři v regionu zdražili nebo rovnou zavřeli. Letos prvního března přišla druhá vlna, rozsáhlejší než předchozí. Evidovat tržby už mají povinnost také obchodníci. Pokud se i oni rozhodnou zvyšovat ceny, ovlivní to také účty v barech a restauracích.

19.3.2017
SDÍLEJ:

EET. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/ Martin Divíšek

Zatím se však podle průzkumu Deníku Rovnost podniky zdražovat nechystají. Vyčkávají, jak zareagují jejich dodavatelé. „Další zdražování neplánujeme. Zvýšení cen bylo nutné už minulý rok při první vlně evidence tržeb. Teď spíš čekám, jaký dopad bude mít druhá vlna. Podle mého názoru to ale nebude problém. Myslím, že si dodavatelé nebudou moct dovolit výrazně navyšovat cenu zboží," věří Michal Dědek z vyškovského hotelu Selský dvůr.

Dodal, že ho elektronická evidence tržeb zklamala. „Původně jsem byl zastánce myšlenky narovnání podnikatelského prostoru. Když ale vidím, jak lze EET různými způsoby obcházet, tak mi přijde celá evidence zbytečná," prohlásil.

Restaurace v Zámeckých kasematech ve Slavkově u Brna na Vyškovsku má na rozhodování ještě čas. „Sezona začíná až za týden, zatím fungujeme v omezeném režimu. Pokud naši dodavatelé zdraží, budeme muset zvýšit ceny nejspíš i my," uvedl provozovatel restaurace Michal Vlkolenszki.

Na cenovou politiku obchodníků čekají také restaurace na Blanensku. „Reagovali jsme pouze na zdražení piva pivovary. Jinak zatím není důvod ke zvyšování cen. Nemám informaci, že by se k tomu někdo chystal," ujistil Bohumil Kovář z pohostinství Boby.

Výrazné zvýšení nechystají ani někteří velcí dodavatelé. „Pro nás zavedení elektronické evidence neznamená skoro žádnou změnu. Myslím, že může ovlivnit jen menší podniky a rozvozy," vysvětlil Rudolf Míča z velkoobchodu Míča -Bagoňová.

Ani zákazníci podniků zatím žádnou změnu cen v restauracích nepozorují. „Mám pár oblíbených podniků. Některé z nich mírně zdražily už minulý rok, ale nebylo to nic zásadního. Neodradilo mě to. V březnu jsem nic takového nepozoroval," sdělil třeba Tomáš Přerost z Vyškova.

DANIEL HRBOLKA

Autor: Redakce

19.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ještě před několika málo týdny mohli Vyškované obdivovat starou konstrukci stadionu, do měsíce má stát nová.

Zimní stadion: už za měsíc namontují obří konstrukci

Ilustrační foto.

Glyfosát? Povolujeme jej, sdělila Unie. Zemědělce to potěšilo

Vyškov odstartoval turistickou sezonu. Děti se vydaly i na pochod osvobození

Vyškov /FOTOGALERIE/ – Soutěž zaměřenou na přírodu Vyškovska, která potrvá do konce září, vyhlásili v sobotu dopoledne zástupci Turistického informačního centra ve Vyškově. Vedení zooparku zase připomnělo, že letos v areálu otevře právě připravovaný pavilon Austrálie s klokany. Vyškov tak už tradičně symbolicky zahájil turistickou sezonu.

Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka

Jižní Morava /ROZHOVOR/ - Internetový fenomén Modrá velryba, který skrze sérii úkolů, jež mohou vést až k sebevraždám, ovlivňuje děti a teenagery, se objevil i v České republice. Tvrdí to policisté, konkrétní případy ale nechtějí zveřejnit. Medializace fenoménu, který mezi lidmi vyvolal velký ohlas, nebyl dobrý krok podle jihomoravské policejní koordinátorky prevence Zdeňky Procházkové. „Už je to moc nafouknuté. Podobná nebezpečí jsou na internetu pořád, jen se pokaždé jinak nazývají," tvrdí.

Hnojte popelem

Topíte dřevem? Nebo máte doma krb jen tak pro příjemný pocit? Kam dáváte popel? Pokud ho vyhazujete, připravujete se o jedno z nejlepších hnojiv světa.

Mrazy jsou na ústupu, škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Jižní Morava – Nepříjemný pohled na zmrzlá očka révy vinné čekal vinaře Jiřího Maděřiče z Moravského Žižkova na Břeclavsku, když kontroloval po nedávné mrazivé noci vinohrad. „U některých odrůd, především u Chardonnay či Muškátu moravského, zmrzlo třicet až čtyřicet procent," vypočítával Maděřič. Neradostné sčítání mají za sebou i další pěstitelé.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies