I když hospoda U Mazánka stávala v dnešní Purkyňově ulici, hospody mizí i z centra města. „Před třiceti lety bylo na náměstí daleko víc hospod než teď. Dnes jsou místo nich obchody Vietnamců,“ popisuje Vyškovan Michal Šuba. Často ale končívají i ty a přibývá prázdných prostor k pronájmu.

Srovnání nájmůVyškov
· Komenského ul. 175 Kč
· Dvořákova ul. 116 Kč
Blansko
· Rožmitálova ul. 208 Kč
· Smetanova ul. 202 Kč
Slavkov u Brna
· Zborovská ul. 149 Kč
Boskovice
· Růžové nám. 182 Kč
· Masarykovo nám. 112 Kč
* ceny jsou za metr čtvereční a měsíc

Vysoký počet hospod potvrzuje i historička Jana Kolčářová. „Za první republiky jich bylo ve Vyškově kolem sedmdesáti. Po roce 1948 hrálo velkou roli znárodnění. Dnes je to například o výši nájmu,“ uvedla.

Vysoké nájemné pro obchodní prostory je zejména na náměstí a v blízkém okolí. Například v Komenského ulici činí 175 korun měsíčně za metr čtvereční. V Blansku a Boskovicích jsou ale ceny ještě vyšší.

Malý počet hospod vadí i Pavlu Škvařilovi. „V centru města je jich tak pět nebo šest, kam se dá zajít. Jinak se přesunuly na okraj města,“ všiml si pravidelný návštěvník vyškovských hospod.

Podniky, kde se nevaří, můžou podle pronajímatele Tomáše Sommera lehce dojít ke krachu. „Pokud navíc musí platit nájem, je těžké se udržet,“ řekl Sommer.

Nájemce hospody U Dvou krkavců, která už sedm let nefunguje, Martin Kydal to potvrdil. „Náklady začaly být neúměrné,“ přiznal. Jedním z důvodů bylo podle něj zrušení vysoké školy vojenské ve Vyškově. „U mě se to promítlo na padesáti procentech tržby,“ srovnával.

Podle provozovatelky vyškovské restaurace Chalupa u městské brány Blaženy Blumensteinové se život z náměstí postupně přesunul jinam. „A to k autobusovým nádražím, kde jsou nákupní centra,“ má jasno.

LUCIE PINKOVÁ