Jediným městem, které v regionu supermarket nemá, jsou Ivanovice na Hané. „Od začátku působení současného vedení města se snažíme, aby tady nějaký supermarket vznikl, zatím ale nemáme vhodné pozemky, které bychom mohli nabídnout," upozornil ivanovický starosta Jozef Heretík.

I okolní vesnice

Obchod by přitom podle něj využívali i lidé z okolních obcí, kteří by tak nemuseli jezdit na větší nákupy do Vyškova. „Takových obcí je kolem Ivanovic dost. Určitě v nich jsou lidé, pro které je cesta do okresního města složitá," podotkl starosta.

To potvrdil i místostarosta Švábenic Jiří Orel. „Osobně mi absence většího obchodu v nejbližším okolí nevadí, protože dojíždím denně do práce do Vyškova, takže podle potřeby se zastavím nakoupit ve kterémkoliv supermarketu. Domnívám se ale, že pro lidi, kteří tu možnost nemají, to problém být může. Když člověk navíc potřebuje něco koupit o víkendu, jiná možnost mu nezbývá," myslí si místostarosta.

Ivanovice se snaží o stavbu nějakého supermarketu už několik let. „Oslovili jsme nejrůznější řetězce, ale buď nám jejich zástupci rovnou odpověděli, že Ivanovice pro ně nejsou strategicky vhodné, nebo se dotázali na majitele vhodného pozemku, dále se zatím ale nepostoupilo," řekl Heretík.

Veškeré naděje podle něj leží v rukou soukromníků. „Jedna společnost nyní jedná s Ředitelstvím silnic a dálnic, že by chtěla u dálnice směrem na Švábenice postavit velkoplošné komerční zařízení. Údajně se má jednat o čerpací stanici, rychlé občerstvení a možná i obchod. Nevím ale, v jakém je nyní jednání stádiu. Jiný prostor na území města a v jeho blízkém okolí nemáme. Jedinou možností tedy je, že by vhodný pozemek pro stavbu supermarketu poskytl nějaký soukromý majitel," dodal starosta.

Dalším městem, kde sice jeden supermarket už působí, ale konkurenci už po léta nemá, jsou Bučovice. „O stavbě Lidlu se tady mluví už několik let, ale teď to vypadá, že je to na mrtvém bodě a nic se okolo plánované stavby neděje. V minulosti měl obchod vyrůst ve Slavkovské ulici místo měšťanských domů, z toho ale sešlo. Poslední zprávy hovořily o prostoru vedle místního Penny Marketu," upřesnila situaci bučovická zastupitelka Jana Vlachová.

Jediným novým supermarketem, který tak letos na Vyškovsku vyroste, bude Interspar ve Slavkově u Brna. Otevřený má být v polovině letošního roku. „V areálu bývalého cukrovaru se začalo stavět už v prosinci. V první fázi má na řadu přijít výstavba parkoviště, pak má následovat přímo budova obchodního centra s prodejní plochou devíti set metrů čtverečních," sdělil už dříve slavkovský starosta Ivan Charvát.

Pro třicet lidí

Podle předběžných informací by mohlo práci v obchodě najít až třicet lidí. „Pokud jde o otevření, v tuto chvíli nemůžeme poskytnout bližší informace o přesném termínu," uvedla mluvčí společnosti Šárka Brožová.

Nejnovějším přírůstkem v oblasti supermarketů bylo zatím vyškovské Tesco, které otevřelo loni v říjnu. Je umístěné v lokalitě kolem Brněnské ulice stejně jako většina ostatních obchodů, kromě jednoho Albertu.

Vyškovsko, které má v současné době téměř devadesát tisíc obyvatel, disponuje momentálně osmi supermarkety, kdežto srovnatelně velké Blanensko s necelými sto sedmi tisíci lidmi jich má hned třináct. Další sousední okres Hodonínsko má se svými sto padesáti šesti tisíci obyvateli supermarketů patnáct.