Poloviční pokles úrody očekává předseda hodonínské agrární komory Petr Chaloupka. Se žněmi začali ve Strážovicích a Čejči, výnos se pohybuje mezi třemi až třemi a půl tunami na hektar. Před rokem to bylo sedm tun. „Prognóza o nízkých výnosech se začíná naplňovat,“ zmínil v úterý Chaloupka. Podobně špatný rok pamatuje naposledy před více než třemi lety.

Ilustrační foto
Tropická vedra: zničená úroda, kropicí vozy v ulicích i zmrzlina pro zvířata

Poloviční výnos odhaduje i jednatel Rodinné farmy Janíčková v Běhařovicích na Znojemsku Martin Janíček. Ten se zřejmě do sklizně pustí za týden. To v Lysicích na Blanensku začnou podle ředitele tamní firmy Zeas Jiřího Šafáře sklízet ozimý ječmen asi až za dva týdny.

Menší škody kvůli suchu očekávají rovněž v Lysicích. „Ječmen z části poškozený bude, ale ve srovnání třeba se Znojemskem jsme na tom o něco lépe. Do sklizně je však ještě daleko a na pozemcích, které leží na jižních svazích, už se sucho začíná těžce projevovat taky,“ všiml si Šafář.

Déšť
Dešťovka. Obyvatelé suchých oblastí si rozdělí sto milionů

Podle Osičky je hlavním problémem chybějící voda. „Do poloviny května jsme si mysleli, že to bude průměrný rok,“ posteskl si Osička.

Na dlouhodobé sucho si postěžoval i Ladislav Ševčík z družstva Kojál Krásensko na Vyškovsku. „Teď sice napršelo mezi osmi až patnácti milimetry, ale porosty jsou prořídlé a shodily odnože, tedy boční stébla. A to je nenávratná škoda, která už se dalším deštěm nespraví. Potíž je i v tom, že půda na našich polích je mělká a nezachytí dostatek vody,“ konstatoval Ševčík.

Na Brněnské přehradě v úterý krátce před jedenáctou hodinou utonul starší muž.
Pod hladinou Brněnské přehrady zemřel starší muž

Meteorologové už varují také před nebezpečím požárů. V okolí Bulhar na Břeclavsku jsou na to připravení. „Máme u polí postavené požární auto,“ uvedl Osička.