Ve slavkovské ulici U Mlýna panuje už od listopadu loňského roku čilý stavební ruch. Slavkovská společnost Destila tam totiž staví vlastní minipivovar a pěstitelskou pálenici. Ta má být hotová do letošní sezony, zhruba za čtrnáct dní chce firma dělat střechu. Nové podniky poslouží k prezentaci výrobků společnosti, ale mají také obnovit zašlou pivovarnickou tradici ve Slavkově u Brna.

Z budoucího pivovaru toho zatím moc k vidění není. „Dokončujeme pivovarské sklepy. Jakmile budou hotové, začneme stavět další patro, ve kterém otevřeme restauraci. Celou stavbu chceme mít do konce roku, abychom mohli začít s jejím vybavováním,“ uvedl jednatel společnosti Destila Jiří Hořava.

Pivo budou ve Slavkově vařit hlavně pro restauraci. „Předpokládáme maximální roční výstav kolem čtyř tisíc hektolitrů. Produkce poslouží hlavně naší restauraci, nebráníme se však ani dodávkám do jiných podniků ve Slavkově a okolí. Někde už dokonce projevili zájem. Pivo budeme dodávat v klasických sudech, protože součástí minipivovaru bude i linka na jejich plnění,“ dodal Hořava.

Ochutnat městské pivo by tak mohli třeba zákazníci Zámecké restaurace. „Vznik nového pivovaru už jsme zaznamenali. Je to určitě zajímavá myšlenka, může to obohatit nabídku, obzvlášť pro turisty. Zatím neznáme konkrétní sortiment, takže počkáme, jaké druhy piva nabídnou,“ řekl provozovatel Zámecké restaurace Michal Vlkolenský.

Jaká piva bude slavkovský pivovar vařit, určí až jeho sládek po dohodě s majiteli. Půjde však určitě o tři nebo čtyři druhy.

Za dva týdny

Naproti tomu nová pálenice už má jasnější obrysy. „Už máme téměř hotovou hrubou stavbu. Za čtrnáct dní bychom měli podle plánu začít dělat střechu. Chtěli bychom ji zařídit a získat veškerá povolení do září, nejpozději do října, abychom ještě stihli letošní páleničářskou sezonu,“ podotkl Hořava.

Náklady na postavení a zařízení obou staveb odhaduje slavkovská společnost na desítky milionů korun. „Stavební náklady včetně parkoviště a dalšího zázemí určitě překročí dvacet milionů korun. Na dalších zhruba deset milionů korun pak vyjde technologické zařízení pálenice a pivovaru,“ vyčíslil Hořava.

Stavby vítají i představitelé města „Jsem rád, že je to aktivita jedné z místních firem. Beru to jako další stabilizaci situace ve městě. Pro stavbu navíc odkoupili dlouhodobě nevyužívaný areál, který stojí v průmyslové zóně, i když s těsnou vazbou na obytnou část města,“ řekl slavkovský starosta Ivan Charvát před zahájením stavby loni na podzim.

Provoz pivovaru a pálenice bude fungovat také jaké živá prezentace slavkovské společnosti. Destila totiž vyrábí mimo jiné zařízení pro pěstitelské pálenice a minipivovary. Svým zákazníkům tak chce nabídnout možnost, aby si nabízenou technologii mohli prohlédnout přímo v areálu společnosti a nemuseli jezdit do jiných podniků.