Výhodu na začátku podnikání měla v tom, že její manžel pracoval ve velkoobchodě. „Nejdřív jsme zjišťovali, kolik procent obyvatelstva rádo tvoří, věnuje se malování, abychom se dokázali uživit,“ říká matka dvou dospělých dětí, která velmi ráda tvoří.

Ve svém obchodě výtvarných potřeb na vyškovském náměstí pracuje sama, v druhé prodejně v Prostějově je zaměstnaný její manžel. „Ještě se věnujeme prodeji přes e-shop, trošku nám pomáhá dcera. Nevím, jestli otevřu další obchod, protože to už bych musela mít zaměstnance a toho se docela bojím. S tržbami je to jednou nahoru a jednou dolů,“ dodává sympatická obchodnice, která má už stálé zákazníky. Většinu z nich zná osobně a snaží se jim vyjít ve všem vstříc a poradit.

Marica Svobodová se stala podnikatelkou roku 2017 ve Vyškově. Její obchod s výtvarnými potřebami najdou návštěvníci již dvanáct let na náměstí.
Vyškovsko zná dvě podnikatelky roku. Prodávají zahradnické a výtvarné potřeby

Do letošního ročníku soutěže se jí na začátku ani nechtělo. „Neodhodlala jsem se sama, přihlásilo mě město, kdo konkrétně, nevím. Ale rozhodně mu děkuji. Dopadlo to dobře, ani jsem vítězství nečekala,“ říká Svobodová.

Podle svých slov je nejraději, když se do jejího obchodu zákazníci vrací a dojíždějí i z daleka. „To je pro mě nejlepší reklama,“ tvrdí.

Archeologická základna v Mikulčicích na Břeclavsku. Prostor pro bádající archeology navrhl tým z brněnského studia Pelčák a partner architekti.
O cenu za architekturu soutěží deset děl z jižní Moravy. Je to rekord