VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Prestižní značka? Slaví cukrárna, dvě farmy i pivovar

Blanensko, Vyškovsko – Polotmavý ležák Pacholek vyráběný ve Vískách na Blanensku se změní. Jako jeden z devíti vítězných výrobků v Jihomoravském kraji získal na dobu čytř let právo mít na obalu prestižní značku Regionální potravina. „Letos se o tuto značku ucházelo v kraji 167 produktů od sedmačtyřiceti výrobců. Soutěžilo se v devíti kategoriích," uvedl viceprezident Agrární komory Václav Hlaváček.

3.7.2017
SDÍLEJ:

Mléko. Ilustrační foto. Foto: DENÍK/ Michal Čevelíček

Dvanáctistupňového Pacholka vaří ve Vesnickém pivovaru Ohrada ve Vískách. „Z úspěchu Pacholka máme radost. Je to potvrzení toho, že vaříme dobré pivo,“ reagoval spokojený jednatel pivovaru Michal Kamba.

Není to první úspěch víseckého pivovaru, před čtyřmi lety ve stejné soutěži zvítězila i třináctistupňová Vísecká pšenka. A Pacholek před dvěma lety vyhrál Zlatou pivní pečeť. Letošním hitem je pak Krasák uvařený z moravského sladu, tršického chmele a vody přímo z jeskyní Moravského krasu.

Ocenění Regionální potravina získávají nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky z daného kraje. Přihlášené produkty hodnotila v závěru června šestnáctičlenná komise odborníků.

Mezi mléčnými výrobky vyhrálo kozí jogurtové mléko Sedlák z rodinné farmy sídlící v Šošůvce na Blanensku. Její majitelka Eva Sedláková neskrývala zadostiučinění. „Uznání vždycky potěší. Je to vzpruha do další práce,“ řekla farmářka, jejíž rodina hospodaří v Šošůvce už několik století.

Sedlákovi vyrábějí sýry, tvaroh a kefírová mléka. Na polích pěstují ječmen, oves, tritikale a vojtěškotrávu pro výrobu senáže. Sezona trvá od Velikonoc do Vánoc. „Včetně sobot a nedělí,“ doplnil její manžel.

Loni Sedlákovi uspěli s kozím mlékem a do soutěže se možná přihlásí i příští rok. Už mají kandidáta – balkánský sýr. Jejich sýry prodávají také ve vinárně v centru Blanska. „Sýry z Šošůvky kupuji už několik let. Sklenku vína si bez nich nedovedu představit,“ chválila třeba Jana Němcová.

Značkou Regionální potravina se může nově chlubit i kozí sýr pařený přírodní Michaly Zdrubecké z farmy Amálka v Karolíně na Blanensku.

Další výrobce, který svým produktem přesvědčil hodnotitelskou komisi, je z Vyškova. Cenu za nejlepší cukrářský výrobek si odnesla Zdeňka Eywo Janská, a to za novinku z rodinné cukrárny: borůvkový řez se zakysanou smetanou.

Rodina získala firmu v restituci na začátku devadesátých let. Cukrárna byla známá už na začátku dvacátého století. Bonbony si v ní objednával dokonce i prezident Masaryk. „Jsme rádi, že úspěšně pokračujeme ve slavné historii naší firmy,“ potěšil zisk prestižní značky Janskou. Už dříve podobně uspěl další z jejích řezů zvaný Mánička.

Soutěž Regionální potravina je určená na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. 

Amálka uspěla s kozím sýrem

Malé stádo koz a ovcí. Skromné hospodářství. Ale právě na rodinné farmě Amálka v Karolíně na Blanensku dělají lahodný sýr. Přesněji kozí sýr pařený přírodní. Ten se nyní může pochlubit značkou Regionální potravina. „Mám z toho obrovskou radost. Sýr jsme totiž začali oficiálně vyrábět a prodávat teprve nedávno,“ usmívá se jednadvacetiletá Michala Zdrubecká.

Ta na farmě hospodaří společně s rodiči. S chovem koz začínali v roce 2009. „První koza se jmenovala Amálka. Právě po ní jsme pojmenovali naši farmu, která se nachází v místní části Rájce-Jestřebí. Později přibyly další kozy a také ovce,“ popisuje mladá farmářka, která studovala na střední škole v Mohelnici obor zemědělec-farmář.

Ve stádu mají Zdrubečtí kozy hnědé krátkosrsté, karpatské a také ovce. Východofríské a quessantské miniovečky. „Děláme i ovčí sýr. Moc bych si přála, kdyby se nám podařilo farmu rozšířit, stejně jako sortiment našich výrobků,“ říká dívka.

Kozí i ovčí sýr vyrábí na farmě výhradně z pasterovaného mléka. Používají šetrnou pasteraci, tedy zahřátí mléka na dvaasedmdesát stupňů Celsia po dobu dvaceti sekund.

JANA ŠTÉGNEROVÁ, JAN CHARVÁT

Autor: Redakce

3.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Blanenská umělkyně Sylva Tomková. Archivní snímek

Jazz a šrot. Umělci svaří nové sochy z odpadu

Ilustrační foto.

U čerpací stanice hořela malá dodávka. Požár hasiči likvidovali téměř hodinu

Vyškovská nadace Tři brány rozdělí další granty

Vyškov – Už popáté zkouší vyškovská nezisková organizace Paprsek získat peníze z projektu grantového řízení nadace Tři brány, která rozdělí peníze mezi žadatele a jejich projekty.

Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Nic podobného se prozatím žádnému z českých ministrů nepodařilo, přestože si to všichni přáli: koncentrovat lékařskou péči do velkých nemocnic. Zrušit část malých špitálů nebo je změnit na léčebny dlouhodobě nemocných je totiž politická sebevražda.

AKTUALIZOVÁNO

Kiss and ride? Rodiče školáků stále hledají parkovací místa

Blanensko, Vyškovsko – Marek Novotný občas vyzvedává neteř u jedné ze dvou základních škol v Bučovicích. Běžnou výpomoc příbuzným popisuje jako stresovou záležitost a souhlasí s ním i řada rodičů. „Je to tragédie. Stojí tam kolony aut, lidé parkují, kde se dá, z místa se nedá vymotat,“ řekl Novotný. Připomněl, že problémy mají u dvojice škol na okraji města i řidiči autobusů.

Čtrnáct milionů za úraz? Soud rozhodne za týden, žádost o nový posudek zamítl

Vyškov – Před šesti lety se na Borise Trávníčka svalil při školní exkurzi na židovském hřbitově v Rousínově náhrobní kámen. On zůstal upoutaný na invalidní vozík. Ve čtvrtek dopoledne o odškodném pro poškozeného znovu rozhodoval Okresní soud ve Vyškově. Muž žádá po škole částku ve výši čtrnácti milionů korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení