Dvanáctistupňového Pacholka vaří ve Vesnickém pivovaru Ohrada ve Vískách. „Z úspěchu Pacholka máme radost. Je to potvrzení toho, že vaříme dobré pivo,“ reagoval spokojený jednatel pivovaru Michal Kamba.

Není to první úspěch víseckého pivovaru, před čtyřmi lety ve stejné soutěži zvítězila i třináctistupňová Vísecká pšenka. A Pacholek před dvěma lety vyhrál Zlatou pivní pečeť. Letošním hitem je pak Krasák uvařený z moravského sladu, tršického chmele a vody přímo z jeskyní Moravského krasu.

Ocenění Regionální potravina získávají nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky z daného kraje. Přihlášené produkty hodnotila v závěru června šestnáctičlenná komise odborníků.

Mezi mléčnými výrobky vyhrálo kozí jogurtové mléko Sedlák z rodinné farmy sídlící v Šošůvce na Blanensku. Její majitelka Eva Sedláková neskrývala zadostiučinění. „Uznání vždycky potěší. Je to vzpruha do další práce,“ řekla farmářka, jejíž rodina hospodaří v Šošůvce už několik století.

Sedlákovi vyrábějí sýry, tvaroh a kefírová mléka. Na polích pěstují ječmen, oves, tritikale a vojtěškotrávu pro výrobu senáže. Sezona trvá od Velikonoc do Vánoc. „Včetně sobot a nedělí,“ doplnil její manžel.

Loni Sedlákovi uspěli s kozím mlékem a do soutěže se možná přihlásí i příští rok. Už mají kandidáta – balkánský sýr. Jejich sýry prodávají také ve vinárně v centru Blanska. „Sýry z Šošůvky kupuji už několik let. Sklenku vína si bez nich nedovedu představit,“ chválila třeba Jana Němcová.

Značkou Regionální potravina se může nově chlubit i kozí sýr pařený přírodní Michaly Zdrubecké z farmy Amálka v Karolíně na Blanensku.

Další výrobce, který svým produktem přesvědčil hodnotitelskou komisi, je z Vyškova. Cenu za nejlepší cukrářský výrobek si odnesla Zdeňka Eywo Janská, a to za novinku z rodinné cukrárny: borůvkový řez se zakysanou smetanou.

Rodina získala firmu v restituci na začátku devadesátých let. Cukrárna byla známá už na začátku dvacátého století. Bonbony si v ní objednával dokonce i prezident Masaryk. „Jsme rádi, že úspěšně pokračujeme ve slavné historii naší firmy,“ potěšil zisk prestižní značky Janskou. Už dříve podobně uspěl další z jejích řezů zvaný Mánička.

Soutěž Regionální potravina je určená na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. 

Amálka uspěla s kozím sýrem

Malé stádo koz a ovcí. Skromné hospodářství. Ale právě na rodinné farmě Amálka v Karolíně na Blanensku dělají lahodný sýr. Přesněji kozí sýr pařený přírodní. Ten se nyní může pochlubit značkou Regionální potravina. „Mám z toho obrovskou radost. Sýr jsme totiž začali oficiálně vyrábět a prodávat teprve nedávno,“ usmívá se jednadvacetiletá Michala Zdrubecká.

Ta na farmě hospodaří společně s rodiči. S chovem koz začínali v roce 2009. „První koza se jmenovala Amálka. Právě po ní jsme pojmenovali naši farmu, která se nachází v místní části Rájce-Jestřebí. Později přibyly další kozy a také ovce,“ popisuje mladá farmářka, která studovala na střední škole v Mohelnici obor zemědělec-farmář.

Ve stádu mají Zdrubečtí kozy hnědé krátkosrsté, karpatské a také ovce. Východofríské a quessantské miniovečky. „Děláme i ovčí sýr. Moc bych si přála, kdyby se nám podařilo farmu rozšířit, stejně jako sortiment našich výrobků,“ říká dívka.

Kozí i ovčí sýr vyrábí na farmě výhradně z pasterovaného mléka. Používají šetrnou pasteraci, tedy zahřátí mléka na dvaasedmdesát stupňů Celsia po dobu dvaceti sekund.

JANA ŠTÉGNEROVÁ, JAN CHARVÁT