Jde o tradiční recept. „Máničku vyrábíme už asi dvacet let. Jak jsme přišli na název, už si ale nepamatuji. Zákusek jsme vyrobili a v týmu jsme ho pojmenovali Mánička," usmívá se majitelka cukrárny Zdeňka Eywo Janská. Titulu si velmi váží. „Je to pro nás ocenění práce, kterou se snažíme dělat poctivě bez umělých přísad," řekla Janská.

Úspěšné byly i výrobky z Blanenska. V kategorii mléčných výrobků ocenění Regionální potravina získalo kozí mléko Sedlák z Šošůvky. To vyrábí už přes čtvrt století rodina Sedlákova na farmě dojných a kašmírských koz. „Máme z toho radost. Určitě ji ale mají i naši věrní zákazníci, když vidí, že jsou naše výrobky kvalitní," řekla majitelka farmy Eva Sedláková.

V kategorii pekařských výrobků zazářil Drnovický koláč. Ten dlouhá léta peče Lenka Haitová a prodává ho v cukrářství U Floriánka v Drnovicích na Blanensku. „Tvarohových koláčků s povidly nahoře se prodává dost, ale ten náš je výjimečný, krásně vláčný. Každý, kdo ochutnal, tvrdí, že lepší nejedl. Z ocenění mám upřímnou radost," řekla Haitová. Drnovický koláč se od ostatních liší specifickou výrobou.

GABRIELA CHLUPOVÁ

ALENA GRYCOVÁ