VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace ještě zdraží. Po zavedení EET i kvůli pivu

Blanensko, Vyškovsko – První vlna zdražování v restauracích přišla na Blanensku a Vyškovsku hned se zavedením elektronické evidence tržeb v prosinci. Podniky se nyní potýkají s úbytkem hostů, kteří si za služby zřejmě zanedlouho ještě připlatí.

6.1.2017 1
SDÍLEJ:

Povinnost vydávat účtenky mají všechna pohostinská, stravovací a ubytovací zařízení. V opačném případě jim hrozí až půlmilionová pokuta.Foto: DENÍK/Martina Hašková

Za obědové menu zaplatí lidé v Blansku jen o pár korun víc než před zavedením elektronické evidence tržeb. Citelněji se ceny zvýšily ve Vyškově, třeba Hotel Selský dvůr o jedenadvacet. Restauratéři upozorňují, že zdražování ještě nemusí skončit. Od března se totiž nový zákon začne týkat i obchodníků.

V restauraci U Golema v Blansku stojí oběd tak jako před prvním prosincem třiaosmdesát korun. Spolumajitel podniku Bohuslav Jedinák ale neví, zda cenu udrží. „Uvidíme, jak to bude letos s cenou potravin a dalších vstupů. Elektronická evidence tržeb byla pro nás docela drahá. Jen za úpravu softwaru jsme zaplatili šestnáct tisíc. Jako firma si z toho na daních nic neodečteme," řekl spolumajitel restaurace Bohuslav Jedinák.

Zvedat ceny plánuje hospodský Miroslav Svědínek, který má podnik ve sportovní hale v Adamově na Blanensku. I tam zůstaly po zavedení elektronické evidence tržeb ceny za jídlo a pití stejné. „Neměl jsem důvod zdražovat. Lidí chodí zhruba pořád stejně. Nemáme stálou klientelu. Jsme závislí na sportovních akcích a trénincích, které se v hale konají. Ceny zvednu asi až později, protože pivovary zdražily zhruba o třicet korun na bečce. Za půllitr piva pak hosté zaplatí o korunu víc. Šestadvacet," předpověděl Svědínek.

Pohostinství nyní zažívají útlum, protože lidé po vánočních svátcích a silvestru šetří. „Po Novém roce zákazníků vždycky přichází méně. Úbytek byl i mezi svátky, ale to je také sezonní. Lidé čerpají dovolenou," podotkl majitel vyškovského Hotelu Selský dvůr Michal Dědek. Odmítl přitom, že by se na úbytku hostů projevilo zdražení, které tam souvisí se zvýšením mezd zaměstnancům.

Důsledky zavedení EET
• Zákon o EET začal platit pro poskytovatele pohostinských, stravovacích a ubytovacích služeb 1. prosince 2016.
• Jeho dodržování kontroluje Finanční správa.
• Od 1. března začne platit pro maloobchod a velkoobchod.
• Až půlmilionovou pokutu může dostat podnik, který například nepošle datovou zprávou údaje o evidované tržbě správci daně nebo nevystaví účtenku tomu, od koho evidovaná tržba plyne.
• Zdražování poledních menu ve vybraných podnicích na Vyškovsku po 1. prosinci 2016: Hotel Selský dvůr 89Kč/110Kč, restaurace Acapulco 79Kč/95Kč, restaurace Kojál 75Kč/79Kč.
Zdroj: Zákon o EET, zjištění Rovnosti

Pokud jde o elektronickou evidenci tržeb, vše podle něj funguje, jak má. „Nezaznamenali jsme vůbec žádné potíže ani výpadky. Nevíme, jestli u nás byla kontrola. Pokud ano, dopadli jsme dobře, protože s námi nikdo žádné pochybení neřešil," zmínil majitel vyškovské restaurace.

Zároveň ocenil zrušení webu, na kterém zákazníci mohli udávat podniky, které evidenci ignorovaly. „Jestliže někdo nevydává účtenky, samozřejmě by to měl finanční úřad vědět. Web ale mohl být lehce zneužitelný. Dával možnost spoustě anonymů mstít se i poctivým podnikatelům. Proto jsem rád, že ho zrušili," odůvodnil majitel Selského dvora.

Kontrolu nezaznamenali například ani ve vyškovském Kojále. „Na systém si zvykáme. Personál kvůli tomu má o dost víc práce," zhodnotil majitel podniku Marek Gottwald. Polední menu v prosinci zdražil o pětikorunu.

Finanční správa, která má kontrolovat, zda podniky neporušují zákon o elektronické evidenci tržeb, eviduje v České republice zhruba 2 100 oznámení o nevydání účtenky. Kontroloři jsou ale podle generálního ředitele instituce Martina Janečka k menším prohřeškům tolerantní. „Podnikům, kde odhalí jen drobný problém, ale mají tam pokladnu a evidují tržby, se snažíme pomoci vady odstranit. Nicméně pokud někdo nemá pokladnu a neposílá účtenky, nemůže čekat laskavost," varoval Janeček.

Novinku navzdory zdražování někteří lidé oceňují. „Korunové rozdíly mě moc netrápí a nezruinují mě. Zavedení elektronické evidence tržeb schvaluji, jsem pro zprůhlednění podnikání a zamezení krácení všech daní," svěřil se například Petr Vylíčil z Blanska.

Autor: Martina Hašková, Jan Charvát

6.1.2017 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Kordis chystá elektronické jízdné pro celou jižní Moravu. Nejdřív už příští rok

Blackout poetry v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově tvořily důchodkyně z kurzu trénování paměti.
6

OBRAZEM: Kreativní destrukce. Důchodkyně trénují soustředění vizuální poezií

Paradox dotací. Na stavbu nových chodníků peníze jsou, na jejich opravy už ne

Blanensko, Vyškovsko – Deset milionů korun. Tolik peněz letos vyčlenili zastupitelé Blanska pouze na opravy chodníků. Celou sumu přitom zaplatí z městského rozpočtu. Na rekonstrukce tras pro pěší totiž nelze získat dotace. To kritizuje třeba i místostarosta Bučovic na Vyškovsku Jiří Horák.

Zdanění tuků a cukrů? Hříšné daně úsporu ve zdravotnictví nezajistí, říká ekonom

Brno - Daň na sladké nápoje a cukrovinky má podle navrhovatelů přispět ke zdraví Čechů. „Daň z tuků a cukrů je jednoduše málo efektivní, nákladná a značně nespravedlivá ke starším a chudším lidem," říká hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Byznys se stářím? Neregistrované ubytovny zavřít nelze, pokuty nepomáhají

Blanensko - Úředníci pokutují neregistrované provozovatele sociálních služeb. Ti obcházejí zákon i na Blanensku.

Zlaté slavice Zagorová a Kubišová zazpívají v Brně. Druhá jmenovaná naposledy

Brno - Devítinásobná slavice Hana Zagorová a trojnásobná vítězka čtenářské ankety Zlatý slavík časopisu Mladý svět Marta Kubišová. Obě interpretky patří k nejlepším a nejúspěšnějším zpěvačkám české hudební scény a obě v nejbližších dnech zavítají do brněnského Sono centra. „Koncert Zagorové pořádáme v neděli večer, Marta Kubišová zazpívá ve středu," uvedla Kateřina Červinková z pořádající agentury Brnokoncert.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies